60 jaar Europa postzegels - Postzegelblog

60 jaar Europa postzegels

0

EuropazegelontwerpInderdaad, in 1956, dus zestig jaar geleden, kwamen de eerste Europa postzegels uit zoals elke Nederland-verzamelaar weet. Ze werden uitgebracht door de landen die toen lid waren van de EGKS, de vier jaar eerder gestichte voorloper van de EEG, de Europese Economische Gemeenschap. De EGKS staat voor ‘Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal’ met als oprichters en leden Westduitsland, Frankrijk, Italië en de Benelux: Nederland, België, en Luxemburg.


De EGKS met als doel een gemeenschappelijke markt voor kolen en staal bemoeide zich al snel met allerlei andere zaken. Logisch dus dat daaruit al in 1957 de EEG voortkwam waar zich zoals bekend, vele andere Europese landen bij hebben aangesloten.
Om voor een en ander, te noemen “De Europese Gedachte”, reclame te maken werd al snel besloten dat de in Europees verband samenwerkende PTT’s  postzegels zonder toeslag zouden uitbrengen met thema en tekst ‘Europa’. De postzegels zouden voor elk land  hetzelfde zegelbeeld hebben, en ontwerpers werden genodigd om daarvoor bij hun nationale PTT ontwerpen in te dienen. Nederland was bijzonder ijverig en diende niet minder dan vijf ontwerpen in, gemaakt door de kunstenaars Escher, Hartz en Draijer. In totaal werden 20 ontwerpen ingediend: uit Duitsland 1, België 3, Luxemburg 3, Frankrijk 4, Italië 4, Nederland als vermeld 5. Tot enige verbazing van de gevestigde orde van ontwerpers viel de keuze op de inzending van de onbekende Franse postbeambte en amateurtekenaar Daniel Gonzague: een toren gevormd door de letters “Europa” in  steigers, symbool van opbouw. Maar toegegeven: dit ontwerp was geslaagd en voldeed aan de eisen van opdrachtgever: de Directeuren-Generaal van de PTT’s van de lidstaten, daartoe 20 maart 1956 in vergadering bijeen.  De Hollandse Europa-zegels naar Gonzague ontwerp werden in Nederland aan het loket verkrijgbaar gesteld van 15 september tot 14 november, voor zover dan nog aanwezig tot 15 december  1956. De frankeergeldigheid eindigde op 31 december 1957. Nederland bracht twee Europa-zegels uit: een 10 ct (bruinrood en donkergrijs) in oplage 44,5 miljoen stuks, en een 25 ct (lichtblauw en donkergrijs) in oplage 5,3 miljoen stuks. Uitvoering: rasterdiepdruk.

Eerste Europazegels

Deze eerste Europa-zegels waren een groot succes, geen wonder dus dat er sindsdien nog vele jaren Europazegels werden uitgebracht door een uitdijend aantal lidstaten. Mee- en voorlopers meegerekend zitten we nu op zo’n 3000 postzegels en het houdt niet op.
Helaas is er van het elan en enthousiasme van het jonge verenigde Europa nog maar weinig over. Dit met dank aan de verstikkende bemoeizucht, enorme kosten en steeds meer bevoegdheden van een uitgebreide en dik betaalde Euro-ambtenarenkaste. Helaas, want de achterliggende gedachte was gezond.
Lit: Wikipedia en Handboek Postwaarden Nederland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)