Over herders en engelen - Postzegelblog

Over herders en engelen

2

Kerstzegels vertellen op zichzelf al een verhaal, maar een opgedrukte tekst geeft soms net wat extra informatie of diepgang. De drie onderstaande zegels zijn daar een voorbeeld van. Liechtenstein 1993, van links naar rechts regels uit gedichten van 1. R.M. Rilke – ‘Wir kommen zu den stilleren Tagen’, 2. R.A. Schröder – ‘Weihnachten’ en 3. Th. Friedrich – ‘Siehst du das Licht’.

Norfolk Eiland 1961, ‘Ere zij God in den Hoge en vrede op aarde aan de mensen van goede wil’. Opengeslagen 15e eeuws getijdenboek. San Marino 1995, miniatuur (versierde beginletter in een handschrift) gemaakt door Neri da Rimini, voorstellende de aankondiging van de aartsengel Gabriël bij Maria. Het manuscript dateert uit de 14e eeuw en bevindt zich in de Free Library of Philadelphia.

Nauru 1980, (wereldwijd spreken zo’n 8000 mensen Nauruaans).

Onderstaande zegels, Nieuw Zeeland 1988, vertegenwoordigen vier bekende kerstliedjes: ‘O come, all ye faithful’, ‘Hark! the herald angels sing’, ‘Ding, dong! merrily on high’ en ‘The first Nowell’.


Het velletje van de Marshalleilanden (1984) is heel bijzonder. Het betreft de eerste bijbel die in het Marshallees is geschreven. Op de achtergrond is de tekst te zien van het kerstevangelie volgens Mattheus. Alle zegels zijn verschillend.

 

Een blokje van Vaticaanstad uit 1988 met op de achtergrond de Latijnse tekst van: ‘Ere zij God in den Hoge en vrede op aarde aan de mensen van goede wil’.


Monaco 1996. ‘In nocte nativitatis Domini’, (Giuseppe Catalani 1750?), een Gregoriaans lied dat gezongen wordt tijdens de Kerstmis van middernacht.


Nog een vrolijke bijdrage van de Marshalleilanden uit 1987.

Tot slot dit blok uit S. Tomé e Principe uit 1988, waarmee tevens de 500e geboortedag van de schilder Titiano Vercelli (1488-1576) wordt gememoreerd. Het schilderij is adembenemend. Het is net of het schilderij te klein is voor de engel, alsof hij plots voor je staat. Het verbeeldt de Engel Gabriël met zijn aankondiging bij Maria. Op de banderol die hij draagt staan de woorden: ‘Ave, gratia plena’. De woorden zijn gericht aan Maria. ‘Wees gegroet, Maria, vol van genade’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Monaco Kerst ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)