Filatelie-moord - Postzegelblog

Filatelie-moord

12

Toen de euro werd geïntroduceerd in Nederland was er een periode waarin je zowel met guldens als Eurozegels kon frankeren. Je hoefde alleen de waarde te converteren. Zo behielden de gulden-zegels hun oorspronkelijke waarde en bleven deze zegels verzamelwaarde behouden. Veel verzamelaars kochten grote voorraden guldenzegels als een investering. Nu weten we, dat wanneer u postzegels verzamelt u dit nooit met beleggingsdoelen moet doen, omdat het gewoon papier is en de waardering afhankelijk is van zoveel factoren dat u er beter vanaf kunt blijven en obligaties of aandelen kunt kopen.

Er waren twee vrienden in het Limburgse land, typische vlooienmarkt handelaren die de niches van het maatschappelijke leven zochten om snel rijk te worden. Natuurlijk eerste drugshandel. Een van hen kwam vast te zitten met een bus onder een brug en de politie wist veel hennep veilig te confisqueren.

In 2010 nam de handel in gulden zegels een hoge vlucht, je kon de zegels kopen tegen 40% van de postprijs. Zij begonnen ook in de postzegelhandel en kochten grote hoeveelheden zegels. Ze stonden bekend als postzegelhandelaren. Veel retailers met veel postpakketten konden voorbereide zegel compilaties op stickers ver onder de postprijs kopen om hun pakketten van hun online verkopen te verzenden.
Deze business ging zo goed dat de guldenzegels bijna op waren. En onze ‘vrienden’ besloten om de zegels te vervalsen. Op de sticker zat dan één goed zegel (de laagste waarde) en de rest van de samenstelling was nep. De postkantoren merkten niets van de enorme toename van valse zegels. Immers de detectie van stempelmachines merkten het niet op omdat er altijd één echt zegel op zat.
Als gevolg hiervan heeft de post in 2013 alle guldenzegels ongeldig verklaard en daarmee is onze hobby vermoord. De guldenzegels kunnen tegenwoordig worden gekocht voor minder dan één procent van de cataloguswaarde Justitie doorzocht het bedrijfspand van de twee, Jurgen en Dimitri, en vond onder andere een offerte voor een “Heidelberg Speedmaster”, een geavanceerde drukmachine met drukplaten. Na enige tijd werden de twee gevonden en werden ze gearresteerd.

De hoofdverdachte Jurgen L. zei tegen de krant dat door het proces zal blijken dat er niets aan de hand was. Hij ontkende dat hij in nepzegels had gehandeld en dat hij ze ook niet had geproduceerd. De drukplaten waren voor een vriend en hij zou deze drukpers nooit hebben besteld. In de tussentijd had Dimitri weer een kleine zaak gestart in postzeges, munten en bankbiljetten, in België.
Wegens uitgebreide fraude moeten zowel de postzegelhandelaren Jurgen L. (45) van Geleen en Dimitri W. (44) van Elsloo respectievelijk gedurende vier, vijf en twee jaar en acht maanden de gevangenis in. De rechtbank constateerde dat zij op grote schaal valse zegels hebben verhandeld. Het is niet bewezen of zij zelf ook postzegels hebben vervalst. De straffen zijn hoger dan de eisen van de officier van justitie
De vader van Jürgen L. kreeg ook maximaal 27 maanden gevangenis voor fraude en het witwassen van geld. De moeder en twee andere verdachten kregen een taakstraf.
Dit is eigenlijk ook een straf voor de moord op onze filatelie. Onze hobby is gekelderd door deze twee schrapende en geldgierige schavuiten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 3,44 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Pieter op 20 april 2019 om 11:07

  Uiteindelijk was het natuurlijk postNL die er een goed excuus in zag om de (echte)guldenszegels ongeldig te verklaren, en in een klap tientallen miljoenen winst kon maken (voor de aandeelhouders uiteraard, niet voor het gewone werkvolk dat dagelijks de straat op moet voor een hongerloontje)

 • Wilfred op 21 april 2019 om 05:40

  Het blijft natuurlijk onzin, net als de gulden zou je voor altijd de guldenzegels moeten kunnen inwisselen voor euro’s. Het is een waardepapier waarvan je de waarde niet zomaar af kunt halen… Het verbaast mij dat grote verzamelaars niet een proces hebben aangespannen.

 • Jos van den Bosch op 21 april 2019 om 11:38

  Tja, waarom is dat in België en Frankrijk wel zo en hier en in Duitsland niet? Hier is het vanwege de privatisering, die zou alle problemen oplossen en de zaken vele malen goedkoper maken toch?

 • Giacomo op 23 april 2019 om 13:33

  mja, hier in België mag je nog altijd postzegels gebruiken in Belgische Frank. Ik zou liever hebben dat ze dit afschaffen zoals in de meeste landen. De Belgische frank is iets van het verleden. Het zorgt er ook voor dat handelaars op Ebay bvb dit soort zegels blijven gebruiken met als gevolg dat je je nooit aan recent gestempeld materiaal zal geraken. En daarbovenop worden deze nooit ofte nooit afgestempeld, want de automatsche afstempelmachines laten ze gewoon door. Vroeger waren zegels toch ook maar beperkt geldig? In de postzegelcatalogus van België zie ik veelal dat reeksen uitgegeven in de jaren 50 bvb maar 1 jaar geldig waren.

 • Jos van den Bosch op 23 april 2019 om 14:38

  @ Giacomo, nou prijs je maar gelukkig dat het in België niet is gebeurt. Hier is de filatelie-markt compleet ingestort en zijn de jaren 1940-1999 niets meer waard. Uiteraard heeft dat eigenlijk niets met filatelie te maken, maar met geld-verdienen en handelen. Maar ook dat aspect bepaalt de filatelie en is legaal en mogelijk. Ieder zijn meug zou ik zo zeggen. Moderne zegels, zou je in jouw denkwijze makkelijk moeten verkrijgen. Niets is minder waar, je ziet zelden of nooit meer een bijzondere zegel gewoon afgestempeld en toeslag zegels al helemaal niet. Ik voorspel dat mooi afgestempelde zegels in de toekomst duurder worden dan de ongestempelde variant, die zijn er door de abonnementen veel meer.

 • Apperloo op 27 april 2019 om 09:39

  Wie kan mij aangeven welke zegels vals zijn.

 • Lars op 27 april 2019 om 12:19

  De 2,50 gulden linksboven en de 7 gulden in ieder geval. Van de andere 2,50 gulden en van de 1 euro kan ik het niet zien. Kinderzegel is echt.
  Ik ben benieuwd hoeveel valse zegels er toen echt gebruikt zijn. Ik en alle andere verzamelaars en handelaren die ik ken hebben er nog NOOIT eentje gezien!

 • Jos van den Bosch op 27 april 2019 om 14:18

  @ Apperloo Het waren natuurlijk vooral postpakketten die zo’n sticker vol met zegels kregen. En je weet wat met die grote enveloppen gebeurt. Toentertijd hadden we er hier verschillende in de vereniging.

 • aadb op 28 april 2019 om 10:36

  Volgens mijn zoals altijd bescheiden mening heeft de filatelie te maken met vraag en aanbod ,is het aanbod groot de prijzen laag ,en is de vraag groot stijgen de prijzen Een en ander heeft niets met de nominale waarde te maken Neem ik een Luchtpost meeuw van 25 gulden dan heeft de nominale waarde niets met de vraag naar zo,n zegel te maken ,immers zou die morgen frankeergeldig zijn is er niemand die hem omgerekend naar de Euro in wisselt en nog gebruikt .Kortom al zouden er een 1000 miljoen gemaakt zijn en de vraag meer dan dat dan stijgen de prijzen.Als we alle zegels voor 1960 geldig zouden verklaren zouden ze dan massaal geplakt worden om een pakket van zeg 10 euro te verzenden hoeveel ruimte heb je nodig om dit weg te werken en hoeveel jaar gaat daar overheen .De firma Postbeeld verkoopt volop zegels uit binnen en buitenland die niet frankeer geldig zijn en floreert aan alle kanten en welke verzamelaar vraag bij zijn aankoop zijn ze wel frankeergeldig !!!!!??????

 • Jos van den Bosch op 28 april 2019 om 22:07

  @AADB. Ik denk toch dat je vergelijking mank gaat. Naast de mogelijkheid om te frankeren, heb je ook nog de intrinsieke verzenlaarswaarde en die twee versterken elkaar. Overigens er zijn er geen 1000 miljoen gemaakt, maar wel verschrikkelijk veel uit overwegingen die niet filatelistisch zijn, zoals investeringen om de belasting te omzeilen. Eén zegel had beslist nog waarde, maar nadat de mogelijkheid om te frankeren afgeschaft is, blijf je met de vellen zitten. De mening dat de filatelie te maken heeft met vraag- en aanbod is maar zeer ten dele waar. Voor een echte filatelist gelden hele andere criteria. Het idee dat je hele vellen prachtige kinderzegels bijvoorbeeld weg kunt gooien omdat je ze gewoon niet kwijt komt, haalt dooft het vuur voor de filatelie. Doe daar dan nog de ‘nieuwe’tijd bij en zeg maar dag met je handje! Moord!

 • aadb op 30 april 2019 om 10:53

  Jos welnee joh postzegels verzamelen is nog steeds een geweldig leuke hobby en heeft niets met gedoe van hele vellen investeren voor later te maken .Lekker uitzoeken van mooi gestempelde zegeltjes en zoeken naar plaatfoutjes daar gaat het om .Het vuur moet je zelf aanhouden door beursjes te bezoeken etc etc

 • Jos van den Bosch op 30 april 2019 om 10:58

  Ah @ AADB, zo ken ik je weer
  ! Helemaal mee eens!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)