De 90ste geboortedag van de Queen Mother - Postzegelblog

De 90ste geboortedag van de Queen Mother

0

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, de latere koningin Elizabeth, werd geboren op 4 augustus 1900. Ze vierde in 1990 haar 90ste geboortedag. Reden voor de Britse Royal Mail om een serie van vier postzegels aan haar te wijden.

Ontwerper John Gorham kreeg de opdracht de postzegels te ontwerpen waarbij hij gebruik moest maken van bestaande foto’s uit het leven van Elizabeth. Het is niet bekend waar Elizabeth precies is geboren. Het is mogelijk dat ze thuis in het huis van haar ouders, Belgrave Mansions in Westminster, Londen, werd geboren, maar ook onderweg van het huis naar het ziekenhuis in een door paarden voortgetrokken ambulance. Ook Forbes House in Ham, Londen, wordt genoemd als geboorteplaats en ze is geregistreerd in Hitchin in Hertfordshire. Ze was het negende kind en de op een na jongste van haar ouders, Claude Bowes-Lyon, Lord Glamis, en Cecilia Cavindish-Bentinck. De foto die voor de postzegel is gebruikt werd gemaakt door Rita Martin rond 1910. De foto bevindt zich in de National Portrait Gallery in Londen.

In het stempel van een van de vele eerstedag enveloppen is een afbeelding opgenomen van het enorme Glamis Castle in Forfar. Elizabeth bracht haar jeugd door op Glamis Castle in Angus, Schotland, en in St. Paul’s Waldenbury ongeveer acht kilometer ten zuiden van Hitchin in het graafschap Hertfordshire.

Elizabeth was 14 jaar toen de oorlog uitbrak tussen Duitsland en Groot-Brittannië. In de Eerste Wereldoorlog verloor zij haar broer Fergus die als officier dienst deed in het Black Watch Regiment tijdens de Slag bij Loos in Noord-Frankrijk bij Rijsel die plaats vond tussen 25 september en 6 oktober 1915. Een tweede broer werd op 28 april 1917 vermist tijdens een aanval door de Duitse troepen, Drie weken later kreeg de familie bericht dat hij gewond was opgenomen in een krijgsgevangenen hospitaal waar hij de verdere oorlogsperiode verbleef. Na de oorlog werd hij opgenomen in een Brits hospitaal voor gewonde militairen waar Elizabeth als verpleegster werkte. In 1916 was zij een van de familieleden die tijdens een grote brand in Glamis Castle vele boeken en kunstschatten kon redden. De foto op de prentkaart werd gemaakt door Claude Harris toen Lady Elizabeth Bowes-Lyon 20 jaar oud was. Op 26 april 1923 trouwde Elizabeth met de Hertog van York, prins Albert. Het was voor het eerst dat een lid van de koninklijke familie trouwde met een ‘burgermeisje’.

Een foto vervaardigd door Bertram Park in 1931. De foto is opgenomen in de collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De foto, in zogenoemde koolkleurendruk volgens het procedé ontwikkeld door Louis Ducos du Hauron, werd veel gebruikt voor prentkaarten. Hier is zij afgebeeld als de Hertogin van York. Op 20 januari 1936 overleed koning George V en werd opgevolgd door Edward, Prins of Wales, als koning Edward VIII. Edward veroorzaakte een politieke crisis door te trouwen met de Amerikaanse gescheiden vrouw Wallis Simpson. Hij nam afstand van de troon waarop Albert op 11 december 1936 koning werd onder de naam George VI. Daardoor werd Elizabeth koningin.

De foto afgebeeld op de prentkaart is vervaardigd door Vandyk en genomen in 1924. Elizabeth en Albert staan daarop afgebeeld als Hertog en Hertogin van York terwijl de tekst onder de foto aangeeft dat zij koning en koningin waren. De prentkaart is dus veel later uitgegeven. De foto maakt deel uit van een serie van enkele foto’s die in bezit zijn van de National Portrait Gallery in Londen. Ze werden in 1974 geschonken door Bassano & Vandyke Studios.

Een foto van koningin Elizabeth vervaardigd door Dorothy Wilding. Op 26 februari 1952, twintig dagen naar haar troonsbestijging, poseerde Elizabeth voor Wilding voor officiële portretten. Die waren bedoeld als basis voor de afbeelding van de koningin op postzegels, bankbiljetten en munten. De afbeeldingen bleven in gebruik op postzegels tot in 1971. Een portret in chlorobromide dat veel op de foto op de postzegel lijkt en uit dezelfde serie foto’s afkomstig is, bevindt zich in de collectie van de National Portrait Gallery in Londen en werd in 1976 aan het museum geschonken door de zuster van Dorothy, Susan Morton.

 

Deze postzegelreeks is nu bekend als de ‘Wilding Series’. Het portret werd niet alleen gebruikt voor de zogenoemde permanente postzegels van Groot-Brittannië maar ook als ‘kenmerk’ voor alle bijzondere postzegels en de postzegels van de Britse koloniën en dominions. Een van de portretten werd geselecteerd als het officiële portret van de Queen dat in elke Britse ambassade werd opgehangen.

Het portret afgebeeld op de prentkaart is ook vervaardigd door Dorothy Wilding en is ingekleurd. Het originele portret in chlorobromide bevindt zich eveneens in de National Portrait Gallery.

Norman Parkinson vervaardigde het portret van Elizabeth afgebeeld als Koningin-moeder. Haar man, koning George VI, was in de nacht van 6 februari 1952 overleden en haar dochter, die toen op rondreis was in Kenya, werd koningin Elizabeth II.

Elizabeth kreeg de min of meer officiële titel als ‘Her Majesty Queen Elizabeth The Queen Mother’. Ze werd ook wel ‘Queen Mum’ genoemd. Haar 90ste verjaardag werd gevierd met een grote parade waaraan meer dan 300 organisaties aan deelnamen waarvan zij patrones was.

Haar 90ste verjaardag was aanleiding voor de uitgifte van vele postzegels en het gebruik van vele bijzondere poststempels, zoals een afbeelding van Clarence House in Londen waarin Elizabeth ging wonen na het overlijden van haar echtgenoot George VI. Het werd haar officiële residentie. In Hello! magazine werd een groot artikel aan haar gewijd naast allerlei ander koninklijk nieuws.

Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag was op 4 augustus 1980 een postzegel uitgegeven ontworpen door Jefferey Matthews. De postzegel werd door vele Britten zeer gewaardeerd en de oplage bedroeg bijna 71 miljoen exemplaren. Haar volledige titel is op die postzegel opgenomen.

Een postzegelblokje met naast haar koningin Elizabeth II en achter haar prins Charles en prins William, verscheen op 4 augustus 2000 ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag. De foto was genomen door John Swannell. De afdruk van het stempel werd in zilverkleur aangebracht. Elizabeth, de Queen Mum, overleed op 30 maart 2002 in de Royal Lodge op het terrein van Windsor Great Park.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)