50 jaar Máxima: haar functies en als stijlicoon - Postzegelblog

50 jaar Máxima: haar functies en als stijlicoon

2

Máxima heeft als Koningin meerdere functies die aansluiten op haar studie en haar interessegebieden. Vaak hebben deze functies een maatschappelijk karakter en hebben een internationale invalshoek (VN). Ook als stijlicoon heeft Máxima meerdere keren de voorpagina’s gehaald van de Royalty bladen. Zijn er nog uitdagingen na je 50e verjaardag?

Huidige functies binnenland

 • Zitting in de Raad van State

De Raad van State (RvS) is een van de Hoge Colleges van Staat met twee politiek-bestuurlijke taken. Het is zowel een belangrijk adviesorgaan van de regering als de hoogste rechtsprekende instantie die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid. Formeel is Koning Willem-Alexander als Koning der Nederlanden de voorzitter van de Raad van State. De feitelijke leiding van de Raad van State is in handen van de vicepresident, sinds 2018 is dit Thom de Graaf. De vicepresident en maximaal tien leden worden benoemd door de Kroon. Daarnaast heeft Koningin Máxima  zitting in de Raad.

Nederland (1981): 450 jaar Raad van State

 • Lid Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering
 • Voorzitter bestuur Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau
 • Voorzitter bestuur Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau

 

Vorige en huidige functies buitenland

Verenigde Naties

Koningin Máxima zet zich niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland al jarenlang in voor het vergroten van toegang tot financiële diensten, het verbeteren van consumentenbescherming en financiële vaardigheden. Koningin Máxima is in 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development– afgekort UNSGSA). In deze functie had ze te maken met voormalig secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de huidige secretaris-generaal António Guterres.

Filipijnen (2008); Visit UN Secretary General Ban Ki-Moon.

 

Portugal (2017): António Guterres – Secretary-General of the United Nations.

 

Portugal (2017): António Guterres – Secretary-General of the United Nations.

Máxima adviseert in deze functie de secretaris-generaal van de VN en zet zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen – met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven – toegankelijk te maken. In veel landen is het voor mensen of kleine ondernemingen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten. De UNSGSA bepleit dat toegang tot financiële dienstverlening van cruciaal belang is voor het creëren en versnellen van een duurzame economische groei, het scheppen van werkgelegenheid en het stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing van mensen.

Máxima aan het werk voor UNSGSA in Jakarta (2018).

G20

Sinds 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering (het ‘Global Partnership for Financial Inclusion‘ – afgekort GPFI) van de G20. In deze functie versterkt zij vooral de synergie tussen de VN en de G20 op het gebied van universele toegang tot financiële diensten en zet zij haar jarenlange ervaring in om inclusieve financiering wereldwijd te bevorderen.

Sierra Leone (2005): International Year of Microcredit 2005 (met Máxima).

Voorafgaand aan haar huidige VN en G20-functies maakte Koningin Máxima toen nog als Prinses deel uit van de VN-adviesgroep voor het Internationale Jaar van het Microkrediet 2005. Van 2006 tot 2009 was ze werkzaam binnen de VN-adviesgroep voor inclusieve financiële sectoren. In 2008 presenteerde ze de aanbevelingen van de adviesgroep aan de VN-secretaris-generaal. De kernboodschappen fungeerden als richtsnoer voor wetgevers, toezichthouders, ontwikkelingspartners en de private sector. In 2010 tot slot was Koningin Máxima erevoorzitter van de data werkgroep voor MKB-financiering van de G20.

United Nations (2005); International Year of Microcredit 2005.

 

Diversiteit en Integratie

Als Prinses was Koningin Máxima van 2003 tot 2005 lid van de Commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden. De commissie ondersteunde de dertig grootste gemeenten bij hun poging om vrouwen van etnische minderheden meer te betrekken bij de samenleving. Voorzitter was oud-Tweede Kamerlid P. Rosenmöller. Van 2005 tot 2012 was zij vervolgens lid van het Curatorium van de Leerstoel Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

 

Ontwerp 100 jaar Vrije Universiteit Amsterdam (1980).

 

Nederland (1980); 100 jaar Vrije Universiteit Amsterdam.

Koningin Máxima blijft ook in de toekomst aandacht schenken aan deze thema’s, niet in de laatste plaats vanwege haar samenbindende rol.

Huidige erefuncties (een selectie)

 • Erevoorzitter platform Wijzer in geldzaken
 • Erevoorzitter Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas
Doel Méér Muziek in de Klas: Muziek legt een structurele basis voor empathie, sociale binding, kwaliteit van leven, creativiteit, luisteren naar elkaar en openstaan voor verschillen: onmisbare menselijke waarden in onze maatschappij. Muziek is overal, het is onderdeel van ons dagelijks leven. In de klas zorgt het voor een positief schoolklimaat, waarin leerlingen zich afstemmen op elkaar. Muziek in de klas is dus geen vrijblijvende keuze, maar noodzakelijk! Daarom is ons doel: structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland.

Bezoek aan PABO van de Hogeschool Leiden (2018).

 • Beschermvrouwe Oranje Fonds

Het Oranje Fonds is een Nederlandse stichting te Utrecht, die aan stichtingen en verenigingen financiële middelen verstrekt ter versterking van de sociale kant van de samenleving. Het fonds werd opgericht in 2002 en was het nationaal huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het Oranje Fonds is het grootste Nederlandse fonds op sociaal gebied. Jaarlijks heeft het fonds 26 miljoen euro te besteden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn respectievelijk beschermheer en beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Uitreiking Appeltjes van Oranje, Den Haag (2015).

Jaarlijks worden door de beschermvrouwe koningin Máxima op Paleis Noordeinde de zogenaamde ‘Appeltjes van Oranje‘ uitgereikt aan drie bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. De prijs, bestaand uit een oorkonde, een bronzen beeldje vervaardigd door Koningin Beatrix en een bedrag van € 15.000, is bedoeld als waardering voor het werk en de inzet van organisaties achter de winnende projecten en tevens als voorbeeld voor anderen om soortgelijke projecten te starten.

 • Beschermvrouwe Stichting Koninklijk Concertgebouworkest 

 • Beschermvrouwe Scouting Nederland

Nederland (20017): 100 jaar Scouting (Europa zegels).

 • Beschermvrouwe Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)

Nederland (2001): 150 jaar KITLV.

 • Beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut voor de Tropen

Nederland (2010): 100 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Máxima als stijlicoon

Kleding gedragen door Koningin Máxima scoort altijd hoog. Je kunt haar, met haar gevoel voor stijl, gerust een modekoningin noemen. Als lid van de Nederlandse koninklijke familie staat Máxima geregeld in de spotlights, en wordt modeminnend Nederland keer op keer blij verrast door haar altijd stijlvolle looks. Zélfs met mondkapje ziet ze er stralend uit. De drie belangrijkste couturiers van Máxima zijn Edouard Vermeulen van het Brusselse modehuis Natan, Jan Taminiau (Nederland) en de Deens-Nederlandse couturier Claes Iversen. Máxima’s blauwe jurk bij de inhulding van Koning Willem-Alexander was geïnspireerd door de kleur van Delfts blauw of is er een ander verhaal van het ontwerp van de jurk en de kleur blauw? Lees de analyse van deze jurk op de site van Josine Droogendijk:

https://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/onder-de-loep-maximas-koningsblauwe-inhuldigingsjurk

 

 

 

Tien Belgische modeontwerpers hebben op vraag van De Post hun eigen postzegel ontworpen in 2010. Het gaat om Edouard Vermeulen (Natan), Walter Van Beirendonck, Veronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Ann Demeulemeester, Olivier Theyskens, Dirk Bikkembergs, Cathy Pill, Veronique Leroy en zelfs de mysterieuze Martin Margiela.  

België (2010): Belgische mode.

Andere jurken van Máxima zijn verschenen als velletje van Sint Maarten als Máxima Stijlicoon uitgifte in 2019. Herkent u de postzak jurk van Jan Taminiau?

Sint Maarten (2019): Máxima Stijlicoon.

Sint Maarten (2021): 50 jaar Maxima (levensweg)

Iconisch velletje 50 jaar Máxima

De afgelopen dagen is er veel over dit velletje geschreven. Meer over de ontwerpster Maud van Rossum en haar gekozen zegelontwerpen van foto’s:

https://www.importa-supplementen.nl/postnl-uitgifte-koningin-maxima-50-jaar/

Nederland (2021): 50 jaar Koningin Máxima.

Ter vergelijking het velletje van 50 jaar Koning Willem-Alexander in 2017. Ontwerpster: Irma Boom. Op een na zijn alle foto’s door Vincent Mentzel gemaakt. Let op de witte driehoekjes in de hoeken, met verwijzing waarmee foto’s in albums worden bevestigd. Ook een mooie uitgave.

Nederland (2017): 50 jaar Koning Willem-Alexander.

https://www.postzegelblog.nl/2021/05/17/50-jaar-maxima-moeder-troonswisseling-en-staatsbezoeken/

Het Koninklijk Huis: https://www.koninklijkhuis.nl/

UNSGSA: https://www.unsgsa.org/

Méér Muziek in de Klas: https://50dagen.meermuziekindeklas.nl/

Mode Koningin Máxima: https://www.modekoninginmaxima.nl/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Nederlandse Antillen Portugal Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,85 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)