Zwerfkaart - Postzegelblog

Zwerfkaart

1

kopjeAls je een brief of kaart per post wil verzenden zorgt men er toch altijd voor dat de bestelgegevens van de geadresseerde juist zijn. Anders komt de brief of kaart niet aan op de bedoelde bestemming. In de 19de eeuw kon het nog wel, dat alleen de naam van de geadresseerde en de woonplaats voldoende waren voor de bestellers om te weten waar de post moest worden besteld. Maar dat veranderde snel bij de toename van het aantal te verwerken poststukken.

Zwerfkaart 1899 300

Als voorbeeld een prentbriefkaart op de bus gedaan in mei 1899 in ’s-Gravenhage. Vermeld als adres is Rotterdamsche Kade, echter zonder plaatsnaam. De hoofdbesteller van ’s-Gravenhage besloot om de kaart te laten rondgaan in de bestellerzaal om te bezien of iemand de geadresseerde kende. In 1899 waren al ongeveer 130 postbestellers in dienst van het postkantoor alsmede drie hoofdbestellers.

Hoofdbestellerstempel 3

De dienstdoende hoofdbesteller had een eigen nummerstempel, 3, en dat drukte hij af op de briefkaart.

bestellerstempel 1899 Gv

Elf postbestellers kregen de kaart in handen maar herkenden de geadresseerde niet. Ook zij drukten hun bestellerstempel af op de kaart. Elke besteller had zijn eigen nummer zodat de hoofdbesteller kon zien welke bestellers de kaart hadden bekeken. De kaart kwam terug bij de hoofdbesteller die wederom een afdruk aanbracht van zijn eigen stempeltje met het nummer 3. Wat nu? Met blauw potlood schreef hij op de kaart: ‘adres bestaat niet den Haag’ alsmede ‘afzender onbekend’ en stuurde deze door naar het postkantoor te Rotterdam. Was daar wellicht de Rotterdamsche Kade? Maar nee, ook daar wist men geen raad met de kaart. Een Rotterdamse postbesteller schreef dat op de kaart over de afdrukken van de Haagse bestellerstempels (op den afroep te Rotterdam onbekend) en drukte zijn stempeltje (A.2) af op de kaart. De kaart kreeg nog een afdruk van het dagtekeningstempel van Rotterdam van 12 mei 1899 en ging terug naar ’s-Gravenhage. Daar kwam de kaart weer aan op 13 mei 1899 gekenmerkt door een dagtekeningstempel. Wat nu?

Bureel Rebuten 1899

Het toenmalige Hoofdbestuur der Posterijen in Den Haag beschikte over een afdeling ‘Bureel der Rebuten’. Hier zaten veelal oud-bestellers die beschikten over een grote dosis aardrijkskundige kennis en boekwerken hadden (de ‘plot’) waarin zelfs de kleinste gehuchten waren opgenomen. Wisten zij waar de Rotterdamsche Kade was te vinden? Met helderrode inkt werd ‘terug ’s-Gravenhage’ doorgehaald en vermeld: Zie Middelburg. Postale kenmerken van Middelburg heb ik niet kunnen vinden en of de kaart de mejuffrouw ooit heeft bereikt is niet duidelijk. Waarschijnlijk toch wel, want de kaart is bewaard gebleven, en in Middelburg bestond toen inderdaad de Rotterdamsche kade of kaai, gezien een prent uit 1875 met daarop een afbeelding van de haven. Er bestaan ook prentbriefkaarten met afbeeldingen van de Rotterdamschekaai te Middelburg. Een prentbriefkaart met een kleurrijke postale geschiedenis met nogal wat omzwervingen om de bestemming te bereiken: een zwerfkaart. En dat voor 2½ cent….

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)