Dag van de aarde 22 april 2021 - Postzegelblog

Dag van de aarde 22 april 2021

0

Earth Day. Een jaarlijkse dag op 22 april met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Op deze dag wordt op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Bezinning en plezier staan hierbij voorop. Heeft Nederland dit jaar ook een speciale zegel uitgebracht? Het antwoord is: JA. Alleen is het ontwerp niet erg origineel.

Earth Day

In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst verlangen mensen naar positieve impulsen. De Dag van de Aarde is zo’n impuls. Een periode waarin men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt, hoe je kunt genieten van een nieuwe lente, en van het goede dat het leven te bieden heeft.

USA (1995): Earth Day.

Als voorbeeld: In de landen waar Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd zien we op een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen, zoals in 1990 een 500 km lange menselijke keten in Frankrijk. De agenda voor de Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

Vaticaan (2020): 50 jaar Earth Day.

Vaticaan (2020): twee waarden naar een ontwerp van de kunstenaar Joyce Chiarella, heeft tot doel de schoonheid en harmonie van de schepping overal te zoeken en tegelijkertijd weer te geven. Dit gebeurt in de vormen, geluiden en kleuren van de natuur, maar ook in het gezicht van het kind en in zijn pure blik naar wat hem omringt. Linksboven in de zon schijnt het wapen van paus Franciscus, terwijl de maan rechts de titel van de uitgifte weergeeft. Deze viering wil ons eraan herinneren dat de schepping een geschenk is dat we van God hebben ontvangen. Daarom hebben we, zoals de Heilige Vader leert in Laudato si, de missie om ervoor te zorgen en het te beschermen.

USA (2020): 50 years Earth Day.

De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Vrijwel alle tv-stations daar besteden er aandacht aan. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind mei uitgeroepen tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.

 

 

 

 

 

 

UN (2020): Zaria Forman documenteert klimaatverandering met pasteltekeningen. Ze reist naar afgelegen delen van de wereld om beelden en inspiratie te verzamelen voor haar werk, dat wereldwijd wordt tentoongesteld. Ze vloog met NASA op verschillende Operation Ice Bridge-missies over beide polen. De grootschalige tekeningen van Zaria verkennen momenten van overgang, turbulentie en rust in landschappen in de voorhoede van klimaatverandering, waardoor kijkers emotioneel in contact kunnen komen met plaatsen die ze misschien nooit zullen bezoeken. Door de schoonheid van kwetsbare plekken over te brengen, hoopt ze kijkers te inspireren om ze te helpen behouden.

 

United Nations (2020): 50 years Earth Day.

UN (2020): Koraalriffen worden zo bedreigd door de uitstoot van broeikasgassen, vervuiling en overbevissing dat wetenschappers het erover eens zijn dat ze tegen het einde van deze eeuw mogelijk niet meer functioneren als ecologische bakermat van het zeeleven. Als keramische beeldhouwer met een achtergrond in de biologie van het behoud van koraalriffen, geloof ik dat kunst onze emoties beïnvloedt en ons ertoe kan bewegen de blauwe planeet waarop we leven te waarderen op een manier die wetenschappelijke gegevens vaak niet kunnen. We beschermen datgene waar we om geven, en we geven om wat we weten en begrijpen. Kunst kan de schoonheid en het gevaar van koraalriffen boven de oppervlakte en in zicht brengen en kan ons inspireren om de oceaan te beschermen.

United Nations (2020): 50 jahre Tag der Erde.

De Stichting Dag van de Aarde introduceerde in 2002 de nationale dag voor bezinning en plezier, de Dag van de Aarde op en rond 22 april met activiteiten in Nederland. Een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de Aarde voortbrengt. Het accent ligt daarbij op positivisme. In 2002 werd in de Industriële en Groote Club in Amsterdam de tentoonstelling ‘1001 Reasons to Love The Earth’ georganiseerd.

United Nations (2020): 50 ans Journée de la Terre.

In 2006 kwam de Krant van de Aarde voor het eerst uit als festivalkrant voor de Dag van de Aarde in Nederland. De stichting wilde daarna met deze uitgave de schoonheid van de aarde ook de rest van het jaar aan het Nederlandse publiek tonen. In dat jaar kwam ook de voorzitter van Earth Day Association uit de VS over naar Nederland om in Rhenen het startschot te geven voor de Dag van de Aarde activiteiten in Nederland.

Malta (2008): International Year of Planet Earth.

The United Nations General Assembly verklaarde 2008 tot International Year of Planet Earth ’to increase awareness of the importance of Earth sciences for the advancement of sustainable development’. UNESCO werd aangewezen als leidende agency. Activiteiten duurden van 2006 tot 2009.  De stichting Dag van de Aarde reisde samen met de Universiteit van Utrecht af naar Parijs voor de opening van de festiviteiten.

 

 

 

 

 

 

 

In 2009 werd 22 april op initiatief van de Boliviaanse president Evo Morales door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Moeder Aarde (Pacha Mama). De resolutie spreekt van ‘de Aarde en haar ecosystemen ons thuis’ en ‘harmonie met de natuur en de Aarde’ als opgave is voor de mensheid.

 

 

 

 

 

 

 

In 2016 begon de Krant van de Aarde met de serie BBC EARTH Planet Earth waarin unieke beelden van de schoonheid van de Aardeaan de lezers werden getoond. De Krant van de Aarde is inmiddels uitgegroeid tot een medium met een onafhankelijke redactie en een oplage van 50.000 en werkt samen met vele organisaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duurzaamheid 2021

Op 22 maart 2021 gaf PostNL de duurzaamheidzegels uit. Deze uitgifte past ook perfect als ‘Dag van de Aarde’ zegel en zou ook uitgegeven kunnen worden op 22 april 2021. Het ontwerp van de aarde met handen met groene achtergrond is niet erg origineel.

 

Meer info:

https://www.dagvandeaarde.nl/

https://www.krantvandeaarde.nl/

https://www.earthday.org/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Malta Marokko Nederland Polen Roemenië Tsjechië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)