100 jaar scouting voor meisjes in Groot-Brittannië - Postzegelblog

100 jaar scouting voor meisjes in Groot-Brittannië

0

Royal Mail gaf op 2 februari 2010 een blokje met vier postzegels uit ter gelegenheid van 100 jaar scouting voor meisjes. In Nederland kenden we bij scouting verschillende leeftijdsgroepen voor jongens en meisjes, zoals de welpen, de kabouters, de verkenners en de gidsen, later ook wel de bevers en andere groepsbenamingen. Vroeger apart voor jongens en meisjes, tegenwoordig ook wel gemengd.

 

Bij de oprichting van scouting op initiatief van Lord Robert Baden-Powell in 1907 was alleen sprake van jongens die toen ‘verkenners’ werden genoemd, later aangevuld met de ‘welpen’ voor de jongere leeftijdsgenoten. Bij meisjes werden vanaf 1910 groepen ‘gidsen’ gevormd later aangevuld met de ‘kabouters’. In Groot-Brittannië werden de ‘Girl Guides’ geïntroduceerd door Agnes Baden-Powell, de zus van Robert Baden-Powell.

Dat gebeurde omdat tijdens de zogenoemde ‘Crystal Palace Rally’ in Londen in september 1909, georganiseerd door Robert Baden-Powell. Naast de duizenden jongens nam ook een aantal meisjes deel die zich ‘Girl Scouts’ noemden.

In 1920 nam Olave Baden-Powell, de echtgenote van Robert, de taak van Agnes als president van de ‘Girl Scouts’, later genoemd de ‘Girl Guides’, over. Ter herinnering aan de oprichting van de ‘Girl Guides’ werd een stempel gebruikt met een verwijzing naar ‘Crystal Palace’ in Londen.

In Groot-Brittannië kent men een iets andere verdeling waarbij de jongste groep meisjes ‘Rainbows’ worden genoemd met een eigen uniform, felrood met wit en een logo in de vorm van een regenboog. Dit uniform is bestemd voor meisjes van vijf tot zeven jaar. In Noord-Ierland kunnen meisjes al deelnemen als ze vier jaar oud zijn. De activiteiten van de ‘Rainbow Guides’ zijn vooral gericht op: ‘mezelf leren kennen, mezelf goed kunnen uitdrukken, actie ondernemen, avonturen beleven en vaardigheden voor mijn toekomst ontwikkelen’. Elk meisje doet een belofte bij toetreding tot een Rainbow groep en moet deze belofte kunnen begrijpen en zich er aan willen houden. Deze belofte is een eenvoudige versie van de belofte die alle leden, van jong tot oud, maken.

Een uitspraak van Olave Baden-Powell is opgenomen in een stempel dat werd gebruikt in Blackburn. In het grote winkelcentrum van Blackburn hadden zich 2.500 meisjes verzameld in hun kledij als ‘Rainbow’, Brownie’ en ‘Ranger’ met hun leidsters om het honderdjarige bestaan van de ‘Girl Guides’ te vieren. Meisjes vanaf vier jaar tot een leidster van 94 jaar oud deden mee aan het Vision-2000 feest dat hier was georganiseerd op de Mall onder leiding van de hoofdgids Liz Burnley.

De groep ‘Brownies’ of kabouters werd gevormd door meisjes van zeven tot tien jaar oud. De ‘Brownies’ werden in 1914 opgericht door Robert Baden-Powell. Ze zijn georganiseerd in groepen die ‘Packs’ heten en bestaan uit kleine groepjes van zes meisjes die ‘Sixes’ worden genoemd. De groepsleidsters hebben veelal namen van dieren. De hoofdleidster wordt ‘Brown Owl’ genoemd. In Nederland zijn de namen ‘Oubi’ en ‘Oehoe’ veel voorkomend. De ‘Brownies’ zijn gebaseerd op het verhaal van Juliana Horatia Ewing uit 1870 waarbij twee kinderen, Tommy en Betty een oude bruine uil zoeken en elkaar daarbij behulpzaam zijn. Een brownie is een goedaardig, kabouterachtig elfje afkomstig uit de Schotse mythologie.

Op de postzegel van 56p is naast de twee meisjes een taartje afgebeeld, ook met de naam ‘brownie’. Het taartje bestaat vooral uit pure chocolade, fijne kristalsuiker en donkerbruine basterdsuiker. Vanwege de ingrediënten is het taartje erg zoet en plakkerig. In een tweede stempel van Crystal Palace is eveneens een taartje, een ‘brownie’, afgebeeld.

De ‘Guides’ of Gidsen zijn tussen de tien en veertien jaar oud. Ze zijn georganiseerd in groepen van tussen de 15 en 30 meisjes met aan het hoofd een leidster en enkele assistent leidsters. Zes meisjes uit de groep vormen een patrouille en doen vele activiteiten in de buitenlucht. Vele activiteiten worden gedaan zoals het leren van huishoudelijke vaardigheden, gezond leven, overlevingsvaardigheden, kamperen en loopbaanvoorbereiding, veelal in spelvorm. De drie leeftijdsgroepen kunnen vele badges verdienen met het uitvoeren van opdrachten. Sommige uniformen zijn bijna volledig bedekt met badges waarop zij erg trots zijn.

De groep is rechtstreeks voortgekomen uit de deelname van een groep meisjes aan de ‘Crystal Pallace Rally’ in Londen in 1909. De Gidsen hebben zes kernthema’s: Ken mezelf, wees goed, druk mezelf goed uit, onderneem actie, beleef avonturen en ontwikkel vaardigheden voor mijn toekomst. Hun kleding is licht tot donkerblauw met rode ingezette stukken. De patrouilles die ze kunnen vormen hebben namen van planten of dieren maar soms ook van beroemde bezienswaardigheden.

De oudste groep wordt gevormd door de ‘Senior Section’ bestaande uit ‘Rangers’ en Ýoung Leaders’. Het zijn meisjes tussen de 14 en 18 jaar oud die vaak leiding geven aan groepjes ‘Rainbows’, Brownies’ en ‘Guides’. Zij kunnen opleidingen volgen op verschillende terreinen zoals een kwalificatie voor jonge leider van een kleine groep tot volwassen leider van een grote groep waarin alle drie leeftijdsgroepen voorkomen.

Terug naar de oorsprong in 2010 honderd jaar geleden. De bijeenkomst van de scouts in het Crystal Palace in Londen vond plaats op zaterdag 4 september 1909 en was de voorloper van de World Scout Jamboree. Naast de ongeveer 11.000 jongens die deelnamen aan de Rally waren enkele honderden meisjes aanwezig met hun patrouilleleidster Marguerite de Beaumont. Hier zag Baden-Powell hoeveel meisjes waren geïnteresseerd in de scouting activiteiten. In het tijdschrift ‘The Spectator’ van eind 1909 verschenen artikelen over de Rally en de deelname van de meisjes. Die artikelen waren aangeleverd door Miss Violet Markham en ze hebben ertoe geleid dat in 1910 de ‘Girl Guides’ formeel werd opgericht.

In september 2009 is een doolhof heropend in het park bij Crystal Palace, de ‘Centenary Maze’ door Girlgiding UK. Een speciale badge werd voor belangstellenden vervaardigd. De doolhof is een van de grootste in Groot-Brittannië, oorspronkelijk aangelegd in 1866, in 2009 gerestaureerd en opnieuw ingericht door Leora Brook en Tiffany Black. De doolhof maakte in 2009 deel uit van de festiviteiten. Guernsey gaf een serie van zes postzegels uit ter gelegenheid van 100 jaar scouting voor meisjes. Op een daarvan is de Maze afgebeeld.

In het ‘officiële’ stempel van Royal Mail voor de eerste dag van uitgifte is het logo van de scouting voor meisjes opgenomen. Het is een klaverblad op een helder blauwe achtergrond. Het vertegenwoordigt de zon die schijnt over alle kinderen van de wereld. De drie bladeren vertegenwoordigen de drievoudige belofte zoals deze oorspronkelijk is vastgelegd door de oprichter. De basis van de stengel staat voor de vlam van de liefde van de mensheid. De ster tenslotte vertegenwoordigt de belofte of de wet.

In de wereldbadge, zoals afgebeeld op het blokje van Papua New Guinea, zijn naast de stengel nog een kompasnaald en in plaats van één ster, twee sterren opgenomen die een extra betekenis geven aan het logo: De twee sterren staan hier afzonderlijk voor de belofte en de wet. De kompasnaald die de weg wijst in het leven. De blauwe achtergrond geeft de hemel weer en de kleuren goud van het borduursel de zonneschijn over alle kinderen op de wereld. Bent u ook welp, scout, kabouter, gids of bij scouting betrokken geweest?

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)