Christus geboorte op gebrandschilderd Gouds raam (1564) - Postzegelblog

Christus geboorte op gebrandschilderd Gouds raam (1564)

1

Het gebrandschilderde, 22 m hoge glas-in-loodraam nummer 12 ‘De geboorte van Jezus’ in de Sint Janskerk in Gouda, bestaat uit een onder- en bovendeel. Deze scene speelt zich voor een poortgebouw af. Vóór de pilaar hangt een geplooid laken. Het poortgebouw (bezit Renaissance stijlkenmerken) met een ronde opening boven geeft zicht op de blauwe lucht, bergen en enkele huizen.

Glazenier is Wouter Crabeth; vervaardigd in 1564

Wouter Crabeth, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

1) Bovenste gedeelte glas-in-lood-venster

1a) Hemelse verbeelding

Hoog in de hemel vliegt de Heilige Drie-Eenheid van Vader, Zoon en de Heilige Geest , die aan de herders met hun kuddes nabij Bethlehem de geboorte van Jezus Christus heeft aangekondigd. De onderste gevleugelde engel zweeft met een banderol in de hemelse ruimte met daarop de tekst “Gloria In Excelsis Deo” (Eer aan God in den Hoge).

1b) Haakse rondbogen met stal

Het bovenste gedeelte van het glas-in-loodraam geeft zicht op twee haaks op elkaar staande gedecoreerde triomf-rondbogen, die van ronde openingen en reliëftegels in de plafonds zijn voorzien. Deze poortgebouwen-constructie (van de rechtse is de gevel zichtbaar) wordt door een pilaar met een goudkleurig kapiteel ondersteund. Deze ogen openende tekening is vervaardigd door Christoffel Pierson (1613 – 1714) zonder kleuraanduidingen.
Boven de gedeeltelijk zichtbaar horizontale draagbalk (architraaf) is links een hemels tafereel met zwevende engelen zichtbaar. Een gedrapeerd laken verbindt de pilaar met het strooien dak van een stal (bevestig aan de architraaf). Op wonderbaarlijke wijze is een ‘plaatsje’ voor de stal in het poortgebouw ingeruimd.

Onderaan in het midden van het bovenste raamgedeelte ligt het naakte Christuskind op een doek, waaronder stro en een bos stro zichtbaar zijn op een met tegels geplaveide en kou uitstralende vloer (afbeelding is detail van maximumkaart).

Links knielt Maria in paarse en blauwe kleding met gevouwen handen. Ze kijkt met moederlijke blik én aandacht naar het pas geboren kind. Geheel rechts knielt Josef neer (in het rood gekleed) met een kooltje vuur in zijn hand om het naakte kind vaderlijke warmte te bezorgen.

NVPH 1177 - Zomerzegel 1979 - kerkraam Gouda

Herders op de achtergrond completeren de groep. De ietwat voorover gebogen herder, ongeveer in het midden van het raam naast een os en rechts de gezadelde ezel, heeft een herdersstaf in zijn hand. Tussen de benen van deze herder is een hond zichtbaar, die nieuwsgierig naar het kind kijkt.

Drie herders in groen, paars en rood links, nemen meer actief deel aan het gebeuren. De voorste herder knielt met zijn geel gekleurde draailier (door draaien aan een wiel ontstaat een snerpend geluid) onder de arm aanbiddend neer. Vol bewondering ziet de tweede toe. De derde toont zijn gevoelens door de doedelzak (met schuin omhoog staande melodiepijp in trompet-vorm) te bespelen.

Op achtergrond tussen twee herders zichtbaar komt een herder aanlopen omringd door zijn schapen.

Helemaal in de verte verschijnen de drie koningen op paarden om ook het Christuskind te aanbidden. De ezel (met daarop een zadel) rechts plukt hooi uit een hoog geplaatste ruif. Erboven is een deel van een dak aanwezig, dat naar een stal verwijst.

2) Onderste gedeelte glas-in-lood-venster

In het onderste gedeelte van het venster zijn twaalf Kanunniken van Oudmunster uit Utrecht geportretteerd uit de middeleeuwse periode . Zij zijn de voornaamste kerkelijke leiders uit de Nederlanden met internationale contacten in de Rooms Katholieke wereld (redelijk persoonlijke gezichten). Zij zijn opdrachtgever en financierder van het venster.

Met deze portrettenreeks (met wapenschilden onderaan) tonen zij niet alleen hun macht, maar vooral ook hun vrome godvruchtigheid. In het midden van de priestergroep staat de opgestane Christus als Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) met in zijn handen het evangelie en onder zijn voeten een globe.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,14 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)