De zes romans van Jane Austen - Postzegelblog

De zes romans van Jane Austen

0

Een van de meest geliefde Engelse romanschrijvers uit de 19de eeuw was Jane Austen. Ze werd geboren op 16 december 1775 in het plaatsje Steventon in het graafschap Hampshire, vlak bij de stad Basingstoke. Haar vader was hier predikant. Haar ouders waren nazaten van adellijke families en door erfenissen tamelijk vermogend. Ze kreeg onderwijs van haar vader en oudere broers en leerde veel door te lezen.

Jane ging niet direct romans schrijven. Tot zij ongeveer 35 jaar oud was ontwikkelde zij zich op het literaire vlak met allerlei experimenten. Als voorbeeld de briefroman die zij schreef met de titel ‘Lady Susan’, maar deze vorm van schrijven bekoorde haar niet. Daarnaast schreef ze nog een zestal korte werken en twee romans die zij niet voltooide, ‘The Watsons’ en ‘Sanditon’.

Nadat haar vader in december 1800 had besloten zich terug te trekken uit het openbare leven verhuisde de familie naar Bath. Jane was daar absoluut niet gelukkig en van schrijven kwam niet veel terecht. Op bovenstaande eerstedag envelop is de Royal Crescent in Bath afgebeeld, maar daar heeft de familie Austen nooit gewoond. Wel in de buurt, op het adres Sydney Place nummer 4. Na het overlijden van haar vader op 21 januari 1805 gingen haar moeder, zusters en broers op zoek naar een nieuwe woning. Ze verbleven korte tijd in Worthing en Southampton.

In de zomer van juli 1809 verhuisde Jane, haar moeder en haar zus Casandra naar het dorp Chawton in het graafschap Hampshire. Het behoorde tot het landgoed van Edward Knight, een neef van Jane, en hier voelde Jane zich weer volledig thuis. Ze was gefascineerd door het huis en ontdekte dat het oorspronkelijk een herberg was geweest waar een moord had plaatsgevonden. Zij nam de pen weer ter hand om een roman te gaan schrijven. Het huis is nu een museum gewijd aan Jane Austen.

De eerste roman verscheen in 1811 met de titel ‘Sense and Sensibility’. De roman, ‘Gevoel en Gevoeligheid’, werd uitgegeven door Thomas Egerton onder de pseudoniem van Jane: ‘By A Lady’. Indertijd was het niet gebruikelijk dat vrouwen boeken schreven omdat men vond dat vrouwen te weinig opleiding en smaak hadden om te kunnen schrijven. De roman gaat over de zusjes Dashwood, Elinor, 19 jaar oud en Marianne, 16 jaar oud, en hun ontwikkeling en belevenissen gedurende een aantal jaren. De roman had een eerste oplage van 750 stuks en was in 1813 uitverkocht. Vanwege het succes werd de roman in dat jaar herdrukt.

In 1813 publiceerde Jane haar tweede roman, ‘Pride and Prejudice’, ofwel ‘Trots en Vooroordeel’. Het boek werd gepubliceerd onder de naam ‘Author of Sense and Sensibility’ en werd meteen een enorm succes. In de roman beschrijft zij de ontwikkeling van het karakter van Elizabeth Bennet en de gevolgen van overhaaste oordelen en het verschil tussen gemaakte goedheid en werkelijke goedheid. Ze beschrijft op een humoristische wijze de toen gebruikelijke manieren en etiquette, het huwelijk, opleiding en de macht van het geld in de Regency periode in Groot-Brittannië. Het is wel de meest bekende roman van Jane Austen en was aanleiding voor Royal Mail een serie van zes postzegels te wijden aan Jane Austen. De uitgiftedatum was 21 februari 2013.

De derde roman van Jane Austen werd uitgegeven op 9 mei 1814 met de titel ‘Mansfield Park’. Het boek schreef zij in Chawton Cottage en de uitgever was, net als bij de twee eerder verschenen romans, Thomas Egerton. Ook deze roman werd gepubliceerd onder pseudoniem ‘Author of Sense and Sensibility’. Pas jaren later zouden bij herdrukken de naam van de schrijfster worden vermeld. De roman gaat over Fanny Price en Edmund Bertram en hun tegenpolen Mary en Henry Crawford. De rode draad is dat je moet vertrouwen op je intuïtie. Het verhaal is een weerspiegeling van het decadente gedrag van leden van het Britse hof. Ogenschijnlijk hebben zij heel verfijnde manieren maar hebben uiteindelijk weinig inhoud.

De vierde roman gaat over Emma Woodhouse, een verwende, knappe, intelligente en rijke jongedame in de Regency periode. De roman werd gepubliceerd in 1815 maar had als drukdatum 1816. Wederom heeft de uitgever de pseudoniem van Jane gebruikt ‘Author of Sense and Sensibility’. Emma is een jonge vrouw die denkt alles te weten over romantiek maar zichzelf voorhoudt dat ze niet verliefd zal worden. Maar ze gedraagt zich als een koppelaarster en beseft niet wat voor effecten haar intriges hebben op anderen. Ze heeft slechts één vriend, haar buurman, en later beseft ze dat ze verliefd op hem is. De roman werd niet uitgegeven door Thomas Egerton maar door John Murray in een oplage van 2.000 exemplaren. Het boek had veel minder succes dan de drie voorafgaande romans.

In 1818 werden de vijfde en zesde roman van Jane Austen gepubliceerd: ‘Northanger Abbey: and Persuasion’. Northanger Abbey was de eerste roman die Jane al in 1803 had geschreven maar nooit eerder was uitgegeven. Ze was op 18 juli 1817 in Winchester overleden en daarom werden deze romans na haar overlijden gedrukt. Northanger Abbey is een satire op de zogenoemde ‘gotische romans’ die toen erg populair waren. Gotische romans zijn griezelromans waarbij romantiek verweven wordt met horror en mystiek. In de roman gaat het om Catherine Morland die tracht een beter begrip te bewerkstelligen over de wereld en de mensen om haar heen. Ze ontdekt dat ze verschilt van andere vrouwen die naar rijkdom verlangen en naar aanvaarding door de betere klasse.

Zes maanden na haar overlijden werd de roman ‘Persuasion’ ofwel ‘Overtuiging’ gepubliceerd samen met ‘Northanger Abbey’. Hoofdpersoon is Anne Elliot, een 27-jarige Engelse vrouw, die met haar familie moet verhuizen om kleiner te gaan wonen vanwege schulden. Ze verhuren hun woning aan een admiraal en zijn vrouw. Marinekapitein Frederick Wentworth, de broer van de echtgenote van de admiraal, was jaren daarvoor met Anne verloofd, maar die verloving werd verbroken. Vanwege de verhuizing komen ze elkaar na zeven jaar weer tegen wat uitmondt in humoristische ontmoetingen en een hernieuwde liefde voor Anne. In het boek werd een notitie opgenomen waaruit bleek dat Jane Austen de auteur was van deze roman alsmede van de vijf voorafgaande romans.

Op bovenstaande prentkaart is het borstbeeld te zien dat is opgesteld in de tuin van een ‘Tea Garden’ in het kustplaatsje Lyme Regis in het graafschap Dorset. Jane bracht hier een aantal maanden door in een huis met de naam ‘Wings’ waar ze de inspiratie opdeed om de roman ‘Persuasion’ te voltooien. In de roman komen passages voor met beschrijvingen van de straatjes in deze plaats.

In 1816 werd geconstateerd dat Jane leed aan een onbekende ziekte. Haar huisarts woonde in Winchester en Jane en haar zus Casandra besloten om naar die stad te verhuizen zodat de arts haar beter kon verzorgen. Ze namen intrek in een woning in College Street op nummer 8 maar Jane was al zo ziek dat ze op 41-jarige leeftijd, op 18 juli 1817, overleed. Ze werd op 24 juli 1817 bijgezet in de kathedraal van Winchester en hier is een koperen plaat ter nagedachtenis aan deze beroemde schrijfster te zien.

Diverse filmbewerkingen zijn van de romans van Jane Austen vervaardigd waarbij de klederdracht uit die tijd opvalt. Vooral de hoeden die de vrouwen dragen zijn typisch voor de Regency periode die duurde van 1790 tot 1820. In het museum te Chawton zijn kostuums te zien die in die tijd werden gedragen, zoals afgebeeld op bovenstaande prentkaart. De kanten stola die de vrouw in de handen heeft is afkomstig uit het Franse Caen en werd gedragen door het nichtje van Jane, Fanny Knight.

In het stempel voor de eerste dag van uitgifte van Royal Mail is een citaat opgenomen uit de roman ‘Pride and Prejudice’: For what do we live, but to make sport for our neighbors, and laugh at them in our turn? Moeilijk te vertalen maar het komt er denk ik op neer dat we grapjes maken over onze buren maar dat wij op onze beurt worden uitgelachen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Boeken Films MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)