Verjaardagskaart - Postzegelblog

Verjaardagskaart

4

kopjeDe eerste briefkaarten met opgedrukte zegelwaarde werden uitgegeven in Nederland verkrijgbaar gesteld vanaf 1 januari 1871. Deze briefkaarten konden worden gebruikt om op een goedkopere manier dan per brief te corresponderen. De oppervlakte van een briefkaart was natuurlijk veel kleiner dan dat van een velletje briefpapier en daarom werden ze veelal gebruikt voor korte mededelingen of bestellingen van goederen.

De briefkaart verzonden vanuit Warnsveld op 26 juli 1883 was verkrijgbaar vanaf november 1877. De kaart werd geschreven op 25 juli 1883 (toen werd de maand nog geschreven als Julij) en werd gepost in de brievenbus van het hulppostkantoor Warnsveld.

1

De postbeambte stempelde de kaart met het zogenoemde kleinrondstempel met de datum 26 JUL 83 tussen 4 en 8 uur namiddag. Het zal wel voor zes uur zijn geweest, want de kaart is die middag doorgezonden naar het postkantoor Zutphen (waaronder het hulppostkantoor ressorteerde) waar deze werd ´ontwaard´ met een stempelafdruk op de zegelwaarde met de datum 26 JUL 83 tussen 6 en 7 uur namiddag.
De kaart werd die avond per trein vervoerd naar Breda, waar de geadresseerde woonde. De aankomsttijd van de briefkaart was de volgende ochtend tussen 6 en 7 uur. De kaart werd die ochtend ook besteld, want dat is te zien aan de letter A van het bestellerstempel met nummer 4. A was de eerste postbestelling van die dag. Opvallend is, dat een straatnaam en huisnummer ontbreekt.
De naam alleen was blijkbaar voldoende. Caroline Badon Ghijben was de dochter van Jacob Badon Ghijben (geboren in 1798 en overleden op 31 januari 1870 in Breda) en Jacqueline Jeanne van Hamel (geboren in 1804 te Zutphen en overleden op 14 juni 1896 in Breda). Caroline is op 26 juli 1847 te Breda geboren. Haar vader was hoogleraar in de wiskunde en verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Maar hij begon zijn loopbaan in Zutphen bij het belastingkantoor van zijn vader. Als militair was hij kapitein der Artillerie. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dus al met al een bekende persoonlijkheid in Breda.

2

Maar nu de achterzijde van de briefkaart. Helemaal volgeschreven, eerst normaal en dan ook nog eens dwars er doorheen! Het kwam vaker voor dat men op deze wijze een briefkaart vol schreef. Deze kaart was door een tante uit Warnsveld gestuurd naar haar nichtje, ter gelegenheid van…. haar verjaardag! Toch wel leuk om aan de hand van briefkaarten van meer dan 100 jaar oud nog zulke verhalen te kunnen herleiden. Wat er verder met Caroline is gebeurd of wat er van is geworden weet in niet. Zelfs geen datum van overlijden is bekend. Maar toch heeft deze kaart voor mij een extra dimensie gekregen. Mooi om bewaard te blijven als vroege verjaardagskaart.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 25 maart 2014 om 10:26

  En… wat staat er op de achterkant? Ik wordt al scheel als ik er na kijk.

 • Stampertje op 25 maart 2014 om 21:59

  Als ik me niet vergis is op http://www.myheritage.nl zelfs een foto van Caroline Badon Ghijben te vinden, evenals van haar beide ouders.

  Leuke briefkaart; zelf ben ik altijd naarstig op zoek naar vroege briefkaarten met daarop zegels van de 3e emissie. Maar ook dan zoek ik de achtergrond van de geaddresseerden (en afzender, als bekend) zo goed mogelijk uit. Dat maakt post(waarde)stukken extra leuk…

 • Pieter op 25 maart 2014 om 23:30

  …maar wel pas de dag ná haar verjaardag bezorgd…

 • Stampertje op 26 maart 2014 om 04:14

  Vind zojuist dat Carolina (dus nu met ‘a’ ipv ‘e’) is overleden op 8 september 1928 in Breda.

  Zie: http://www.pondes.nl/detail/i_d.php?inum=1471224987.

  Meer informatie over haar leven kan ik ook niet echt achterhalen, anders dan: niet getrouwd, geen kinderen, en geen beroep bekend.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)