Giorgio Morandi op bezoek in Heerenveen - Postzegelblog

Giorgio Morandi op bezoek in Heerenveen

0

In het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa (LF-2018) heeft het museum Belvédère (Heerenveen-Oranjewoud) een mega expo binnengehaald met Morandi. Deze expo was te zien van 24 februari t/m 10 juni 2018. Wie is Morandi en onder welke stroming kunnen we hem onderbrengen? Waarom is deze kunstenaar populair bij o.a. voormalig president Barack Obama ?

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) schilderde zowel landschappen als stillevens, maar maakte vooral furore met zijn melancholische weergaven van dicht bijeen geplaatste flesjes, vaasjes en potten. Deze vond hij binnen de beslotenheid van zijn sobere atelier.

Morandi’s atelier in via Fondazza (Bologna)

Italië (1990): Grande natura morta

De kunstenaar leidde een teruggetrokken bestaan. Hij bleef zijn leven lang verbonden met zijn geboorteplaats Bologna en verliet de stad zelden. In deze expo worden veel van zijn stillevens getoond, maar er is ook aandacht voor de plaatselijke architectuur. Formele aspecten uit de bouwkunst van Bologna zijn terug te vinden in het werk van de schilder. Dat zorgt voor een verrassende en vernieuwende kennismaking met zijn bijzondere werk!

Europalia 2003

Vanaf 1969 organiseert België een groot cultuurfestival Europalia waarin oorspronkelijk telkens één (Europees) land in de kijker wordt geplaatst. Vanaf 2009 komen ook landen buiten Europa in aanmerking als gastland. Het is een multidisciplinair festival, dat tracht de kunst en de cultuur van het gastland op zo veel mogelijk vlakken in de schijnwerpers te plaatsen door middel van expo’s, muziek, theater- en dansvoorstellingen, film etc. Het festival duurt enkele maanden in Brussel. In 2003 leidde Europalia tot een gemeenschappelijke uitgifte van België en Italië. Gekozen is voor twee ontwerpen van Morandi (‘Natura Mortra (1938)’) en van Battista Pininfarina (‘Car Cisitalia 202’).

Kunst van Obama

Het is gebruikelijk dat de nieuwe President in het Witte Huis in zijn privé vertrekken kunst kiest uit musea van Washington of zelfs van het gehele land. Barack Obama kwam met zijn vrouw wonen in het Witte Huis in 2009.

Ieder museum of verzamelaar is uitermate verheugd om kunst uit te lenen aan de president van de Verenigde Staten. Dit kan leiden tot een waardevermeerdering voor de kunstenaar. Normaal gesproken kiest de president uit Amerikaanse kunstenaars. Toch koos hij twee kunstenaars die niet uit Amerika kwamen namelijk Nicholas de Stael (1914-1955) en Giorgio Morandi (1890-1964).

De site van het museum geeft u veel informatie, een filmpje bij de opbouw van de expo en de positieve recensies uit diverse (lokale) dagbladen.

Meer info
https://www.museumbelvedere.nl/nu_te_zien/grote-zaal/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Morandi
http://www.mambo-bologna.org/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Verenigde staten SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)