Het Museum van de Goudsmeden - Postzegelblog

Het Museum van de Goudsmeden

0

1Enkele jaren geleden hebben we het stadje Hanau, de geboorteplaats van de Gebroeders Grimm, bezocht. We waren onderweg van Neurenberg naar huis en besloten een kleine omweg te maken. De reden was dat we graag eens het Museum van de Goudsmeden wilden bezoeken. In mijn postzegelverzameling bevonden zich zes postzegels en enkele geïllustreerde briefkaarten die daarop betrekking hadden en we waren nieuwsgierig.

Reich P 293

Een briefkaart, uitgegeven op 8 augustus 1942, was voorzien van een afdruk van de postzegel van 6+4 Pfennig die ook als postzegel, samen met een zegel van 12+88 Pfennig op dezelfde datum was uitgegeven. Op die kaart was daarnaast een afbeelding aangebracht van ‘Das Deutsche Goldschmiedehaus’.

Reich P 293 Berlin 1942

Een geadresseerde kaart met een afdruk van het gewone poststempel van Berlijn met de datum 15 oktober 1942 kon ik later in mijn verzameling toevoegen.

Reich P 293 stempel

De ongeadresseerde kaart was echter gestempeld met een bijzonder poststempel van 18 oktober 1943 van Hanau. De tekst gaf aan, dat het toen een jaar geleden was dat het Huis van de Goudsmeden was geopend. Hoe was het gesteld met het imposante gebouw na de Tweede Wereldoorlog met al de verwoestingen door oorlogshandelingen? Dat was wat wij ons afvroegen.

Lancaster bommenwerper a

In de vroege ochtenduren van 19 maart 1945 werd Hanau aangevallen door bijna 300 Britse bommenwerpers van het type AVRO Lancaster en enkele Mosquitos. Het was een van de zwaarste bombardementen die op Nazi Duitsland werden uitgevoerd. Eerder was door deze bommenwerpers de stad Dresden gebombardeerd. Niet het industriegebied van Hanau was het doelwit, maar het stadscentrum. Het bombardement begon om 04.24 uur en eindigde tegen 04.40 uur. Er was geen luchtalarm gegeven en de meeste burgers sliepen nog. Meer dan 2.000 mensen verloren het leven. Bijna 90% van het stadscentrum was vernietigd. Ook het ‘Goldschmiedehaus’ brandde tot de grond toe af waarbij alleen de stenen buitenmuren overeind waren gebleven.

Goldschmiedehaus zerstört

Huis Goudsmeden Hanau 2

Tussen 1955 en 1958 vond de herbouw plaats van het voormalige stadhuis van Hanau. Met de bouw van het oorspronkelijke stadhuis werd in 1537 begonnen. Vanaf 1697 vestigden zich vele Nederlanders en mensen uit Wallonië zich in Hanau Neustadt waaronder zich vele goud- en zilversmeden. In 1932 werd het idee geboren om een museum op te richten voor gouden en zilveren voorwerpen en sierraden. Dit idee werd vooral gepropageerd door goudsmid Ferdinand Richard Wilm (1880-1971) die voorstelde om het stadhuis van Hanau daarvoor geschikt te maken.

Reich 816

Reich 817

Terug naar de postzegels uit 1942. Afgebeeld zijn een Bruidsbeker uit Neurenberg uit de 16de eeuw en een zilveren tafelwaskom (aquamanile) in de vorm van een leeuw afkomstig uit Lüneburg. De postzegels en de briefkaart werden ontworpen door G. Tischer. Ik heb geen gegevens gevonden van deze ontwerper.

Reich 860Reich 861

Op 1 oktober 1943 volgden twee zegels met een afbeelding van Sint Joris die de draak versloeg.

Reich P 296

Ook hierbij werd een briefkaart uitgegeven met een afdruk van de postzegel van 6+4 Pfennig. De afbeelding op de kaart was de ingang van de ‘Reiche Kapelle der Münchener Residenz’. In deze kapel bevindt zich een altaar met zilverwerk vervaardigd door twee goudsmeden uit Augsburg, Hans Schebel en Jacob Anthoni. De postzegels en de briefkaart werden ontworpen door Ernst Rudolf Vogenauer, in 1897 in München geboren en in 1972 overleden in Berlijn.

Reich 902Reich 903

De laatste uitgifte vond plaats op 11 september 1944. De ontwerper van de postzegels, Ernst Rudolf Vogenauer, nam nu als afbeelding een nautilusbeker afkomstig uit Dresden.

Reich P 297 a

Op de briefkaart die hij eveneens ontwierp werd de ingang van het Schlossmuseum in Berlijn afgebeeld. Gelukkig bleven vele zilveren en gouden voorwerpen veilig voor het museum bewaard en werden niet beschadigd vanwege het bombardement en de daarop volgende vuurstorm. Het centrum van Hanau is herbouwd en vrijwel niets herinnert aan de vreselijke ramp die de stad trof. Alleen de ruïne van de Waalse kerk is als monument in stand gehouden en staat als een geheel naast de Nederlandse kerk. Het ‘Goldschmiedehaus’ is uit de as verrezen en heeft de goud- en zilverschat weer tentoon gesteld. Enkele postzegels en briefkaarten die een omweg op de terugreis zeker de moeite loonden. Heeft u ook wel eens een reis gemaakt (of een omweg) om een stad of gebouw te bezoeken naar aanleiding van een afbeelding op een postzegel of briefkaart?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Paarden Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)