The Ocean Race Den Haag van 11 tot en met 15 juni 2023 - Postzegelblog

The Ocean Race Den Haag van 11 tot en met 15 juni 2023

0

De Ocean Race 2022-23 zal negen iconische internationale steden aandoen gedurende een periode van zes maanden, met één etappe die start vanuit Alicante, Spanje. Na vele etappes en mijlen langs landen als Cabo Verde, Kaapstad, Brazilie, Verenigde Staten, Denemarken en Duitsland komen de deelnemers op zondag 11 juni aan in de haven van Scheveningen. Bij de stop in Den Haag zijn alle ogen van de Nederlandse en internationale sailing community gericht op de Hofstad. De haven van Scheveningen transformeert in dé plek waar zeilen, de watersport en duurzaamheid samenkomen. Bezoekt u ook in tropische temperaturen Scheveningen? In 2015 kwamen de zeilschepen tijdens de Volvo Ocean Race ook in Scheveningen aan.

Volvo Ocean Race

In 1971 kwamen Engelse zeilers met het idee om een zeilwedstrijd rond de wereld te houden. De Royal Naval Sailing Association had interesse om de organisatie op zich te nemen, mede om de teamgeest onder de Engelse marine te verbeteren. In 1972 was het Engelse brouwerij-, dranken- en horecaconcern Whitbread bereid om de race te sponsoren en zijn naam daaraan te verlenen. De eerste ‘Whitbread Round the World Race’ ging een jaar later van start in de marinebasis van Portsmouth met zeventien boten en 167 zeilers.

Special cover/cancel Whitbread Round the World Race 1974.

In 2001 is de hoofdsponsoring overgenomen door Volvo. In 1989 deed voor het eerst een boot mee met een compleet vrouwelijke bemanning. De naam van het schip was ‘The Maiden’. Sinds de editie van 1997-98 zorgen de kwaliteit van de on-board videobeelden, de vele e-mails van de verschillende bemanningsleden en de opkomst van internet, waarmee de race goed gevolgd kon worden, voor wereldwijde media-aandacht. In 2018 veranderde de Volvo Ocean Race van naam. De volgende race zou The Ocean Race gaan heten.

Ierland (2009): Volvo Ocean Race 2009.

De af te leggen route was tot de editie van 2008-09 op hoofdlijnen hetzelfde. De race begon traditioneel in het najaar in Engeland, hoewel sinds 2005 in Spanje wordt gestart. De route gaat zuidwaarts door de Atlantische Oceaan naar het zuidelijkste puntje van Afrika en van daaruit naar Australië over de Zuidelijke Oceaan. In deze oceaan worden de deelnemers doorgaans geconfronteerd met de slechtst denkbare weerscondities, waar golven soms wel hoger dan 30 meter kunnen worden en windsnelheden kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. In 2008-09 werd echter voor het eerst vanuit Zuid-Afrika niet naar Oceanië maar naar Azië gevaren en vervolgens door naar Zuid-Amerika. De boten gaan dan om Kaap Hoorn van waaruit ze terugkeren op de Atlantische Oceaan en via Noord-Amerika terug naar Europa gaan. In 2014-15 worden zowel Azië als Oceanië aangedaan. De teams hebben dan ruim 70.000 kilometer afgelegd over open zee.

Ierland (2012): FDC Volvo Ocean Race 2012.

Nederland nam voor het eerst met een boot deel aan de tweede editie, direct met twee boten; ook aan de vierde, negende en dertiende editie werd met twee boten deelgenomen. Behalve aan de eerste werd er ook niet aan de zesde, achtste en elfde editie met een Nederlandse boot deelgenomen. Drie keer wist een Nederlandse boot de race te winnen, een record. Conny van Rietschoten is de enige schipper die de race tweemaal wist te winnen. De derde Nederlandse winnaar, de ABN AMRO I in 2005-06, kende geen Nederlandse bemanningsleden. Met acht deelnames is de Nederlander Bouwe Bekking internationaal recordhouder. In 2018 werden de in Scheveningen wondende Carolijn Brouwer en haar Franse teamgenoot, Marie Riou, de eerste vrouwelijke winnaars in de finishhaven in Den Haag met de Chinees-Franse boot Dongfeng. In 2015 was Den Haag een belangrijke pitstop voor de race. PostNL gaf een mooi velletje uit met zes verschillende zegels.

Nederland (2015): Pitstop Volvo Ocean Race.

 

The Ocean Race Den Haag van 11 – 15 juni 2023

De Ocean Race 2022-23 zal negen iconische internationale steden aandoen gedurende een periode van zes maanden, met één etappe die start vanuit Alicante, Spanje. Na vele etappes en mijlen langs landen als Cabo Verde, Kaapstad, Brazilie, Verenigde Staten, Denemarken en Duitsland komen de deelnemers op zondag 11 juni aan in de haven van Scheveningen. Bij de stop in Den Haag zijn alle ogen van de Nederlandse en internationale sailing community gericht op de Hofstad. De haven van Scheveningen transformeert in dé plek waar zeilen, de watersport en duurzaamheid samenkomen.

Nederland (2022): Typisch Nederlands – Zeilen.

Vijf dagen lang is de haven van Scheveningen het middelpunt van The Ocean Race. Van 11 tot 15 juni 2023 is er enorm veel te beleven in en rond de haven. Maatschappelijke thema’s, activiteiten voor jong en oud in de Ocean Live Park en watersport fun; het kan allemaal tijdens The Ocean Race Den Haag. Of je nu al een zeiler bent of niet. The Ocean Race is een uitje voor het hele gezin, waarbij je je kunt laten onderdompelen in alles wat de zeilsport te bieden heeft, met muziek en culinaire verwennerij. De toegang tot het Ocean Live Park is gratis.

Op zondag 11 juni worden de tien VO65- en IMOCA-zeiljachten verwacht in Scheveningen, gevolgd door de ‘Awards Night’ op maandag 12 juni. Op dinsdag 13 juni staat de Pro-Am Race voor de VO65- en IMOCA-klasse op het programma, gevolgd door de IMOCA In-Port Race en de prijsuitreiking. Op woensdag 14 juni kunnen bezoekers genieten van de Pro-Am Race voor de VO65-klasse, gevolgd door de VO65 In-Port Race en prijsuitreiking.

 

Meer info:

The Ocean Race The Hague 11 – 15 juni 2023: https://theoceanracethehague.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)