Limericks - Postzegelblog

Limericks

1

Edward Lear (1812 – 1888) is een zonderling in de Engelse literatuur. Hij schilderde landschappen en dieren, vooral vogels. Voor zover bekend was hij de eerste schilder die levende vogels vereeuwigde. Hij werd echter bekend als de vader van de Engelse nonsensrijmpjes, de ‘limericks’, die hij schreef voor kinderen. Limericks zijn komische rijmpjes en Lear vulde ze aan met grappige tekeningen. In 1846 verscheen zijn ‘Book of Nonsense’. Hij werd razend populair bij de Engelse jeugd.


Lear was de jongste uit een gezin met 21 kinderen en werd opgevoed door de oudste, Ann, die voor hem zorgde tot haar dood toen Edward bijna 50 was. Het idee van een huwelijk met een rits kinderen was teveel voor hem. Toch was hij dol op kinderen: voor hen schreef hij zijn limericks. Hij kwam in dienst bij Edward Stanley 13e Graaf van Derby om illustraties te verzorgen bij een boek dat Edward Stanley had geschreven over de private menagerie op zijn landgoed. Hij bleef daar in dienst tijdens enkele achtereenvolgende Graven van Derby. Het was voor de kleinkinde-ren, neefjes en nichtjes van de 13e Graaf van Derby dat hij zijn eerste nonsensboekje schreef.


Wat is een limerick precies? Er is veel geschreven over regels voor vorm, klank, rijm etc. maar een limerick dichter hoeft zich daar niets van aan te trekken, ieder heeft zijn eigen stijl. Het woord ‘limerick’ werd het eerst vermeld in Engeland in 1898 (New English Dictionary) en in de VS in 1902, maar het blijkt veel eerder in omloop te zijn geweest. Het woord refereert aan de City of County van Limerick in Ierland en met name aan de Maigue Poets die zich met deze vorm van rijmelarij bezighielden. De inhoud van de rijmpjes is vrijwel altijd platvloers. Lear beperkte zich tot satire.

In 1871 volgde ‘Nonsense Songs, Stories, Botany and Alphabeths’ waarin opgenomen zijn beroemde nonsense song ‘The Owl and the Pussycat’, welke hij schreef voor de kinderen van Edward Stanley.

Edward Lear gaf in 1846 enige tijd teken- en schilderles aan Koningin Victoria. Het zgn. ‘marmerpapier’ dat Lear gebruikte in zijn boeken was kenmerkend voor de Victoriaanse periode.
De laatste jaren van zijn leven woonde hij in San Remo in Italië waar hij in 1888 overleed.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Boeken Schilderkunst VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 5 januari 2018 om 10:16

    Ierland gaf in 1990 een postzegel uit over the siege of Limerick in 1690, en in 1991 een zegel over the treaty of Limerick in 1691.
    Leuk verhaal weer.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)