J.K. Rowling en Harry Potter (deel 2) - Postzegelblog

J.K. Rowling en Harry Potter (deel 2)

0

Men is lyrisch over de films van Harry Potter of men heeft er een grondige hekel aan. Er tussenin bestaat eigenlijk niet. De zeven boeken van Joanne Rowling over haar held zijn verfilmd in acht delen. Haar laatste boek is in twee delen verfilmd. De serie is uitgebracht door Warner Bros en geproduceerd door David Heyman. In Nederland was de première van de eerste film ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ op 22 november 2001.

Het boek ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’, de ‘Vuurbeker’, speelt zich af tijdens het vierde schooljaar van Harry op Zweinstein. Het belangrijkste deel van de film is het toverschool toernooi terwijl in het boek veel meer andere belevenissen voorkomen. Maar door de lengte van de inhoud van het dikke boek werden helaas vele passages weggelaten. Drie leerlingen, een van de school waartoe Harry Potter behoort en een van de twee andere scholen, Beauxbatons in Zuid Frankrijk en Klammfels in Scandinavië, in het noordelijke deel van Noorwegen of Zweden, worden gekozen door de Vuurbeker. Hierin zijn de namen van alle leerlingen opgenomen die oud genoeg zijn om deel te nemen. Harry Potter is nog te jong maar toch komt zijn naam uit de beker tevoorschijn en is hij verplicht deel te nemen aan het toernooi.

De winnaar van het toernooi ontving de Triwizard Cup. Harry nam het op tegen twee zeer sterke tegenstanders, Viktor Krum van Klammfels en Fleur Delacour van Beauxbatons. Natuurlijk wint Harry de Cup.

Op het omslag van het boek is de draak afgebeeld die in de eerste opdracht van het toernooi voorkomt. De deelnemers moeten een gouden ei van de nestelende draak stelen en dat gebeurt door Harry Potter met zijn bezem waarop hij halsbrekende luchttoeren uithaalt. Hier werd een stempel voor de eerste dag van uitgifte gesierd met een afbeelding van Harry Potter op zijn bezem en de plaatsnaam Broom wat bezem betekent, een dorpje ten noorden van Bidford-on-Avon in het graafschap Warwickshire.

Het vijfde boek kreeg de titel ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’, in Nederland getiteld de Orde van de Feniks. Deze geheime Orde was opgericht als reactie op de terugkeer van een gevreesde tovenaar, Lord Voldemort en zijn dooddoeners, de ‘Death Eaters’.

Lord Voldemort is de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad en het woord, door Joanne Rowling bedacht, is een samentrekking van de Franse woorden ‘Vol’ is vlucht, ‘de’ is van en ‘mort’ is dood. Er rustte een verbod op het uitspreken van de naam en daarom werd hij in de boeken en films ‘Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden’ genoemd. De rol van Lord Voldemort werd door diverse acteurs vertolkt, zoals Richard Bremmer in de eerste film, Cristian Coulson in de tweede film en in andere films door Ralph Fiennes. Op de afbeelding van de postzegel is Tom Marvolo Riddle als Lord Voldemort weergegeven die door Harry Potter werd gedood.

In zijn strijd tegen Lord Voldemort wordt Harry bijgestaan door het schoolhoofd van Zweinstein, Albus Perkamentus, ofwel Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Hij gold als een van de machtigste tovenaars uit de tovenaarsgeschiedenis. De rol van Perkamentus werd door diverse acteurs vertolkt, door Ricard Harris in deel 1 en 2 en Michael Gambon, in de overige delen.

Het zesde boek kreeg als titel ‘Harry Potter and the Half-Blood Prince’, de Halfbloed Prins. Hier draait het verhaal om Severus Snape of Sneep, de leraar Toverdranken en leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten op Zweinstein, later hoofd van de school. Severus is Latijn voor ‘Streng’ maar werd door zijn collega leraar Sirius Zwarts van Zweinstein ook wel spottend ‘Secretus’ genoemd, wat geheim en afgezonderd betekent.

Sneep en zijn vrienden waren oorspronkelijk van plan om ‘dooddoeners’, volgelingen van Lord Voldemort te worden. Hij noemde zichzelf een halfbloed prins omdat hij een zoon was van een gewone mens, een ‘dreuzel’, en een heks, Ellen Prins. Hij speelde een belangrijke rol in de schoolperiode van Harry Potter. Sneep wordt overgehaald om de leerling Draco Malfidus, de grote tegenpool en vijand van Harry Potter, te begeleiden en beschermen. Perkamentus weet van de banden van Sneep met Voldemort en de dooddoeners maar weet ook dat hij de school en leerlingen tegen de dooddoeners beschermt. De rol van Sneep werd vertolkt door Alan Sidney Patrick Rickman, een toneel- en filmacteur, geboren in 1946 in Hammersmith, Londen.

Andere professoren zijn naast Severus Snape afgebeeld op bovenstaan blokje. Remus John Lupin, ofwel Remus Johannes Lupos, leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten in het derde boek, Pomona Sprout ofwel Pomona Stronk, lerares Kruidkunde. Verder Horace Slughorn, in het Nederlands Hildebrand Slakhoorn, leraar Toverdranken en hoofd van de afdeling Zwadderich en als laatste Sybill Trelawney ofwel Sybilla Patricia Zwamdrift, lerares Waarzeggerij.

Het zevende boek, ‘Harry Potter and the Deathly Hallows’ ofwel de Relieken van de Dood was zo omvangrijk dat besloten werd om het boek te verfilmen in twee delen. In deel 1 beginnen Harry Potter, Hermelien Griffel en Ron Wemel aan een levensgevaarlijke opdracht om het geheim achter de onsterfelijkheid van Lord Voldemort te vinden en hem met die kennis te vernietigen. Ze staan er alleen voor omdat Perkamentus enkele maanden daarvoor was overleden. Er ontstaat een grote strijd tussen de dooddoeners en alle vijanden van Voldemort, de Tweede Tovenaarsoorlog. Hermelien vindt de Relieken via een oud sprookjesboek, oeroude magische objecten die hun Meester enorme krachten geven.

Hermelien had het boek van Perkamentus gekregen en daarin vond ze een geheimzinnig teken. Harry herinnerde zich dat hij datzelfde teken ooit had gezien op een gewaad. En Hermelien had het ook eens gezien op een graf. Van de eigenaar van het gewaad kwamen zei te weten dat het teken symbool staat voor drie elementen: een onoverwinnelijke toverstaf, de verticale lijn in de driehoek, de cirkel staat voor de Steen der Wederkeer waarmee doden tot leven gewekt konden worden. Het derde element, de driehoek, staat voor de onzichtbaarheidmantel. Deze drie vormen de Relieken van de Dood. Harry bezat zelf een van de Relieken, de onzichtbaarheidsmantel.

Rubeus Hagrid komt in alle zeven boeken voor en was een trouwe volger van Perkamentus. De naam Hagrid is afkomstig van het Oudengelse woord Hagridden, wat ‘Een nacht vol nachtmerries’ betekent. De halfreus ziet er woest uit met zijn wilde haren en een lengte van 3½ meter. Maar hij is heel gemoedelijk en kan erg emotioneel worden. Hagrid was een leerling op Zweinstein maar werd weggestuurd na een ernstige overtreding.

Hij mocht echter in dienst treden als terreinknecht, later jachtopziener en sleutelbewaarder. De motorfiets had hij van Sirius Zwarts gekregen. Hiermee werden heel wat reddingsacties met Harry Potter tot een goede afloop gebracht. De rol van Hagrid werd vertolkt door Robbie Coltrane.

Ook Ginny Weasley, ofwel Ginny Wemel, komt in alle zeven boeken voor. Zij is een zusje van Ron Wemel en komt uit een gezin met zeven kinderen, waarvan zij de jongste is. In het eerste boek komt zij slechts even voor, namelijk bij het vertrek van perron 9¾ op het station King’s Cross in Londen. Als ze op school zit in Zweinstein wordt ze verliefd op Harry Potter en speelde een belangrijke rol in het tweede boek. Uiteindelijk trouwt ze, na vele gezamenlijke avonturen, met Harry Potter.

Neville Longbottom heeft in Nederland de naam Marcel Lubbermans gekregen. Op Zweinstein had hij altijd een pad bij zich. Hij is niet erg getalenteerd als tovenaarsleerling en is erg vergeetachtig. Toch weet hij de gevaarlijke slang Nagini, het huisdier van Lord Voldemort, te doden. Maar de slang had in opdracht van Voldemort eerder Severus Sneep in zijn nek gebeten waardoor hij stierf. De slang werd met het Zwaard van Griffoendor door Neville onthoofd. In deel 3 ga ik verder in op de school met de naam Zweinstein en de diverse klassen met leerlingen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Boeken FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)