De ‘Krijt- Wonder Kip’ - Postzegelblog

De ‘Krijt- Wonder Kip’

1

Een ontdekking die zeker in aanmerking zou komen voor een ‘Persoonlijke Postzegel’ is onlangs wereldkundig gemaakt. Het zou zeker top nieuws zijn geweest ware het niet dat net op dat moment de corona crises uitbrak en dit natuurwetenschappelijke ‘breaking news; ondergesneeuwd raakte door dat andere onplezierige natuurfenomeen.

De oudste moderne vogelschedel ter wereld is gevonden in Limburg. De Sint Pietersberg bij Maastricht heeft de oudste vogelschedel ter wereld opgeleverd, zo meldt het natuurhistorisch museum van de stad. De fossiele delen met de schedel van de vogel en andere skeletdelen, gevonden door Maarten van Dinther van de Universiteit Leiden in 2000, zijn pas onlangs voor verdere analyse naar de Cambridge University in Groot-Brittannië gestuurd. Een CT-scan met hoge resolutie bracht een tot nu toe onbekende vogelsoort aan het licht, de Asteriornis maastrichtensis, die 66,7 miljoen jaar oud is. ‘Het arendsoog van Maarten van Dinther heeft ons een fantastisch cadeau gegeven, dit is een wereldprimeur’, aldus een jubelende John Jagt, paleontoloog in het museum. ‘Ik stuiterde op en neer toen ik de eerste beelden van ons krijtkuiken zag!’

Het fossiel is belangrijk omdat het inzicht geeft in de vroegste stadia van de evolutie van moderne vogels. Het is nauw verwant aan een gemeenschappelijke voorouder van de groep die nu bestaat uit kippen, eenden en ganzen, of Gallo-anserae, zegt Jagt. De nieuwe soort combineert zowel kip- als ganzenachtige kenmerken en wordt de ‘Wonder-kip’ genoemd.

Een vergelijking met moderne vogels suggereert dat Asteriornis ongeveer 390 gram woog en dat het mogelijk langs de randen van de subtropische zee heeft geleefd die het gebied destijds bedekte. In tegenstelling tot de groep visetende vogels had de nieuw ontdekte soort geen tanden. Het fossiel is een ongebruikelijke vondst omdat skeletten van vogels erg broos zijn en niet gemakkelijk fossiliseren, zei Jagt.

Een grote 3D-print van de vondst, die is beschreven in het prestigieuze tijdschrift Nature, zal in het museum worden getoond zodra het opnieuw is geopend, zei het museum. Het museum is momenteel gesloten vanwege de Corona-crisis en de fossielen blijven in Cambridge totdat de laatste fase van het onderzoek is afgerond. De krijtlagen van de Sint Pietersberg vormen al 250 jaar een jachtgebied voor fossielen. Kleine slakken, zee-egels, krabben, koralen en verschillende vissoorten zijn veelvoorkomende vondsten, maar paleontologen hebben ook delen gevonden van een Mosasaurus-skelet en zeeschildpadden die rond 68 en 66 miljoen jaar geleden in de ondiepe en warme zee woonden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Groot Brittannië Musea VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Th. Savelkouls - Sanders op 25 mei 2020 om 14:59

    Kan misschien iemand mij vertellen, hoe ik Belgische en b.v. Engelse postzegels kan afweken zonder dat er plak aan de postzegel blijft zitten? Zoals b.v. bij de Nederlandse postzegels, die laten zich probleemloos afweken.
    Heel veel dank bij voorbaat.
    Groetjes.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)