Zoo van Antwerpen (deel 2) - Postzegelblog

Zoo van Antwerpen (deel 2)

1

5

In 1962 zou ik voor de vierde keer naar de Dierentuin in Antwerpen gaan, maar dat ging helaas niet door. Wel gingen mijn ouders met de trein naar Antwerpen. Eerst met de stoptrein naar Roosendaal en daar overstappen op de internationale trein naar Antwerpen. Een ideale verbinding want de dierentuin ligt vlak bij het station.

belgie-1216

Voor de exotische vogels werd in 1893 een apart gebouw neergezet. Hierin vonden veel tropische vogels uit enkele Afrikaanse landen een verblijf. Maar natuurlijk ook vogels uit andere werelddelen, zoals Zuid Amerika en Azië. In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit en de dierentuin van Antwerpen werd niet gespaard. Om te voorkomen dat wilde dieren, leeuwen, tijgers en jaguars, door wat van oorzaak dan ook zouden ontsnappen, werden deze doodgeschoten door de eigen oppassers.

belgie-1217

In de winter van 1940 vroren vele zeldzame dieren dood vanwege de hevige vorst. Tijdens de oorlogsjaren werden het nijlpaardengebouw en het museum door bommen getroffen. En aan het einde van de oorlog werden het reptielengebouw, het vogelgebouw en het aquarium getroffen door een vliegende bom.

belgie-1218

Het in 1856 opgetrokken gebouw in de vorm van een Egyptische tempel huisvestte de giraffen en olifanten. Dit prachtige gebouw werd ook getroffen door een bom waardoor het dak instortte. Het gebouw werd na de oorlog gerestaureerd. Tijdens de bevrijding en daarna deed de dierentuin dienst als legerbasis voor de Engelse troepen en als dank daarvoor schonken de Engelsen in 1945 twee olifanten, Ike en Monty, genoemd naar de twee beroemde generaals.

belgie-1219

Een nieuw vogelgebouw werd in 1945 in gebruik genomen. Het aantal bezoekers aan de dierentuin liep snel op. In 1946 telde men al weer 527.000 bezoekers. In 1947 brak brand uit in het gebouw bij de ingang van de dierentuin waarbij de Marmeren Zaal zwaar werd beschadigd en 150 opgezette vogels verloren gingen. Het aantal bezoekers passeerde het miljoen in 1948.

belgie-1220

De herstelwerkzaamheden vorderden gestaag en in 1948 werd het nieuwe verblijf voor de okapi’s in gebruik genomen. In 1952 werd het herstelde en gerestaureerde nijlpaardenverblijf geopend. Het mensapenverblijf was in 1959 aan de beurt. Velen kwamen kijken naar gorilla Gust.

belgie-1221

Voor enkele zeldzame diersoorten, waaronder de Kongo pauw, werd in 1962 een kweekprogramma begonnen. De Zoo van Antwerpen gaf een serie maximumkaarten uit vervaardigd naar foto’s van de vogels die op de postzegels waren afgebeeld. Had ontwerper Jean van Noten aan de hand van de foto’s gemaakt door Victor Six deze gebruikt als basis voor de postzegels? Naar alle waarschijnlijkheid wel.

maxikaart-kongo-pauw

Een nieuw complex verrees aan de kant van het station dat geopend werd in 1970 met verblijven voor de tijgers, leeuwen, bruine beren, ijsberen, roofvogels en nachtdieren. En ook het Dolfinarium Aquaforum was weer toegankelijk.

fdc-vogels-1962

Twee eerstedag-enveloppen werden eveneens uitgegeven. Zowel op de maximumkaarten als de enveloppen werd een bijzonder stempel gebruikt met daarin een afbeelding van de kortbek toekan. Een mooie serie postzegels, vooral voor de thematische verzamelaar die zich op vogelsoorten heeft toegelegd. De thematische verzamelaar kwam ook nog aan zijn trekken, drie jaar later, met een serie reptielen. Dat zien we in deel 3 over de Dierentuin van Antwerpen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Beren Tweede wereldoorlog VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Stampertje op 8 april 2017 om 15:32

    Door dit artikel vroeg ik me af hoe de toestand eigenlijk is in de dierentuinen in o.a. Syrië en Irak. Niet zo best, zo blijkt uit een eerste Google search. Helpen doet het natuurlijk niet, maar toch goed af en toe ook eens stil te staan bij dergelijk vergeten leed.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)