Zakenzegels - Postzegelblog

Zakenzegels

4

Zoals eerder hebben wij weer een stukje geschreven over het verzamelen van postzegels. In het bijzonder verzamelen wij die zegels, waarvan de fosfor niet is gedrukt zoals bedoeld.

Hierbij een overzicht van alle zegels nummer NVPH 2748. Dit is een zakenzegel , die wordt uitgegeven in doosjes met 100 zegels op papierdragers. Normaal is op deze zegel een L-fosforbalk aangebracht.

Wij hebben een groot aantal onder de blauwe lamp gehouden en het blijkt, dat een klein aantal niet goed gedrukt zijn. We hebben ongeveer 25.000 zegels onder de loep genomen. Het is gebleken dat, wanneer er een druk niet goed is gedaan, alle honderd zegels dezelfde fout hebben. Dus kan geconcludeerd worden, dat als er iets mis is gegaan er honderd zegels van zijn die in omloop zijn gebracht. Het is vastgesteld dat wanneer meerdere zegels op een restant van een enveloppe zijn aangetroffen, deze dezelfde fout hebben.
Onderstaand een overzicht van de drukfouten die op dit moment bekend zijn.

6

 

Ingezonden door:
Berend en Alie Apperloo

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Prins op 7 oktober 2016 om 17:51

  Zijn de gevonden fosforbalk-fouten geconstateerd bij alle zakenzegels met oranje 1-waarde?
  Of zitten sommige fouten alleen in zegels van “Johan Enschede” (Die zegels hebben op alle 4 hoeken ook een tandingsgat ter grootte van een kwart cirkeltje) en andere fouten in zegels gedrukt bij “Lowe and Martin” (Die zegels hebben rechthoekige hoektanden zonder cirkelvormige uitsparing)?

 • B. Apperloo op 7 oktober 2016 om 20:21

  Geachte Prins. Ik was vergeten in het stukje te vermelden dat deze fouten alleen voorkomen bij de druk van Johan Enschede. Dit ook het geval bij de zaken zegels van 44 eurocent. Deze zijn in een eerdere rubriek omschreven en eveneens van Johan Enschede.

 • Ramon op 8 oktober 2016 om 09:21

  Ik kan me voorstellen dat Joh. Enschede deze zegels in grotere rollen drukt dan 100 stuks en ze dan op maat maakt voor de doosjes.

  Als ik dat goed heb, betekent dat dan dat de fouten in grotere aantallen voorkomen dan 100 van elke soort?

 • Niels op 11 oktober 2016 om 08:41

  Erg leuke en nuttige informatie; hartelijk dank voor het delen hiervan en tevens mijn dank voor de duidelijke afbeeldingen!

  Het is mij wel bekend dat bijvoorbeeld bij de kinderzegels 2008 exemplaren zonder fosforbalk bekend zijn, maar dat er ook foutdrukken binnen fosforbalken bestaan was mij onbekend.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)