J.K. Rowling en Harry Potter (deel 1) - Postzegelblog

J.K. Rowling en Harry Potter (deel 1)

0

Wie kent Harry Potter niet? De hoofdpersoon uit de zeven boeken van de Engelse schrijfster Joanne Rowling. Meer dan 500 miljoen exemplaren van de boeken werden wereldwijd verkocht. En de boeken werden de basis voor een serie van acht films waarvan twee door haarzelf werden geregisseerd. Royal Mail bracht op 16 oktober 2018 een serie van tien postzegels uit met afbeeldingen van de hoofdrolspelers en enkele scènes die voorkomen in de film.

Joanne Rowling werd op 31 juli 1965 geboren in het plaatsje Yate ten noordoosten van Bristol in Groot-Brittannië. Haar inspiratie voor het schrijven van de boeken over Harry Potter deed zij in 1990 op tijdens een treinreis van Manchester naar Londen die vier uur vertraging had. Gedurende de volgende vijf jaren schreef ze een verhalen bundel in zeven delen. Het eerste deel werd in 1997 gepubliceerd door uitgeverij Bloomsbury Publishing met de titel ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Daarna verschenen nog twee boeken, ‘Harry Potter en de Geheime Kamer’ in 1998 en ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’ in 1999. In dat laatste jaar verschenen de boeken voor het eerst in de boeken top tien zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië. De naam J.K. Rowling is met opzet gekozen door de uitgever, omdat men bang was dat als de boeken onder haar meisjesnaam zouden verschijnen, de boeken niet gelezen zouden worden door jongens. De letter K staat voor Kathleen, haar oma. Joanne Rowling werd door kunstschilder Stuart Pearson Wright in 2005 vereeuwigd in bovenstaand portret dat zich in de collectie bevindt van de National Portrait Gallery in Londen. De afbeelding is afkomstig van een prentkaart uitgegeven door de Gallery.

Vele landen hebben de boeken en films over Harry Potter aangegrepen om er postzegels aan te wijden. Zo ook de Nederlandse Post die op 24 november 2005 een ‘Persoonlijke decemberzegel’ uitgaf. Maar omdat er zo veel postzegels zijn verschenen gerelateerd aan Harry Potter, beperk ik me verder tot Groot-Brittannië.

De Royal Mail gaf op 17 juli 2007 een serie van zeven postzegels uit ter gelegenheid van ’10 jaar Harry Potter romans’. Op de zeven postzegels zijn de omslagen afgebeeld van de zeven verschillende boeken die vanaf 1997 zijn verschenen. Op het omslag van het boek ‘De Steen der Wijzen’ is de locomotief afgebeeld staande langs perron 9¾ op het station King’s Cross in Londen. De locomotief behoort tot de ‘Hogwarts Express’ met als eindstation Hogsmede Station, waar de ‘Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry’, in Nederland bekend als ‘Zweinstein’, staat. De school waar Harry Potter naar toe gaat. De afbeeldingen op de omslagen van de zeven boeken op de serie postzegels zijn afkomstig van de eerste boekenoplage voor kinderen.

In de trein ontmoet Harry Potter voor het eerst de roodharige Ronald Weasley, die zijn vriend zal worden. De trein is in latere boeken toneel geweest van verschillende belevenissen. De locomotief in de films had de naam ’Olton Hall’ en was van de voormalige Great Western Railway. De locomotief werd gebouwd in april 1937 als 4-6-0 Hall-klasse en werd gestationeerd in Zuid-Wales. De locomotief werd in december 1951 uit de dienst genomen en als schroot verkocht aan Woodham Brothers op Barry Island. De locomotief werd echter door een particuliere verzamelaar en gerestaureerd.

In de films heeft deze locomotief de naam ‘Hogwarts Castle’ en is nu te zien in het National Railway Museum te York. Treinliefhebbers maakten hierover een grapje: de ‘Hall’ denkt dat zij een ‘Kasteel’ is… Want Grat Western Railway locomotieven uit de Castle-klasse waren groter dan die uit de Hall-klasse. De locomotief die afgebeeld is in het stempel voor de eerste dag van uitgifte is beslist geen Britse locomotief maar een Australische! Wellicht heeft de locomotief G123 van de Hotham Valley Tourist Railway in West Australië ten zuiden van Perth hiervoor model gestaan? Een vergissing?

Ron Weasley of Ron Wemel, zijn echte naam is Rupert Alexander Lloyd Grint, werd geboren op 24 augustus 1988. Op 11-jarige leeftijd deed hij auditie voor de Harry Potter films voor de rol van Ron Weasley. Hij had toen alleen ervaring door deel te nemen aan school toneel. Maar voordat hij de auditie deed had hij een video opgenomen waarin hij ‘rapt’ over de boeken van Rowling. Dat viel op bij de regisseur van de eerste film, Chris Columbus’, en hij kreeg de rol als acteur. En dat is hij nog steeds.

Een tweede persoon waarmee Harry Potter bevriend raakte in de trein was Hermione Jean Granger. Haar echte naam is Emma Charlotte Duerre Watson, geboren op 15 april 1990 te Parijs. Emma woonde tot haar vijfde jaar in Parijs, want na de scheiding van haar vader en moeder, verhuisde ze met haar moeder naar Oxford. Zij zou in alle films over Harry Potter gaan optreden als Hermelien Griffel. Ze werd ontdekt voor de rol van Hermione met de hulp van haar leraar op het Stagecoach Theatre in Oxford. Met haar rol in de films van Harry Potter verdiende ze meer dan 10 miljoen Britse ponden. Na de Harry Potter films speelde ze tot nu toe rollen in zeven andere films, maar gaf ook toe tegen de pers dat ze eigenlijk nooit meer hoefde te werken.

Op het omslag van het tweede boek, Harry Potter en de Geheime Kamer uit 1998, is de vliegende auto te zien die enkele keren in de films werd gebruikt. Het is een Ford Anglia 105E Deluxe, gekocht door Arthur Weasley, de vader van Ron Weasley. Het is een bijzondere auto die zodanig was aangepast dat deze kon vliegen en onzichtbaar worden. Voor het eerst werd de auto gebruikt om Harry Potter te redden uit het huis waarin hij door zijn stiefouders, de Dursleys, was opgesloten.

Met de auto trokken ze de ijzeren staven die voor het raam van de kamer waren aangebracht uit de muur en namen Harry mee met enkele persoonlijke bezittingen. De auto werd ook gebruikt toen bleek dat de trein vanuit King’s Cross naar Hogwarts niet gehaald zou worden. Ze vlogen er mee naar de school waar ze een noodlanding maakten in een boom, een treurwilg.

Enkele exemplaren van de Ford Anglia werden gebruikt voor de opnamen van de films. Een van de auto’s, gebruikt bij de opnamen van ‘The Chamber of Secrets’, de Geheime Kamer, is te zien in het ‘National Motor Museum’ te Beaulieu in het hart van de New Forest in het graafschap Hampshire. In het stempel van de eerste dag van uitgifte een afbeelding van een Ford Anglia. De Anglia Way is een straatnaam in de stad Bedford.

Een ander voertuig dat in de films van Harry Potter voorkomt is de zogenoemde ‘Knight Bus’. De bus met drie verdiepingen verscheen voor het eerst in de film ‘The Prisoner of Azkaban’. De bus met een felle purperen kleur is gebouwd op een chassis van een AEC Regent III RT dubbeldekker. De letters AEC staan voor de fabrikant, Associated Equipment Company. De term ‘Knight Bus’ kan worden vergeleken met ‘Night Bus’, een busdienst die een aantal plaatsen en steden in Groot-Brittannië verbindt met nachtdiensten. De bus wordt ook wel de ‘Collectebus’ genoemd. Enkele eigenschappen van de bus zijn dat deze heel snel kan rijden, door zeer smalle straten kan racen door zelf smaller en soms onzichtbaar te worden.

Zowel op het omslag van het boek als op de postzegel is het fabeldier, de hippogriff, half paard, half adelaar met de naam ‘Buckbeak’ ofwel ‘Scheurbek’. In de film ‘The Prisoner of Azkaban’ reist de hippogriff in de bus samen met Rubeus Hagrid, een leraar van de school, die enkele malen Harry Potter uit benauwde situaties haalt. Hij heeft de hippogriff getemd en laat deze kennis maken met Harry. Dat gaat heel voorzichtig en beleefd. Als de hippogriff dreigend wordt benaderd volgt een aanval die de grote vijand van Harry Potter, leerling Draco Malfidus, moest ondervinden. De hippogriff had het volle vertrouwen van Harry Potter gewonnen en nam deel aan een aantal gevechten aan zijn zijde. De film wijkt in grote delen af van de oorspronkelijke boekversie.

Harry Potter wordt in de films gespeeld door Daniel Jacob Redcliff, op 23 juli 1989 in Fulham geboren. Redcliff werd in augustus 2000, na verschillende audities, geselecteerd voor de rol van Harry Potter, een rol die hij in alle acht films vertolkte. In 2015 kreeg Radcliff een ster op de Hollywood Walk of Fame, de 2.565ste ster op het trottoir van de Hollywood Boulevard. In augustus 2008 vertelde Redcliff tijdens een interview dat hij aan een milde variant van de hersenaandoening dispraxie leed.

Royal Mail zocht een stad, plaats of dorp dat een relatie had tot Harry Potter maar vond slechts een straat in Milton Keynes met de naam ‘Wizard Way’. In deze straat is geen postkantoor te vinden, maar dat vond men blijkbaar geen bezwaar. Gebruikt voor het stempel voor de eerste dag van uitgifte van de serie over de films van Harry Potter. De envelop is beplakt met de inhoud van een postzegelboekje zelfklevend postzegels. Toch een ‘goedkope’ oplossing naar mijn mening. Was er echts niets beters te vinden? In deel 2 ga ik verder in op de hoofdrolspelers in de Harry Potter films.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Australië Groot Brittannië Verenigde staten Auteurs Boeken Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)