Stadsduiven zijn slimmer dan je denkt - Postzegelblog

Stadsduiven zijn slimmer dan je denkt

8

Gek word ik van dat geroekoe ’s ochtends vroeg. Denk je lekker te kunnen uitslapen, koeren de duiven je wakker. Waarom nou precies onder míjn raam? Misschien door de vetbollen en pindanetjes die ik in de winter ophang?

Die zijn eigenlijk bedoeld voor de koolmeesjes en andere kleine vogeltjes, maar ook de duiven smullen daar soms van. Zouden ze dat onthouden? Het zou zomaar kunnen; duiven schijnen nog slimmer te zijn dan wij dachten.

Uit Frans onderzoek is namelijk gebleken dat stadsduiven mensen kunnen herkennen. Ze maken onderscheid tussen mensen die hen voeren en mensen die hen wegjagen. Wetenschappers testten in een park hoe de duiven op mensen reageren. Een persoon voerde de vogels vriendelijk en een ander joeg de vogels weg. Tijdens deze experimenten bleek dat duiven snel leren en onderscheid konden maken tussen de twee mensen. Volgens de wetenschappers gebruiken ze deze kennis om zo efficiënt mogelijk in een urbane omgeving te kunnen leven.

Postzegels met stadsduiven

Malta (2006) en Republiek India (2010)

Cyprus (2009) en Bosnië en Herzegovina (1999)

Afstammelingen van de rotsduiven

Stadsduiven stammen af van de rotsduiven. Er leven in Europa naar schatting 28 miljoen stadsduiven. Ze kunnen goed overleven in de stad, voedsel en broedplekken zijn er genoeg. En van roofdieren, een enkele snelle kat daargelaten, hebben ze ook geen last. Doordat hun uitwerpselen zorgen voor overlast, schade aan gebouwen en onhygiënische situaties zorgen worden ze ook wel ‘gevleugelde ratten’ genoemd.

De rotsduif wereldwijde bekendheid

Faeroër 2009

Bulgarije 1984 en Algerije 2005

Moldavië 2010

Op de postzegels hierboven is goed te zien dat de stadsduif van de rotsduif afstamt. De rotsduif komt oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Afrika, maar nu komt hij wereldwijd voor. De vogel weegt ongeveer 200 tot 300 gram en wordt 31 tot 34 centimeter lang.

Vreemde postzegel van Lesotho

Er zijn vele duivensoorten. Ik beperk me in dit verhaal tot de stadsduif en de rotsduif. Bij het zoeken naar postzegels met deze duiven vond ik een vreemde zegel van Lesotho. Het beeld op zich is niet raar, maar de opschriften wel. Lesotho vermeldt namelijk ‘Rock pigeon’ (rotsduif) én ‘Columba guinea’ (gespikkelde duif). Deze duivensoorten komen beide uit het geslacht ‘Columba‘, en de Gespikkelde duif leeft op de rotsen. Maar staat er nu een rotsduif op de postzegel of een gespikkelde duif? Ik hou het toch echt op een gespikkelde duif.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Afghanistan Algerije Bulgarije Cyprus India Malta VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (8) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)