Mongolië, wat weet U ervan? - Postzegelblog

Mongolië, wat weet U ervan?

3

Ik werd getipt dat Mongolië een postzegel had uitgegeven over het 100 jarig bestaan van de Mongoolse politie. Ik vroeg me af of ik al meer van Mongolië in mijn politieverzameling had. Wat mij niet vaak overkomt: ‘ik wist het niet.’ Mongolië staat niet echt in mijn parate geheugen. Wat weet U over Mongolië?

Mongoolse politie 100 jaar
Als dit jaar de Mongoolse politie 100 jaar bestaat, dan zal Mongolië rond 1921 zelfstandig zijn geworden schatte ik in. Even gegoogeld. In 1911 verklaarde het land zich al autonoom van China, maar dat werd door China niet erkend. Met hulp van het Russische Rode Leger wist Mongolië in 1921 een einde te maken aan de bezetting. Dus in 2021 een honderdjarig jubileum van de politie!

2021: 100 jaar politie 021

Tot mijn eigen verrassing kwam ik in mijn verzameling ook nog postzegels tegen van 50 jaar politie. Deze had ik al heel lang niet meer gezien. Wel leuk dat een land om de 50 jaar haar politie eert met een postzegeluitgifte. Ik zie dat in ons land niet gebeuren.

1971: 50 jaar politie

Hoofdstad
Ik stelde mezelf de vraag: Wat is de hoofdstad van Mongolië? Ik had echt geen idee. Weet U het?
Het is Ulaanbaatar, uitgesproken en ook wel geschreven als Oelan-Bator. Het is een stad met meer dan een miljoen inwoners. Best een aardige stad dus, zoals ook te zien is op onderstaand postzegelvel uit 2019, toen de 380ste verjaardag van Ulaanbaatar werd gevierd.

Inwoners
De inwoners heten Mongolen en de officiële landstaal is Mongools. De Mongolen vormen een etnische groep, ontstaan in een gebied dat tegenwoordig Mongolië en delen van Rusland en China omvat. Van de naar schatting 10 miljoen Mongolen wonen er 2,9 miljoen in Mongolië zelf.
In Nederland werd het woord ‘mongool’ (met een kleine letter) ook gebruikt voor mensen met het syndroom van Down. De naamgeving, die berust op zekere overeenkomsten in uiterlijk tussen etnische mongolen en mensen met het Down-syndroom, kwam als eerste voor in Engeland (mongol). Ze dateert uit de tijd dat de misvatting heerste dat de Mongolen een minderwaardig ras waren. Doordat het woord ‘mongool’ ook een scheldwoord is, wordt het in ons land steeds minder gebruikt voor mensen met het syndroom van Down. Terecht, want het klinkt niet prettig.

Hedendaagse Mongoolse kunst

Postzegels
Ik heb niet de indruk dat Mongolië in Nederland een veel voorkomend verzamelgebied is. Wat ik wel leuk vind is dat Mongolië op een andere manier dan Nederland aandacht schenkt aan interne aangelegenheden. Mongolië is sinds 1990 een democratie, wat resulteerde in 2020 met een postzegeluitgifte over 30 jaar parlement, waarop het parlement ook daadwerkelijk te zien is.

30 jaar parlement

En de Mongoolse medaillewinnaars van de Olympische Spelen 2020 staan ook op de postzegel.

Olympiërs

De eerste postzegels van Mongolië werden uitgegeven in 1924. In 1984 werd dat herdacht met een postzegel over dit 60 jarig jubileum.

60 jaar postzegels

 

En in 2014 en 2019 verschenen er ook postzegels over respectievelijk het 90 en 95 jarig jubileum van de eerste Mongoolse postzegels.

90 jaar postzegels

95 jaar postzegels

 

Mag ik iedereen die dit leest vragen: wie van U verzamelt Mongolië en wat vindt U van de Mongoolse postzegels? Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Monaco NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Yvonne Kruse op 1 december 2021 om 14:43

  Leuk artikel. Ik heb een zegel van Mongolië uit 1972 voorstellende St. Joris met de draak naar een schilderij van Mantegna. Ik kan de zegels van Mongolië wel waarderen: uiteenlopende onderwerpen.

 • willem hogendoorn op 3 december 2021 om 15:05

  Leuke zegel van St Joris Yvonne. Meestal zie ik Joris afgebeeld staan als hij zittend op zijn paard de draak dood steekt. In Leiden staat Joris (met paard en draak) op de Doelenpoort, het terrein waar de schutterij oefende. Joris is de beschermheilige daarvan. zie
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Doelenpoort
  De uitdrukking ‘ergens de draak mee steken’ hebben we ook aan Joris te danken.

 • Yvonne Kruse op 3 december 2021 om 19:18

  Leuk. Deze is weer nieuw in mijn Joris-collectie!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)