Kathedralen in Groot-Brittannië - Postzegelblog

Kathedralen in Groot-Brittannië

0

Een van de bekendste kathedralen in het Verenigd Koninkrijk is de St. Paul in Londen. De Britse post gaf op 28 mei 1969 een serie van zes postzegels uit met kathedralen als onderwerp. De postzegels werden ontworpen door Peter Gauld. Hij vervaardigde negen ontwerpen maar de postzegels van 5D met afbeeldingen van de kathedralen van Salisbury, Wells en Lincoln werden afgewezen. De vormgeving van de drie afgewezen ontwerpen was gelijk aan de zes aangenomen ontwerpen.

Een ontwerp van Anne en David Gillespie werd afgekeurd. De afbeelding was de kathedraal van Coventry, de ruïne uit de Tweede Wereldoorlog en de nieuwe kathedraal. Daaroverheen was St. Michael te zien die de draak overwint, te vinden tegen de buitenmuur van de nieuwe kathedraal naast de ingang. De kathedraal van Coventry en St. Michael zijn afgebeeld op het vignet van de eerstedag envelop van uitgeverij PhilArt.

Zij maakten nog meer ontwerpen met afbeeldingen van de kathedralen van Ely, Salisbury, Canterbury, Durham, Lincoln en Wells, enzovoorts, in totaal 14 stuks. Verder werden ontwerpen gemaakt door David Gentleman van o.a. de kathedralen van Lincoln en de St. Paul in Londen. Andere ontwerpers waren John Finnie met Lincoln, St. Giles Edinburgh en Wells en M.C. Farrar-Bell met o.a. Canterbury, St. David’s en de St. Paul’s. Vijf ontwerpers waren voor de serie postzegels uitgenodigd.

Met de bouw van de kathedraal in Durham werd in 1093 begonnen door William van Saint Callais. De bouwstijl was Normandisch. De volledige naam is ‘The Cathedral Church of Christ, Blessed Mary the Virgin and St Cuthbert of Durham’. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met het kasteel dat naast de kathedraal staat. Als element naast de afbeelding van de kathedraal is een Normandische zuil afgebeeld, zoals er een aantal staat in het middenschip.

De York Minster is een middeleeuwse gotische kathedraal en na de Dom van Keulen de grootste in Noord-Europa. Beroemd zijn de gebrandschilderde ramen. De bouw begon in 1220 deels door afbraak van de oude Normandische kathedraal die op die plek stond. In 1253 waren het zuidelijke en het noordelijke transept herbouwd. In 1290 werd het Normandische middenschip afgebroken en in gotische stijl herbouwd. Dat duurde 250 jaar. Het koor kwam gereed in 1407. De Minster werd twee keer getroffen door een grote brand. De eerste in 1829 en de tweede in 1840. Na provisorisch herstel werd in 1967 begonnen met een grootscheepse reddingsactie om instorten te voorkomen. Door blikseminslag werd in 1984 een groot deel van het zuidelijke transeptdak verwoest. Vanaf 2008 werden de gebrandschilderde ramen, tussen 1405 en 1408 vervaardigd door glazenier John Thornton, gerestaureerd. Met 306 panelen is dit het grootste gebrandschilderde raam in Engeland.

De kathedraal van Sint Gilles in Edinburgh werd rond 1130 gesticht als parochiekerk. Sint Gilles is de patroonheilige van de melaatsen. Tijdens plunderingen door het Engelse leger van Richard II werd de kerk in 1385 brand gestoken en daarna hersteld en uitgebreid. De kerk werd een kathedraal. Deze kathedraal werd in 1467 verheven tot stift. Even voor 1500 werd de toren verhoogd door er een kroon bovenop te zetten. Tijdens de Beeldenstorm in 1560 werd veel van het interieur vernield. Aan het begin van de 19de eeuw werd de kathedraal gebruikt door vier kerkelijke stromingen en er waren zelfs een politiebureau en brandweerkazerne in gevestigd. Tussen 1871 en 1883 werd het interieur van de kerk ingrijpend gerestaureerd, tussenmuren werden verwijderd, zodat de ruimte weer een geheel werd. De kathedraal is thans in gebruik als parochiekerk voor de Church of Scotland.

De kathedraal van Canterbury is de zetel van de Aartsbisschop. De oorspronkelijke kathedraal werd tussen 1070 en 1077 opgetrokken, deels op de fundamenten van de eerste kerk uit 597. De kathedraal werd een bedevaartsoord na de moord op aartsbisschop Thomas Becket in 1170. Door een brand in 1174 ging het koor van de kathedraal verloren en werd herbouwd in de gotische stijl. Het Normandische middenschip dat bij de brand gespaard was gebleven werd in de 14de eeuw herbouwd in de stijl zoals we die heden nog kunnen zien. Tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd alleen de bibliotheek van de kathedraal getroffen. De kathedraal zelf bleef gespaard door brandweerlieden die tijdig brandbommen op het dak konden doven. Thans wordt de kathedraal ingrijpend gerestaureerd en de kosten worden geschat op ongeveer 25 miljoen pond.

De postzegel van 5d werd gedrukt in vellen van 72 stuks, 12 rijen van 6 zegels. In elk vel bevinden zich dus 18 blokjes van vier.

Tijdens de Grote Brand van 1666 waarbij de binnenstad van Londen geheel verloren ging, werd de oorspronkelijke kathedraal niet gespaard. Besloten werd om een geheel nieuwe kathedraal te bouwen in een toen moderne stijl. Architect Christopher Wren werd uitgenodigd om een ontwerp te maken. Zijn derde ontwerp werd gekozen en met de bouw werd in 1675 begonnen. De kathedraal kwam gereed in 1710. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw geraakt door een Duitse bom maar de schade bleef beperkt. In de kerk liggen o.a. admiraal Nelson en de hertog van Wellington begraven. De kerk is gebouwd in de barok stijl en opgetrokken uit Portland steen. De koepel heeft een hoogte van 108 meter. Binnen in de koepel bevindt zich de fluistergalerij (whispering galery) die jaarlijks duizenden toeristen trekt. In de crypte ligt Christopher Wren begraven die hier in 1723 werd bijgezet.

Waren de voorgaande kathedralen Anglicaans, de kathedraal van Liverpool was van de Rooms-katholieke kerk. Het is een zeer modern gebouw, ontworpen door architect Frederick Gibberd. Met de bouw werd in oktober 1962 begonnen en in 1967 was de kathedraal voltooid. Op 14 mei 1967 werd de kathedraal ingewijd. De kathedraal is gebouwd in beton en bekleed met Portland steen. De bekleding van het dak is van aluminium. De ingang van de kathedraal wordt bereikt aan Hope Street via een brede trap. In de klokkentoren boven de ingang hangen vier luidklokken. Het altaar midden in de kerk is vervaardigd uit marmer afkomstig uit Skopje, Macedonië. Vanwege het uiterlijk van de kathedraal kreeg deze al snel bijnamen van de bevolking van Liverpool zoals ‘Paddy’s Wigwam’ , de ‘Schoorsteen van de Mersey’ en de ‘Pauselijke lanceerhelling’.

Het ontwerp van het vignet voor de officiële eerstedag envelop werd eveneens door Peter Gauld vervaardigd en goedgekeurd op 2 januari 1969. Tijdens onze zomervakanties bezoeken wij altijd de grote kathedralen die zich in de naaste omgeving van ons B&B vakantieadres bevinden. En meestal kost het wel een dag om alles te kunnen bezichtigen, van de crypte tot de hoogste toegankelijke punt van de toren. En soms wonen we een kerkdienst bij, waarbij het opvallend is, dat er maar weinig verschil te onderkennen is tussen de katholieke en Anglicaanse diensten. Bezoekt u ook wel een kerken en kathedralen tijdens uw vakanties?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Kerken Religie Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)