Verbeelding en afbeelding onderwerpen op Kinderzegels 1977 en 1929 - Postzegelblog

Verbeelding en afbeelding onderwerpen op Kinderzegels 1977 en 1929

2

De sluitingsdatum 15 november 1977 *) was het einde van de inzendtermijn van een kleurwedstrijd, die Esso-Nederland voor kinderen van 6 tot 12 jaar had uitgeschreven. Op zes zwart-wit lijntekeningen doet Daan, de hoofdpersoon van de afbeeldingen, iets gevaarlijks. Esso heeft bij de voorbereiding en samenstelling van deze tekenwedstrijd medewerking ingeroepen van het Veiligheidsinstituut in Amsterdam. Doel: de Kinderzegels 1977.

*)
Op 15 november 1977 vond de officiële eerste verkoop van de kinderzegelemissie 1977 ook plaats!

Kinderzegels 1977

 • 40 cent verdrinking
  Een kind hangt met twee handen aan een bruin geblokte kademuur (met daarboven drie reddingsgordels) boven het ‘golf-koppende water’.
 • 45 cent vergiftiging
  Een kind klimt in een geopende kast aan de muur, die gevuld is met flessen niet-drinkbare vloeistof.
 • 55 cent verkeersgevaar
  Een kind loopt een voortrollende bal op straat achterna daarbij een trottoirrand met afvoerput overschrijdend. De bal is driemaal opgevoerd, waarmee de tijdsperiode in enkele fasen wordt verbeeld.
 • 75 cent brandgevaar
  Een kind zweeft voor twee gekruiste lucifershoutjes met op de achtergrond een aantal verticaal opgestelde rood gekopte lucifersprikjes.

Op al deze beeldtekens speelt een in geblokt gekleed kind een rol echter net vóór de fase van het naderende gevaar.

Het  Veiligheidsinstituut in Amsterdam is bij de samenstelling van de Kinderpostzegelemissie 1977 ‘Kind en veiligheid’ ook geraadpleegd. Op drie van zes nog in te kleuren tekeningen is een activiteit van Daan afgebeeld die bijzonder goed aansluit bij de verbeeldingen op de kinderpostzegels:

 • Gevaar voor verdrinking
 • Gevaar voor vergiftiging
 • Brandgevaar

Als het prentbriefkaarten waren geweest, dan hadden het bijzonder goede, beeld-ondersteunende ansichtkaarten voor maximumkaartenverzamelaars geweest kunnen zijn.


Op de kleurplaten zijn afbeeldingen uit het gewone, dagelijkse leven gebruikt. Je kunt er als het ware zelf met gemak ‘instappen en meedoen’ met de activiteiten van de hoofdpersoon Daan.

Beeldspraaktegenstelling afbeelding – verbeelding

De Kinderzegels 1977 geven een verbeelding (hoger-begrip-idee) van verdrinkingsgevaar, vergiftigingsgevaar en brandgevaar. De kinderpostzegels daarentegen geven van dezelfde drie begrippen afbeeldingen. Op een maximumkaart had van een bijzonder ideale ondersteunende combinatie kunnen zijn ontstaan van de tegenstelling tussen

 • de verbeelding van een abstract idee op de kinderzegel en
 • de afbeelding van een realistische gebeurtenis op de tekening

als de kleurplaat in prentbriefkaartuitvoering gedrukt waren geweest. Helaas zijn deze kaarten toen niet gedrukt.

Allegorie

Met de vier voorbeeldkinderen op de afbeeldingen op de kinderzegels wordt ons een weinig aantrekkelijk ideaalbeeld van een hoger begrip voorgeschoteld. Hetzelfde is in voorgaande eeuwen meermalen in gevarieerde uitvoeringen en verschillende stijlen in de schilderkunst verwerkelijkt (renaissance, barok, rococo en classicistisch).
Deze wijze van ‘werken-met-een-voorbeeldpersoon’ staat in de schilderkunst door vergelijking bekend onder het begrip allegorie of metafoor. Een allegorische verbeelding (vergelijking met voorbeeld) werkt indirect, terwijl een afbeelding dat direct zonder een omhaal van woorden doet.

Geïllustreerde briefkaart Kinderzegels 1929 met een allegorisch voorbeeld

Op een werkelijkheidsgetrouwe manier confronteren twee gelaarsde kinderen als voorbeeldige voorbeeldpersonen ons op hun weinig benijdenswaardige positie en levensomstandigheid. Het in geruite jurk geklede en bang kijkend meisje omsluit met beide armen en handen een klein kind in een deken.
Duiding is hierbij niet noodzakelijk. Iedereen kan zich zonder uitleg meteen in de zorgelijke situatie van beide kinderen verplaatsen, waarin de oudste bescherming, hulp en liefde geeft. Ontwerper E. van Hoogstraten, affiche (97,8 x 62 cm) en geïllustreerde Voor het Kind briefkaart 1929.

Met deze vergelijkende beeldspraak (allegorie of metafoor) wordt in figuurlijke zin met het publiek ‘gesproken’, wordt een beroep gedaan en wordt bij het hart gepakt. Met dit realistisch (voor)beeld als symbolische voorstelling, waarmee men zich kan identificeren, wordt de bevolking aangespoord kinderzegels 1929 te kopen. Daarmee worden kinderen uit hun benarde positie verlost.

Beeld: PostNL en B. Hylkema 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 3,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi. op 26 augustus 2018 om 13:24

  De 1 ster fanaat was er ook weer. Ik ben benieuwd wanneer hij/zij zijn 5 sterren reeks begint. Bijvoorbeeld de komende jaren elke woensdag.

 • Patrick Lava op 30 augustus 2018 om 12:46

  @Franc Rossi
  Verstop je snel, want het zielige typetje dat Bate systematisch één ster geeft, heeft jouw reactie van een thumbs down voorzien. Sidder ende beef, want voortaan staat ook jouw naam op zijn LDV (lijst van doodsvijanden). Maar je bent in goed gezelschap, want ik sta er ongetwijfeld ook al op ! ☺

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)