Maximumbrieven: kaalslag in nostalgisch collectors item - Postzegelblog

Maximumbrieven: kaalslag in nostalgisch collectors item

0

NVPH 655 - Zomerzegel 1955Tegelijk met de uitgave van de zomerpostzegels 1955 op 25 april heeft de directie van de Van Nelle koffie- en theefabriek in Rotterdam een geïllustreerde envelop met een afbeelding van de Van Nelle fabriek uitgegeven met daarop als frankering de 2 + 3 cent-zomerpostzegel (nvph 655).

Dit gefrankeerde poststuk met afstempeling 25-V-1955 (afbeelding ontbreekt op dit moment helaas) deed me meteen denken aan een maximumkaart. Brief en kaart bezitten beide een afgestempelde postzegel of op de adreszijde of op de beeldzijde. Door de grote overeenkomst in uitvoering met de maximumkaart is de naam ‘maximumbrief’ ontstaan.

Bedrukte bedrijfsenveloppen

Op alle bedrukte bedrijfsenveloppen (standaardformaat 110 x 220 mm) bevindt het tekstgedeelte en logo zich steeds linksboven op de envelop. Twee-derde gedeelte van de witte envelop is weinig interessant voor de filatelie. Vandaar dat steeds het bovenste gedeelte van iedere envelop getoond wordt.

Dertig jaar geleden was het verzamelen van deze enveloppen met een postzegel van de zakelijke markt nog ruimschoots mogelijk. Toen verzond het bedrijfsleven nog brieven met op de adreszijde een frankeerpostzegel. De afzender karakteriseerde daarop ook de functie en het doel nader van bedrijf, fabriek, comité, organisatie, vereniging, bond, stichting, museum of universiteit. Soms was de zakelijke informatie van de afzender voorzien van een afbeelding of logo.

Het groen gekleurde logo van de Groninger Maatschappij van Landbouw komt overeen met dezelfde tekst op de 65 cent postzegel. Ongetwijfeld verwijst de kleur naar het ecologisch verantwoord landbouwbedrijven in de provincie Groningen.

Zakelijke markt gebruikt geen postzegel meer

Op dit moment communiceert de zakelijke markt met briefpost nog steeds op de gebruikelijke manier via PostNL met geadresseerden, maar de frankering van het poststuk is veranderd. Zoals ik in het artikel Frankeertarief brief op termijn: verlaagd, gelijk of verhoogd? van 28 april 2019 heb betoogd, zijn postzegels als frankeermiddel in het zakelijke postverkeer niet meer aanwezig. Het bedrijfsleven maakt op een efficiënte manier gebruik van de mogelijkheid ‘frankering bij abonnement’. Negentig procent van de totale poststroom in ons land maakt tegenwoordig hiervan gebruik. Nader aangeduid met ‘Port betaald’.

Kleurkeuze: weet u het antwoord?

Paars is ongetwijfeld de bedrijfskleur van het Concertgebouworkest. Op postzegel en logo is de kleur dominerend aanwezig.

Wie van de postzegelblog-lezers beschikt over de achtergrondgedachte van deze kleurkeuze? Alvast bedankt voor uw reactie.

Verschillen maximumkaart en maximumbrief

Toch schenk ik aandacht aan deze praktisch niet meer bestaande verzamelvorm van een van mijn filatelistische deelcollecties van weleer namelijk het verzamelen van maximumbrieven.

  1. Bij maximumkaarten bevindt de afgestempelde postzegel zich op de beeldzijde van de prentbriefkaart, terwijl bij maximumbrieven de postzegel met afstempeling op de adreszijde van de envelop is aangebracht.
  2. De wederzijdse beeldondersteuning van ‘postzegel-en-prentbriefkaart’ kan beperkter zijn dan die van ‘postzegel-en-envelop’.
    – De ondersteuning bij een maximumkaart bestaat alleen maar uit die van de prentbriefkaartafbeelding.
    – De ondersteuning van een maximumbrief bestaat uit de tekst (tekstuele ondersteuning),
    – Ondersteuning van maximumbrief kan soms ook bestaan uit die van tekst & afbeelding/logo (tekstuele en visuele ondersteuning).

 

Maximumbrief aanvulling op maximumkaart

Een maximumkaart en een maximumbrief kunnen elkaar over en weer ondersteunen en aanvullen.
De maximumbrief met het sierlijk geschreven logo-tekst van de Hofwijck-vereniging uit Voorburg geeft nadere informatie over Constantijn Huygens (1596 – 1687), dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de Oranje-vorsten.

Als diplomaat en secretaris van de prinsen van Oranje wist Constantijn Huygens aan zijn drukke leven aan het Haagse Hof te ontsnappen door zich terug te trekken op zijn buitenplaats Hofwijck, die zich aan het eind van een lange oprijlaan tussen Den Haag en Scheveningen bevond. Bij het begin van de Zeestraet (nu Scheveningseweg) stond het Tolhuis met tolhek. Huygens heeft de buitenplaats in Voorburg met bijbehorende tuin zelf ontworpen.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)