Natuurgeweld midden 20-er jaren vorige eeuw - Postzegelblog

Natuurgeweld midden 20-er jaren vorige eeuw

0

briefk 1925 tnAls verzamelaar van postzegels-op-stuk kom je o.a. geregeld in aanraking met briefkaarten en prentbriefkaarten, waarop de afzender het een en ander heeft geschreven. Meestal zijn het weinig zeggende mededelingen en opmerkingen, maar een enkele keer zijn het interessante en aandachttrekkende ervaringen, omstandigheden of feiten, waarmee wij als verzamelaar jaren later in aanraking komen. Aan enkele epistels uit mijn verzameling schenk ik enige aandacht. 

Storm-ramp 10 augustus 1925

borculo storm natuurgeweld

Het was enige dagen geleden, 10 augustus, 91 jaar geleden dat Borculo in de Gelderse Achterhoek door het natuurgeweld, een hevige wervelstorm (cycloon) totaal werd verwoest. Na de stormramp van 1925, ook wel bekend als cycloon van Borculo, helpt het Nederlandse leger de bevolking bij de herstelwerkzaamheden.

Briefkaart 1925

briefk 1925

De hierna volgende tekst is afkomstig van een dito briefkaart. Helaas vlak voor het afsluiten van dit artikel heb ik desbetreffende kaart niet zo gauw kunnen vinden. Vandaar bijgaande vervangende briefkaart.

Lieve Pietje,
Nu zal ik jou nog iets vertellen van mijn reis naar Borculo, waar maandagavond den 10den Aug. de erge cycloon heeft geheerscht zoo geweldig als zeker in eeuwen niet in Nederland heeft plaatsgevonden. Het was een akelig gezicht. Toen ik met mijn vriend Adema dat in oogenschouw nam. Vele huizen totaal weggevaagd. Ik zag een sigarenfabriek verbrand en vernietigd, boterfabriek waarvan de schoorsteen was verdwenen. De menschen werden zoo plotseling door de orkaan overvallen, wind of regen of gedonder hoorden ze niet, plotseling een akelig gegier en verschrikkelijk gekraak, het kraken en vallen van dakpannen, alles vloog open en alles.

De opsomming van de laatste regel wordt abrupt zonder afsluiting beëindigd. Inderdaad, de schrijfruimte blijkt niet meer toereikend te zijn.
Opvallend is dat de afzender in ‘s-Gravenhage woont, terwijl Borculo bepaald niet in de buurt van de hofstad ligt. Google geeft daarop een passend informatief antwoord: “Uit het hele land trokken mensen met treinen en bussen naar het rampgebied. In twee weken tijd kwamen ruim 500.000 op sensatie beluste ramptoeristen naar Borculo!

Voorgefrankeerde briefkaart 1925

nvph.cycloon2 natuurgeweld

Ter gelegenheid van deze cycloon is zelfs een geïllustreerde briefkaart met ingedrukte postzegel uitgegeven met de aanvangstekst “Stormramp 10 augustus 1925, O, en Z. Nederland”. Links op de kaart is een illustratie geplaatst van Joh. Braakensiek met daarop een ingestort huis gecombineerd met een verslagen echtpaar, dat rechts geflankeerd wordt door de Griekse stormgodin Electra.
De tekst “Het Nederlandsche Volk helpt ons” wordt in het Latijns ondersteund “Quod cito perit, cito fit” en vertaling daarvan “Wat snel vergaat, snel ontstaat”.

Overstroming van de Maas 31 december 1925

De vlagstempel “Draagt bij! Steunt de leniging van den watersnood” attendeert de lezer op nog een andere natuurramp enkele maanden later.
In januari 1926 veroorzaakten hoge waterstanden van de Maas en haar zijrivieren overstromingen in het rivierengebied. De uiterst overvloedige regen sinds midden december 1925 in combinatie met sneeuwsmeltwater van november 1925 zorgde voor uitzonderlijk hoge waterstanden van de Maas, Rijn en Waal. In de ochtend van 31 december 1925 brak de Maasdijk bij Overasselt en Nederasselt, waardoor het Land van Maas en Waal overstroomde.

Cycloon-ramp  1 juni 1927

Het toeval wil dat er op 1 juni 1927 weer een razende storm ons land in de plaats Neede teisterde. Ook hierbij werd zo’n speciale briefkaart uitgegeven met dezelfde illustratie én ondersteunende tekst. Opmerkelijk bij deze briefkaart is de extra toevoegingen “Uitgave ten bate der slachtoffers” en in grote letters “25 cents”.

Voorgefrankeerde briefkaart 1927

nvph.cycloon natuurgeweld

Briefkaarten van de Posterijen met een ingedrukte frankeerpostzegel zijn door een particuliere uitgever (Huygens boekhandelaar in Den Haag) van een tekst-ondersteunende illustratie van Joh.Braakensiek voorzien in een oplage van 1000 exemplaren.
De afbeelding van beide speciale briefkaarten is afkomstig uit de veiling van Sharaton & Peel, René Hillesum Filatelie van 1 mei 2016.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)