Koning William IV op de Kaaimaneilanden - Postzegelblog

Koning William IV op de Kaaimaneilanden

1

De eerste serie postzegels die werd uitgegeven ter herdenking van een bepaalde gebeurtenis op de Kaaimaneilanden was gewijd aan de Wetgevende Vergadering met vertegenwoordigers van Jamaica en de eilanden in 1832. Daar werd besloten dat voortaan de Kaaimaneilanden een stem in het bestuur zouden krijgen onder verantwoordelijkheid van het Britse Koninkrijk.

Kaart aardrijkskundig Cayman Islands

De Kaaimaneilanden liggen in de Caribische Zee ten zuiden van Cuba. De eilandengroep bestaat uit het hoofdeiland Grand Cayman en twee kleinere eilanden, Cayman Brac en Little Cayman. De hoofdstad is Georgetown op het hoofdeiland. De eilanden werden in 1503 ontdekt door Columbus op zijn vierde reis en noemde ze ‘Las Tortugas’ vanwege de vele n die daar voorkwamen. In 1530 werden de eilanden omgedoopt in ‘Caymanas’, de inlandse naam voor de toen daar voorkomende krokodillen.

Cayman Mi 5
Cayman Mi 27

 

De eerste postzegels werden uitgegeven op 19 februari 1901 met afbeelding van Koningin Victoria. Een maand ervoor, op 22 januari 1901 was zij echter overleden. De postzegels waren al in november 1900 gedrukt door De la Rue in Engeland en per schip onderweg naar de Kaaimaneilanden, een reisduur van enkele maanden. Op 20 december 1901 kwamen nieuwe postzegels uit met afbeelding van Koning Edward VII, eveneens gedrukt door De la Rue in Engeland.

Cayman Mi 32
Cayman Mi 37

 

Edward overleed op 6 mei 1910 en werd opgevolgd door Koning George V. Nieuwe postzegels met zijn beeltenis kwamen uit vanaf 24 april 1912. Tot zo ver niets bijzonders.

Cayman Mi 71
Cayman Mi 75

 

Maar dan de uitgifte van 5 december 1932. Met een afbeelding van Koning George V en Koning William IV. Waarom die laatste koning? Koning George IV was overleden op 26 juni 1830 en William was hem opgevolgd. Had hij een speciale binding met de Kaaimaneilanden? Ja, maar wel in de vorm van een legende. Een konvooi schepen voer in 1794 van Jamaica naar het moederland en de tien schepen liepen bij de Kaaimaneilanden aan de grond vanwege een onderzees rif bij East End. Een van de passagiers op het schip ‘HMS Convert’ was Prins William, die later Koning van Engeland en Ierland zou worden.

s-l1600 2013

Hij werd gered door de bevolking van de Kaaimaneilanden en uit dankbaarheid schonk de vader van William, Koning George III, de eilanden vrijheid van belastingplicht. De legende kreeg de naam mee van ‘The Wreck of the Ten Sails’. In werkelijkheid was William helemaal niet op het gestrande schip, zelfs geen andere persoon van koninklijke bloede. Wel had hij de bijnaam ‘William de Zeevaarder’ omdat hij dienst heeft gedaan bij de Britse marine onder bevel van Horation Nelson op een schip, het fregat ‘HMS Andromeda’, in het Caribische gebied.

Cayman Mi 80
Cayman Mi 81

 

De serie bestaat uit twaalf waarden met alle dezelfde afbeelding. De waarden van ¼ Penny tot en met 6 Pence waren in een kleur gedrukt, de vijf Shilling waarden met een omranding in kleur en de twee portretten in grijs-zwart. Ze zijn gedrukt in plaatdruk door Waterlow & Sons in Engeland. Tot op de dag van vandaag zijn de Kaaimaneilanden een belastingparadijs. Vooral voor vermogende Amerikanen en multinationals.

Barbuda William IV No 36

De hierboven afgebeelde postzegel van Barbuda (uit een serie van 37 postzegels met koningen en koninginnen van Groot-Brittannië) laat het hoofd zien van William IV. Het is een detail uit een schilderij van Sir Martin Archer Shee, is meer dan twee meter hoog en 1½ meter breed. Het hangt in de National Portrait Gallery in Londen. William overleed op 20 juni 1837 en werd opgevolgd door zijn nicht, Koningin Victoria. Toch wel aardig dat de legende van de schipbreuk in de vorm van de postzegelserie van 12 stuks voortleeft. Kent u meer van dergelijke voorbeelden, waarbij een legende als ‘waarheid’ werd vereeuwigd met postzegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • FrancRossi op 1 oktober 2016 om 13:29

    Dit is weer een mooi verhaal. De verhalen maken het verzamelen van postzegels extra de moeite waard.
    Leuk om te weten hoe zoe iets als belastingparadijs is ontstaan. Nu nog postzegels over de opheffing van dit fenomeen???

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)