Postzegels uitgegeven voor onbewoonde eilanden - Postzegelblog

Postzegels uitgegeven voor onbewoonde eilanden

4

De Falkland-eilanden bestaan uit de Oost-Falkland en West-Falkland Eilanden. Daarnaast bestaan meer dan 700 kleinere eilanden. De Falkland-eilanden liggen ongeveer 480 kilometer uit de kust van Zuid-Amerika in de Zuid-Atlantische Oceaan. Sinds 1833 worden de eilanden bestuurd door de Britten. Het was een Britse kroonkolonie met de hoofdstad Port Stanley. Buiten de hoofdeilanden waren de overige eilanden niet bewoond. Met uitzondering van bases die waren ingericht voor onderzoek met het bijbehorende personeel.

Falkland 1944 Mi 78

Falkland 1944 Mi 80

 

Falkland 1944 Mi 82 c

Falkland 1944 Mi 88a

Op 3 januari 1938 verscheen het eerste deel van een serie permanente postzegels met afbeeldingen die betrekking hadden op de eilanden. De serie zou uiteindelijk, op 15 juni 1949, bestaan uit 18 waarden, van ½ penny tot en met £1.

South Shetland 1944 Mi 2
South Shetland 1944 Mi 4

 

South Shetland 1944 Mi 7

South Shetland 1944 Mi 8

Het waarom van de beslissing om voor afzonderlijke eilanden en gebieden behorende tot de Falklands ‘eigen’ postzegels uit te geven is me niet duidelijk, maar vermoedelijk had dit een politieke reden. Argentinië en Chili maakten immers aanspraak op de eilanden. Op 5 februari 1944 verschenen acht postzegels uit de serie van 1938 en latere jaren met opdruk in rood: SOUTH SHETLANDS DEPENDENCY OF. Op de Zuidelijke Shetlandeilanden hadden enkele landen een onderzoeksstation. De verder onbewoonde eilandengroep ligt in de Scotiazee in de Zuidelijke Oceaan, zo’n 120 kilometer van het Antarctisch Schiereiland vandaan.

Graham Land 1944 Mi 1

Graham Land 1944 Mi 5

 

Graham Land 1944 Mi 6

Graham Land 1944 Mi 8

Een tweede serie van acht postzegels met opdruk GRAHAM LAND DEPENDENCY OF verscheen op 12 februari 1944. Dit gebied ligt op het Antarctisch Schiereiland zelf op het noordelijkste deel. Het gebied werd ontdekt door de Britse admiraal James Robert George Graham. Rondom het gebied liggen enkele eilanden. Slechts enkele onderzoeksstations zijn op Graham Land permanent aanwezig.

South Orkney Islands 1944 Mi 2

South Orkney Islands 1944 Mi 3

 

South Orkney Islands 1944 Mi 5

South Orkney Islands 1944 Mi 6

 

Op de Zuidelijke Orkney Eilanden heeft het British Antarctic Survey een permanente basis voor onderzoekers en wetenschappers. De eilanden liggen aan de rand van de Scotiazee in de Zuidelijke Oceaan. De eilanden zijn onbewoond. Ook hier weer een serie van acht stuks met in rood de opdruk SOUTH ORKNEYS DEPENDENCY OF uitgegeven op 21 februari 1944.

South Georgia 1944 Mi 1

South Georgia 1944 Mi 3

 

South Georgia 1944 Mi 4

South Georgia 1944 Mi 8

Als laatste serie van acht stuks verschenen op 3 april 1944 opdrukzegels met in rood SOUTH GEORGIA DEPENDENCY OF van Zuid-Georgia (met tegenwoordig de Zuidelijke Sandwicheilanden). Ook hier is een permanent onderzoeksstation gevestigd alsmede een biologisch onderzoekstation op Vogeleiland (Bird Island). De ‘hoofdstad’ van South Georgia wordt Grytviken genoemd. Dat was een voormalige haven die als uitvalsbasis diende voor de walvisvaart. Alleen stempelafdrukken (er was blijkbaar een postkantoor) met de benaming: Falkland Islands Dependency binnen de cirkel en South Georgia in het midden met daaronder de datum zijn mij bekend.

Falkland Dep 1946 Mi 5

Falkland Dep 1946 Mi 9

Op 1 februari 1946 werden de vier series van acht stuks vervangen door een permanente serie met een aardrijkskundige afbeelding van het gehele gebied. De serie van acht stuks werd op 6 maart 1949 aangevuld met een frankeerwaarde van 2½ pence. De vier series met opdruk zijn ongebruikt nog volop te koop, maar echt gebruikt, dus niet op verzoek gestempeld, onvindbaar. Of heeft u wel eens een brief gezien met daarop een of meer van deze postzegels met opdruk, echt gebruikt? Ik niet! Wie zal ze dan wel gebruikt hebben?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Chili Groot Brittannië Landkaarten VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)