Eurotop 1997: letterlijk / figuurlijk platform in historisch / actueel opzicht - Postzegelblog

Eurotop 1997: letterlijk / figuurlijk platform in historisch / actueel opzicht

0

NVPH 1726 - Nederland Voorzitter Europese UnieDe huidige 27 landen, die tot de Europese Unie behoren, dienen zich uit te spreken over en positie bepalen bij het politieke standpunt van het Israëlisch-Palestijns conflict. Eenstemmigheid bereiken is een problematisch proces overeenkomstig het spreekwoord ‘Op zijn elven en dertigste’ iets uitvoeren. Sinds de 18e eeuw wordt met beide cijfers de trage voortgang bij de besluitvorming van de afgevaardigden uit de 11 steden en 30 grietenijen in Friesland aangeduid (de Europese Unie telt nu 27 landen, in 1997 slechts 15). Bij politiek bedrijven blijkt er  qua overlegtechniek geen nieuws onder de zon te zijn gekomen.

Postzegelvoorgrond

Op de grote vierkante postzegel staan in acht frisse kleuren de letters (onderkast letters) ‘eu’ met de informatieve tekst ‘Nederland EU-voorzitter van de Europese Unie in Amsterdam op 16 en 17 juni 1997’. Beide ‘eu-letters’ bestaan uit een verzameling gelijkvormige elementen. De verscheidenheid in de ‘bouw-elementen’ vertegenwoordigt (niet in getal) de eenheid van de 15 EU-landen (Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk en Griekenland). Hiermee wordt de eenheid in ‘vorm-verscheidenheid’ en in ‘kleur’ uitgedrukt.
De ‘letter-veelkleurigheid’ beeldt Europa niet alleen zijn veelheid aan culturen en volkeren uit, maar straalt ook de posi-tieve verbondenheid uit. De vierkante vorm van de postzegel met daarin de ronde vorm van de wereldvol (weliswaar zonder vier ‘kapjes’; het kaartgedeelte staat dichterbij en vergroot daarmee details) verbeelden het opbouwende en constructieve van de Europese eenwording.
De frankeerwaarde 100 eurocent is de waarde, die mogelijk maakt een brief / kaart naar alle aangesloten Europese landen te sturen.

NVPH 1726 - Nederland Voorzitter Europese Unie

Postzegelachtergrond

In historisch perspectief staat op deze gelaagde postzegel onder de hierboven beschreven letter-constructie de 18e-eeuwse kaart van het oostelijke halfrond in cirkelvorm. Deze cartografische achtergrond is de ingelegde vloerkaart in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Op het oostelijke halfrond staan Europa, Azië, Afrika en Australië (het westelijk halfrond toont Noord- en Zuid-Amerika). De kaart op de postzegel geeft Europa een ongebruikelijke plaats. De kaart is een kwart slag naar rechts gedraaid, waardoor ons werelddeel (behalve het noordelijke gedeelte) aan de rechterkant van de postzegel terecht is gekomen.
Nieuw Guinea (Nova Guinea) en Tasmanië (Terra Dimensis) zijn nog met het continent Nova Hollandia (Australië) verbonden.

De marmeren vloer van de Burgerzaal in het Paleis op de Dam met een ingelegde globe-wereldkaart kon destijds van alle kanten gezien en betreden worden. De 17e-eeuwse bezoeker kon in deze 30 meter hoge Burgerzaal (jaren aaneen de grootste niet-kerkelijke ruimte in Europa) de Amsterdamse bestuurders, stedelijke ambtenaren, poorters, handelaren en zeelieden letterlijk ‘lopend’ over de hele wereld volgen. Iedereen had dus vrije toegang tot deze ontmoetingsplaats. Het gekleurde cement, koperen banden en met sterren gevulde kaarten hadden door de drukte behoorlijk te lijden. De oorspronkelijke, maar gehavende vloerkaart uit ca 1650 moest om de slijtage vervangen worden. In de 17e eeuw maakte de vloer op ieder grote indruk.

In 1742/47 is de vloer vernieuwd én geografisch geactualiseerd volgens de visie van de 17e-eeuwse kaartenmakers van de firma Blaeu, die enkele generaties lang actief is geweest. Dr. Joan Blaeu is nauw betrokken geweest bij de tweede kaart-emissie in de Burgerzaal.
Door geldgebrek, politieke instabiliteit zijn de kaarten verlaat (pas in 1953) in de zaal ingelegd en dan wel volgens de bouwtekeningen van Ir. C. Wegener Sleeswijk van 1938.

De vergaderplaats is bijzonder ‘functioneel’ vertegenwoordigd op de postzegel. De zaal is de ‘lunch-locatie’ op maandagochtend 16 juni geweest.
Bij de opening van de lunch voerde toenmalig koningin Beatrix het woord, waarin zij de vergelijking trok met de Gouden Eeuw, toen het Paleis op de Dam nog dienst deed als Amsterdams stadhuis: “Dit gebouw vormde toen de tastbare uitdrukking van de welvaart en de macht van trotse burgers, De burgers van het Europa van vandaag hebben niet minder reden om trots te zijn.”

Om een juist beeld van de globekaart voor de postzegel te kunnen krijgen, dient een foto vanuit een hoog standpunt pal boven de vloer in de 30 meter hoge Burgerzaal genomen te worden. Voor het fotografen echtpaar Erik en Petra Hesmerg is daarvoor speciaal een behoorlijk hoge stellage gebouwd, waardoor Erik de mogelijkheid heeft gekregen het oostelijk halfrond van de globekaart (rechter deel schemabeeld) te fotograferen (Beatrix heeft daarvoor toestemming verleend).

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)