Kevin Woodford, chef-kok - Postzegelblog

Kevin Woodford, chef-kok

3

Wie vaak voor de televisie zit en graag ‘zapt’, komt vooral overdag vaak allerlei kookprogramma’s tegen. Van het samenstellen van eenvoudige maaltijden tot zeer ingewikkelde schotels met vele ingrediënten. Het eiland Man in de Ierse Zee kende een beroemde chef-kok, Kevin Woodford, die dergelijke kookprogramma’s presenteerde tussen 1994 en het jaar 2000.

Kevin Woodford, afgebeeld op het omslag van een van zijn zeven boeken, werd geboren op 4 juni 1950 in Douglas op het eiland Man. Het vak van kok leerde hij al vroeg op het Granville College in Sheffield en na zijn opleiding ging hij zelf aan het werk als docent op een koksschool. Hij begon een restaurant en een klein hotel, Birchfield House, in Douglas. Zijn eerste televisieoptreden was in het programma ‘This Morning’ gevolgd door ‘The Reluctant Cook’ op BBC2. Voor het televisiestation ITV presenteerde hij het programma ‘Surprise Chefs’. Veel bekendheid kreeg hij in Groot-Brittannië met zijn programma ‘Can’t Cook, Won’t Cook’ waarvoor hij de ‘National Television Award’ won voor de beste televisiepresentator overdag.

Naast chef-kok en televisiepresentator was hij acteur in verschillende televisieseries zoals ‘Fasten Your Seatbelt’ waarin hij een taxichauffeur speelde in New York. In ‘Planet Cook’ speelde hij de rol van Captain Cook. Woodford is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter. Kevin Woodford was, voor zover mij bekend, de enige chef-kok ter wereld die zijn eigen gerechten op een postzegel zag afgebeeld, en zelfs voorzien van een tab met een foto van hemzelf. De tab komt vijf maal voor aan de linkerzijde van een vel van 25 stuks. Elke waarde van de serie van zes postzegels heeft een tab met een andere foto van Woodford.

Op de postzegels zelf is vermeld: Woodford/The Agency Ltd. En de waarden van 26p en 36p zijn gedrukt in velletjes van 10 stuks met de aanduiding ‘Europa’, waardoor ze als Groot-Brittannië veel werden verkocht. Een lucratieve handel voor de postadministratie van het eiland Man.

De serie postzegels van zes stuks werd uitgegeven op 10 augustus 2001 naar aanleiding van het thema van de Europazegels ‘Water a Natural Treasure’. Maar het is wel heel ver gezocht om de serie postzegels dan van afbeeldingen te voorzien met gerechten van Kevin Woodford. De eerste postzegel laat een gerecht zien met als hoofdbestanddeel rundvlees. Bekende klassieke gerechten met rundvlees zijn ‘Beef Wellington’ en ‘Tournedos Rossini’.

De eerste is ontstaan na de Slag bij Waterloo waarbij de hertog van Wellington opdracht gaf aan zijn koks om een nieuw rundvlees recept te ontwikkelen om de overwinning op Napoleon te vieren. Het leek echter op een Frans recept dat al 300 jaar eerder in de Franse kookboeken voorkwam: ‘Filet de Bouef en Croute’. De Tournedos Rossini werd ‘uitgevonden’ door de Franse topkok Auguste Escoffier die in opdracht van Rossini in zijn restaurant een bijzonder gerecht met rundvlees moest samenstellen. Escoffier was niet gelukkig met de ‘vreemde’ ingrediënten die hij moest gebruiken om het gerecht te ‘componeren’ omdat hij de combinatie belachelijk vond. Daarom keerde hij bij het serveren van het gerecht de andere gasten als het ware de rug toe zodat ze het niet konden zien, in het Frans: ‘Tourner le dos’. Vandaar de huidige naam!

Het eiland Man is lokaal beroemd om het schelpdier de ‘Manx Queenie’. Dit schelpdier komt voor in de kustwateren rondom het eiland Man. Om het uitsterven van deze schelpdieren te voorkomen door overbevissing heeft de overheid besloten om twee kustgebieden in de territoriale wateren van het eiland aan te wijzen als beschermd gebied waarin niet mag worden gevist.

Jaarlijks vindt het ‘Isle of Man Queenie Festival’ plaats, een wekenlange viering waaraan vele restaurants, hotels en pubs meedoen en de koninginjakobsschelpen worden geserveerd. Daarnaast worden dan vele evenementen gehouden zoals zeilwedstrijden, duiken, barbecues, zee zwemmen en stranddagen. Op de postzegel is ‘EUROPA 2001’ vermeld.

Naast de ‘Queenie’ worden vele andere zeedieren rondom het eiland Man gevangen. Man voegt alle schaal- en schelpdieren die voor con-sumptie worden gebruikt onder de naam ‘zeevruchten’. Het zijn vooral schelp- en schaaldieren die in luxueuze gerechten worden verwerkt als voorgerecht of hoofdgerecht. Bestanddelen zijn onder andere garnalen, mosselen, sint-jakobsschelpen, krab en kreeft.

Op de postzegel is ‘EUROPA 2001’ vermeld. De twee postzegels met het logo Europa werden tevens uitgevoerd in velletjes van 10 stuks die elk afzonderlijk waren genummerd. Ook op de velrand was het logo EUROPA aangebracht. In deze velletjes waren geen tabs met zijn foto’s opgenomen.

Lamsvlees heeft een zeer aparte smaak. Vele mensen houden van lamsvlees vanwege de typische smaak die afhankelijk is van de voeding van het lam. Zo smaakt lamsvlees van dieren die op de heide grazen heel anders dan van dieren van een eiland aan de zee dat meer ziltig is.

Er bestaan legio recepten om het lamsvlees te bereiden. En er is keuze genoeg, van lamsbiefstuk, lamsbout, lamsfilet, lamsgehakt tot lams-haas. Op het eiland Man leeft het Loaghtan schaap of de Manx Loaghtan en het lamsvlees daarvan wordt hier veel gegeten. De schapen hebben vier, soms zes, horens.

De haring wordt gebruikt om er een specifiek gerecht van te maken: kippers. De haring wordt dan op het eiland Man op een bepaalde manier koud gerookt. Nadat de vis is gespleten wordt deze gepekeld en daarna boven smeulende eiken houtsnippers gerookt. In Groot-Brittannië wordt de kipper vaak als ontbijt gegeten.

Kippers die op het eiland Man zijn verwerkt worden over de gehele wereld geëxporteerd. Op het eiland bestaan twee grote kipperrokerijen, Moore’s Kipper Yard opgericht in 1882 in het kuststadje Peel en Devereau & Son Ltd uit 1884 in Douglas.

Op de laatste postzegel van de serie is het woord ‘dairy’ vermeld, ofwel ‘zuivel’. Als afbeelding is een warme citroentaart met frambozen weergegeven, in het Engels, een Lemon Chess Pie. Opvallend is dat alle gerechten op de zes postzegels zijn opgediend in een bord met hetzelfde patroon, een met blauwe lijnen gevlochten rand. Borden gebruikt in zijn restaurant? Op de velrand met zegels van 25 stuks is onder de foto’s van Woodford vermeld: foto’s met dank aan Manx Airlines. De naam van deze maatschappij zou niet lang meer blijven bestaan. De laatste vlucht van Manx Airlines vond plaats op 31 augustus 2002 toen deze deel ging uitmaken van British Airways.

Chess komt van het woord cheese dat kaas betekent, maar in de taart is geen kaas te vinden. Waarschijnlijk is de naam afgeleid van de gele kleur van het baksel.

In de stempelafdruk op de eerstedag envelop van uitgeverij Benham is de naam Ellan Vannin opgenomen. Dit is de Manx aanduiding voor het eiland Man. Bovenin het vignet op de envelop is het ‘wapen’ van het eiland Man opgenomen. Het is een triskelion of trinacrie bestaande uit drie gebogen geharnaste mensenbenen. Het symbool is al heel oud en komt in vele landen voor, vooral gebruikt in de oudheid. Het eiland Man voert het symbolische wapen officieel sinds 1996. Het duidt op onafhankelijkheid. Het is oorspronkelijk afkomstig van de laatste Noordse koning van het eiland Man, Magnus III die regeerde van 1093 tot augustus 1103. Op de postzegels is het hoofd van koningin Elizabeth II afgebeeld. Het eiland Man maakt echter geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk maar is Brits Kroongebied met als staatshoofd de Britse koningin. Zij draagt daar de titel ‘Lord of Mann’.  Kijkt u wel eens naar kookprogramma’s op televisie?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Yvonne Kruse op 17 januari 2020 om 12:22

    Zeker wel, maar ik word er moedeloos van…

  • ben kruse op 17 januari 2020 om 13:04

    Prachtig artikel,hoor. Om van te watertanden. Jazeker, ik kijk vaak naar de kookprogramma’s in binnen- en buitenland. Engeland spant de kroon.Ook Frankrijk heeft spannende programma’s. De Michelinsterren worden ook aan Nederlandse koks gegeven. Smakelijk eten !

  • Franc Rossi op 17 januari 2020 om 13:50

    Mmmmmmmm smullen, weer eens wat anders dan rookworst!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)