Alpensymbool in potjes - Postzegelblog

Alpensymbool in potjes

7

1-postzegel-marmota-marmota-alpenmarmot-murmeltier-andorra-2007-postzegelblogVorige week kuierde ik wat door Fiss, ons favoriete wintersportoord in Tirol. Bij de fotowinkel, annex speelgoedwinkel, souvenirshop, enzovoort, stond een reclamebord buiten. Reclame voor Murmeltiercrème. Een Murmeltier is een Alpenmarmot. Eén van de ongeveer 18 marmottensoorten die er wereldwijd bestaan (of bestonden). Een geslacht uit de familie van de eekhoorns. Zouden deze grappige, aandoenlijke diertjes werkelijk gedood worden om crème van te maken?

Ik vroeg het die Fraulein in de winkel. Mezelf terdege bewust van de naïviteit van mijn vraag. Een vraag tegen beter weten in. Een vraag met een heel onwerkelijk klein sprankje hoop. Hoop dat ze die crème kunnen maken zonder de diertjes te doden. ‘Tja’,  knikte die Fraulein, toen in zo ongeveer piepte ‘maar dan moeten die Murmeltiere worden afgemaakt…’. ‘Tja, dat is inderdaad wel sneu. Maar het is ook wel nodig. De Murmeltiere hebben bijna geen natuurlijke vijanden meer, zoals de arend. Ruimen is dus ook noodzakelijk om enorme plagen te voorkomen’. En vervolgens begon die Fraulein een heel relaas over de geweldige werking van de crème tegen spierpijn en dergelijke. ‘Dat kan allemaal wel zo zijn’, dacht ik, ‘maar ík koop het niet’. Inderdaad, dat is misschien hypocriet. Ik eet immers ook vlees en vis en draag lederen schoenen, maar ik vind het een naar idee.

3postzegel-marmota-marmota-alpenmarmot-murmeltier-oostenrijk-postzegelblogIn de crème wordt het vet van Alpenmarmotten verwerkt. Dit vet bevat naast talrijke hoogwaardige vetzuren, sporenelementen en steroïden ook verschillende corticosteroïden zoals glucocorticoïde. Dit laatste wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van reuma. De Alpenmarmot zelf gebruikt zijn dikke vetlaag als voedselreserve en deken bij zijn winterslaap.

 

 

 

2postzegel-marmota-marmotaalpenmarmotmurmeltier-duitsland-1982-postzegelblogEr zijn veel postzegels te vinden waarop marmotten zijn afgebeeld. Maar postzegels met de Alpenmarmot (Marmota marmota) daarvan zijn er niet veel. Best raar, want het Murmeltier is toch een symbool van de Alpen.

 

 

 

 

 

 

Duitsland 1982

De Alpenmarmotten komen ook voor in de Pyreneeën. Vandaar dat Andorra de mooie postzegel helemaal bovenaan het artikel uitgaf. Roemenië en Polen gaven ook mooie postzegels uit met de Marmota marmota er op. De diertjes leven namelijk ook in de Karpaten.

4postzegel-marmota-marmota-alpenmarmot-murmeltier-roemenie-1985-postzegelblog  5-postzegel-marmota-marmota-alpenmarmot-murmeltier-polen-1984-postzegelblog

      Roemenie 1985                    Polen 1984

Ik hoop maar dat de Murmeltiercrème niet zo populair wordt dat de Alpenmarmot over een aantal jaren een bedreigde diersoort is. Misschien dat hierdoor dan wel meer zegels worden uitgegeven met Alpenmarmotten. Maar als dat dan de reden is, neem ik toch maar liever genoegen met minder postzegels. Ik bewonder de diertjes liever in het echt.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Oostenrijk Polen RoemeniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • toon op 7 maart 2009 om 10:20

  NEEEEEEE, niet kopen die murmeltiercrème!Er zijn al 4 van de 18 marmottensoorten uitgestorven en als dat zo doorgaat met die crème komt er binnenkort weer eentje bij.

 • dolores op 7 maart 2009 om 11:45

  Crempjes en zalfjes dat is iets waar ik me al vaker in verdiept heb, en ik zeg: alles waar maar iets dier in zit NIET KOPEN. Als ze er niet voor gedood zijn dan worden wrede grappen met ze uitgehaald. Angstzweet bijvoorbeeld wordt in parfumpjes gebruikt, andere ‘grappen’ worden uitgehaald om een bepaalde stof te krijgen, echt walgelijk.

  @Jacqueline, ik vind je schoenen en stukje vlees toch anders dan een crempje hoor.

  Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat er vroeger bij mij thuis ook veelvuldig gebruik werd gemaakt van die vieze “levertraanzalf”. Die is inmiddels vervangen voor Calendula (goudsbloem) zalf, werkt perfect!
  En de bekende vaseline, ik weet niet goed hoe het daarmee zit.

  Alles wat plantaardig heet: checken, want met weinig procent (3, of 5 ofzoiets) plantaardig mag het al “natuurlijk” heten. Er zijn goeie plantaardige merken met ook nog een beetje ontwikkelingssamenwerking en natuurbehoud. En alles waar minerale olieen (aardolie!) in ziten dat moet je zelf weten, ik stik de moord met zoiets op mn hoofd.

  Leuk diertje en leuke zegels, ook al ondermijnt hij momenteel menig berg zo te lezen, dat lijkt mij meer een kwestie voor natuurbeheer organisatie dan voor de cosmetische industrie. Een ander heel leuk onderwerp op postzegel is De Eekhoorn! ook daar zijn prachtige postzegels van.

 • Rein op 7 maart 2009 om 12:07

  @Dolores

  Uit Wiki:

  Vaseline is ontdekt door de chemicus Robert Chesebrough. Robert Chesebrough werkte in het midden van de 19e eeuw in de lampolie-industrie. Deze lampolie werd gemaakt door bewerking van vet uit potvissen. In 1859 was dit niet meer rendabel omdat de eerste aardoliebron in Titusville (Pennsylvania) in productie ging. Robert Chesebrough trok naar Titusville en hoorde daar van de zogenaamde “rod wax”, een stroperige zwarte substantie die aan de boortorens en olieboren kleefde. Dit was een grote ergernis voor de arbeiders die het als afval zagen. Robert Chesebrough extraheerde uit deze substantie het geelwitte vaseline. Hiervoor werd de ruwe vaseline in vacuüm gedestilleerd en ontkleurd met behulp van beenderkool. Dit proces werd door Chesebrough gepatenteerd in 1872.

 • dolores op 7 maart 2009 om 12:24

  Aaah so!

  Beenderkool, dierlijk “houtskool”, is een korrelig materiaal dat gemaakt wordt door botten te verhitten in afwezigheid van zuurstof. Het bestaat voornamelijk uit calciumfosfaat en een beetje koolstof. Beenderkool heeft een zeer groot oppervlak per gram en heeft daardoor een zeer grote opnamecapaciteit van lood, kwik en arsenicum.

  [bewerk] Gebruik
  Beenderkool wordt op soortgelijke manier gebruikt als actieve kool, bijvoorbeeld om fluoride uit aquariumwater te verwijderen en om rietsuiker te ontkleuren. Omdat de beenderkool niet in het eindproduct zit wordt het beschouwd als parve/Kosher. Ook bij de productie van vaseline wordt het gebruikt, hier om ruwe olie te zuiveren en te bleken.

  Beenderkool wordt ook gebruikt als zwart pigment. Soms in verf voor gebruik in schilderijen omdat het het diepst verkrijgbare zwart oplevert. Meestal wordt trouwens gewoon houtskool zwart genoeg bevonden. ‘Ivoor zwart’ werd in het verleden verkregen door verkoold ivoor te vermalen en te mengen met olie. Hiervoor wordt tegenwoordig geen ivoor gebruikt omdat het te duur is en omdat de dieren die worden gebruikt om ivoor uit te winnen beschermd zijn.

  Mmm, het stopt je porieen compleet dicht, maar het is redelijk doeltreffend vooral bij koud weer. Alhoewel de coldcream van Weleda ook errug goed is.

  Ik denk zonder dierlijk materiaal leven erg moeilijk wordt, we zijn per slot geen konijnen, maar alleen daar waar nodig en waar het van die basic dingen betreft: voedsel, schoeisel en dergelijke :-(

 • Rein op 7 maart 2009 om 14:56

  @Dolores

  als Irene van Lippe-Bisterfeld met de bomen praat, dan zullen de planten toch ook wel een gevoelsleven hebben ontwikkeld over de eeuwen….

  Misschien kunnen we ons beperken tot grondstoffen van menselijke oorsprong ;)

 • dolores op 7 maart 2009 om 18:04

  Ja dat is waar.:-( En staat er straks geen plant meer overeind.
  Menselijke oorsprong? Aaah gatsie!!! Maar dat gebeurt al: cortisol ofzoiets is bijschorsnier hormoon ofzoiets.(niet te verwarren met schorseneren).

 • dolores op 7 maart 2009 om 18:10

  Leuk onderwerp voor op postzegel: dierproefvrij. (want al die crempjes en zalfjes moeten ook nog eens getest worden) Zullen vast en zeker bestaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)