Isla Robinson Crusoe - Postzegelblog

Isla Robinson Crusoe

4

Daniël Defoe’s boek Robinson Crusoe wordt gezien als de eerste echte Engelse roman. Bovendien is het de eerste roman met een ik-verteller. Crusoe komt terecht op een onbewoond eiland waar hij na enige tijd met zijn maatje ‘Vrijdag’ de nodige avonturen beleeft.

Defoe’s werk werd uitgegeven in 1719. Inspiratie hiervoor deed hij op uit het verhaal van de Schotse zeeman Alexander Selkirk die in 1709 werd gered na een verblijf van vier jaar op een onbewoond eiland en wiens avonturen werden opgetekend door William Dampier.

 

Robinson’s eiland (oorspronkelijk Más a Tierra  en ook wel Juan Fernandez-eiland genoemd) is het grootste eiland binnen de Juan Fernandez-archipel. De andere twee eilanden zijn Alejandro Selkirk en Santa Clara, zo’n 674 km. voor de kust van Chili. De Chileense regering veranderde Más a Tierra in Isla Robinson Crusoe, met de bedoeling  toeristen te lokken, hetgeen nogal tegenviel.

 

Op het eiland zou zich een enorme schat bevinden (uit 1715). Deze zou bestaan uit 600 tonnen goud,  gelegen op 15 meter diepte, in 2005 gevonden door een bekend beveiligingsbedrijf,  dat de locatie uiteraard geheim houdt. Voor de berging van de schat vragen zij een vindersloon van 50%, hetgeen niet wordt geaccepteerd door de Chileense autoriteiten. Dus, wat let u?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • R.Skmyd op 9 december 2016 om 20:02

  Een heel mooi artikel. De genoemde Robinson Crusoé ging ontmoet worden door Nederlands ontdekkingreiziger Jacob Roggeveen.Met nette groet, Ronald,Eindhoven-west.

 • willem hogendoorn op 14 december 2016 om 21:14

  Als kind vond ik het maar raar dat je iemand “Vrijdag” noemde. Dat paste niet in mijn belevingswereld. Om eerlijk te zijn, vind ik het nog steeds raar.

 • Patrick Lava op 14 december 2016 om 21:56

  @Willem
  Inderdaad, wij vinden dat raar, maar elders op de wereldbol is het heel gewoon. In Ghana bv is het gebruikelijk om een baby als 1e of 2e voornaam de naam van de dag te geven waarop hij is geboren. Er lopen in Ghana dan ook heel veel Sunday’s, Monday’s, etc. rond. Maar het kan nog gekker. Een Ghanese jongeman die ik ooit in Gent leerde kennen, was geboren op zondag. Sunday dus, the Day of the Lord. En daarom gaat hij nu door het leven met de voornaam … Lord !!

 • willem hogendoorn op 14 december 2016 om 22:12

  @Patrick: Dat vind ik dan wel weer leuk

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)