Ei van Columbus nader bekeken - Postzegelblog

Ei van Columbus nader bekeken

0

Heeft u genoten van de Paasdagen? Heeft u op Eerste Paasdag nog eieren gezocht met uw (klein)kinderen in het park? En wat weet u van het ei van Columbus? En zijn er ook zegels uitgekomen van deze uitdrukking? Het ei van Columbus is een uitdrukking waarmee men een simpele oplossing voor een moeilijke opgave bedoelt.

Geschiedenis

 

 

 

 

 

De anekdote over het ei van Columbus werd voor het eerst opgeschreven in 1565 door de Italiaanse historicus Girolamo Benzoni in zijn boek Historia del Nuevo Mundo (Geschiedenis van de Nieuwe Wereld):

Christoffel Columbus werd na zijn terugkeer uit Amerika (waarvan men toen nog aannam dat het Indië was) bij een diner bij kardinaal Mendoza in 1493 door Spaanse edellieden voorgehouden dat het niet zo moeilijk was geweest om Indië te ontdekken, andere kundige mensen hadden dat ook wel gekund. Columbus antwoordde niet direct, maar vroeg om een ei en wedde met de aanwezigen dat het hen niet zou lukken het ei zonder enige hulp rechtop te laten staan. Ze probeerden het allemaal zonder succes. Columbus pakte toen het ei en maakte één kant plat door het op tafel te tikken. Het ei bleef nu rechtop staan. De aanwezigen begrepen wat Columbus bedoelde: als iemand eenmaal heeft laten zien hoe iets gedaan moet worden, weet iedereen hoe het moet.

Columbus Breaking the Egg’ (Christopher Columbus), by William Hogarth (1752). Bron: Wikipedia.

 

Standbeeld

In het stadje Sant Antoni de Portmany op Ibiza is er een standbeeld gewijd aan het ei van Columbus. Foto is van Flups en gehaald van Wikipedia.

 

 

 

 

 

 

Mogelijk?

De anekdote van Columbus suggereert dat het onmogelijk is om een ei zonder aanpassingen op zijn punt te zetten op een gladde ondergrond. Veel kippeneieren kan men echter stabiel op de punt zetten zonder het ei geweld aan te doen, dankzij de natuurlijke oneffenheden van de schaal. Iedereen kan dat thuis nagaan.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Spanje Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)