Totale zonsverduistering in 1999 - Postzegelblog

Totale zonsverduistering in 1999

0

In Nederland was de zonsverduistering op 11 augustus 1999 slechts gedeeltelijk te zien. In zuidelijk Groot-Brittannië was deze verduistering volledig. Royal Mail had zich voorbereid op dit gebeuren en had een blokje met daarin vier postzegels gereed om op de dag van de zonsverduistering verkrijgbaar te stellen.

Op het velletje postzegels dat werd uitgegeven door de postdienst van Alderney is de baan aangegeven waarin de zonsverduistering volledig was. In Zuid Engeland waren dat delen van de graafschappen Cornwall en Devon en van de Kanaal Eilanden het eiland Alderney. In Nederland was de verduistering voor 93% om 12.28 uur maximaal te zien.

Royal Mail had opdracht gegeven om een blokje met vier dezelfde postzegels te ontwerpen aan ontwerpbureau Silk Pearce in Colchester met daarin verwerkt de zonsverduistering op zijn hoogtepunt. Gekozen werd voor de kustplaats Falmouth in Zuid Cornwall en het tijdstip van de maximale verduistering 11.12 uur. Falmouth lag precies op de middenlijn van de eclips. Helaas was het op het moment van de verduistering zwaar bewolkt. De duur van de verduistering bedroeg 2 uur en 5 minuten. Het was voor het eerst sinds 29 juni 1927 dat een totale zonsverduistering was te zien in Groot-Brittannië. Alleen op Lizard Point, het meest zuidelijke puntje van Cornwall, was de zonsverduistering goed te zien omdat op dat tijdstip het wolkendek even brak. En ook op de veerboten in het Kanaal die voeren tussen Zuid Engeland en Frankrijk was de eclips goed waarneembaar

Omdat Falmouth voor het blokje was gekozen was het vanzelfsprekend dat de diverse eerstedag enveloppen beplakt met het blokje met een stempel ‘Falmouth’ zouden worden gestempeld. Bovenstaand een voorbeeld van een van de stempels.

Ondanks dat Royal Mail al lang van te voren wist dat de zonsverduistering op 11 augustus 1999 zou plaatsvinden, werd in het velletje een postzegel met afbeelding van Saturnus opgenomen naar een foto gemaakt via de Newton/Hubble telescoop. De postzegel was een week eerder op 3 augustus 1999 verschenen. Deze afbeelding had niets te maken met de eclips en gaf bij velen verwarring.

Eerder had ik verwacht dat men een afbeelding zou opnemen van een verduisterde zon zoals op de velrand. Zoals de Franse La Poste dat wel had gedaan.

Een andere uitgever van eerstedag enveloppen, Benham, gebruikte een variant op het stempel van Falmouth waarbij als afbeelding de maan te zien is die tussen de aarde en de zon schuift. Ook enkele sterren zijn in het stempel weergegeven, maar dat was natuurlijk bij de afgebeelde maanstand onmogelijk.

Op een prentkaart van Glastonbury is de ‘Tor’, het eenzame kerktorentje op de heuvel in Devon, vrijwel volledig in het duister gehuld. De ontwerper van de kaart heeft op duidelijke wijze aangegeven hoe de maan de zon van begin tot het einde geleidelijk verduisterde. Maar ook was hier de hemel zwaar bewolkt.

Salcombe ligt op het meest zuidelijke puntje van het graafschap Devon. Op de prentkaart is de Cliff Road te zien, een smalle weg tussen twee hoge muren, met ingetekend de volledig verduisterde zon. In feite een onmogelijke weergave van de werkelijkheid. Ook gezien de schaduwen van de boom en de muur.

Een leuke vondst is het stempel ‘Eclipse Road’ in Londen, gelegen in Canning Town in het oosten van Groot Londen. Hier is in de korte straat geen postkantoor te vinden. De straat ligt tussen de Denmark Street en New Barn Street. Waar de straatnaam vandaan komt is mij niet bekend. Wel dat een nachtclub heeft bestaan in de stad Coventry met de naam ‘The Eclipse’, maar dat zal niets met zonsverduisteringen te maken hebben gehad. Heeft u de zonsverduistering in augustus 1999 ook gezien?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Alderney Frankrijk Groot Brittannië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)