Postbezorging op de fiets: Scouts - Postzegelblog

Postbezorging op de fiets: Scouts

3

13 februari schreef Toon Oomens op mijn blog: “De fiets op stadpost-postzegels en -stempels” de reactie: ” Nou Jan, je laatste suggstie (een serie over de postbezorging op de fiets) stellen we zeer op prijs. Ik heb genoten van jouw verzameling. Wat een werk!”  De eerste aflevering van “Postbezorging op de fiets” is 20 februari gepubliceerd.  Nu de 2de aflevering waarin we kennis maken met een fenomeen: “scouting en postbezorging”. Hebben jullie ooit geweten dat deze jongens op verschillende plekken in de wereld het initiatief namen om bijvoorbeeld voor hun club geld te verdienen door bezorging van post op de fiets… Veel fietslatelistisch kijkplezier.

Van oktober 1899 tot mei 1900  heerste er in de hoofstad Mafeking van de Noord-West provincie in Zuid Africa de tweede Boerenoorlog.

Lord Robert Baden-Powell, de engelse luitenant-generaal verdedigde met succes de stad. Onder zijn leiding was het boy-scout Sgt Maj Goodyear, die het “Mafeking cadet corps” oprichtte dat bestond uit jongens vanaf 9 jaar. Deze scouts werden ingezet voor bezorging van militaire orders en boodschappen. 0ok de burgerpost werd door deze jongens verzorgd.

Sgt Maj Warner Goodyear, afgebeeld op de postzegel.

Na de boerenoorlog keerde Robert Baden-Powell in 1903 terug naar Engeland. Hij werd Commander of a northern Territorial Division waar hij de Boy Scout beweging startte.

Ghana bracht in 1991 ter gelegenheid van de World Jamboree Scouting een serie postzegels uit met de nagedachtenis aan de Siege of Mafeking en de start van de World Boy Scouting door Baden-Powell.

De brief en de zegel die Ghana heeft gebruikt komen uit de collectie van  mijn correspondentievriend Bert Schapelhouman. Dan weet je ook hoe ik aan deze stukken ben gekomen.

Ter gelegenheid van het 75 jaar bestaan van de Boy Scouts in Botswana (buurland van de Noord-West provincie in Zuid Africa, waar de boeren-oorlog  heerste) wordt de MAFEKING-zegel weer tevoorschijn gehaald.

Zo ook in de democratische Republiek St Tomé et Principe

De Mafeking “One Penny” is bij vele gelegenheden een buitengewoon gewilde illustratieve postzegel.

Colchester Cycle Mail

Sinds 1989 wordt de post per fiets verzorgd door de Colchesters Scouts en soms ook door leerlingen van de High School. De gemaakte winst is dan bestemd voor vooraf afgesproken zogenaamde groepfondsen.

Speciale postbezorging voor de Kerstmis in 1993

De Fietslatelist: Jan van Tellingen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • toon op 27 februari 2010 om 08:12

  Leuk Jan. Heel lang geleden was ik ook een “boy scout”. Natuurlijk hadden we wel van Baden Powell gehoord, maar die Sgt Goodyear is compleet nieuw voor mij. Zo leer ik er nog wat bij. Bedankt!
  Benieuwd welke fietsen we nog zullen krijgen.

 • bert op 27 februari 2010 om 14:18

  hallo Jan, Is het bij U bekend dat er in Nederland diverse scouting groepen zijn die ieder jaar rond de kerstdagen kerst en nieuwjaars post bezorgen? Er zijn er zelfs die elk jaar eigen zegels uitgeven.

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2010 om 16:35

  Graag gedaan Toon. Er staat nog wel wat op stapel. Met fietsen ben je niet zo gauw klaar. Er komt steeds weer wat nieuws.Ik heb nog wel een paar ideeen…..

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)