Tatort, Crime Scene en Plaats Delict - Postzegelblog

Tatort, Crime Scene en Plaats Delict

2

Tatort, Crime Scene en Plaats Delict, het is alle 3 hetzelfde, namelijk de plek waar een misdrijf is gepleegd. Duitsland gaf vorig jaar een Tatort-postzegel uit in verband met de gelijknamige politie-serie. Ik ben in mijn politie-postzegels gaan zoeken of daarop ook Plaatsen van een Delict te zien zijn.

Tatort
De Duitse Tatort-postzegel werd vorig jaar uitgegeven omdat deze politieserie al 50 jaar op tv te zien was. De eerste uitzending was op 29 november 1970. In 2016 werd de 1000ste aflevering uitgezonden. In tegenstelling tot de politieserie Derrick (Horst Tappert) had Tatort steeds wisselende hoofdpersonen die een moord moesten oplossen. Op de postzegel zien we het logo van Tatort.

Crime Scene
Het Engelse woord voor Plaats Delict is Crime Scene. En daar hebben we de tv-serie Crime Scene Investigation (CSI) aan te danken, die in 2000 in de Verenigde Staten startte. De serie wordt gespeeld door een forensisch team. De taak van dit team is om verschillende misdrijven op te lossen, met behulp van forensisch bewijsmateriaal, zoals DNA, vingerafdrukken en andere biologische sporen.

Plaats Delict
In CSI wordt duidelijk gemaakt waarom de Plaats Delict, waar het misdrijf gepleegd is, zo belangrijk is. Hier worden sporen van de dader gezocht, met als doel hem of haar op te sporen en veroordeeld te krijgen. Dit proces zien we op deze Zweedse zegel. Op de Plaats Delict ligt een lijk (met bloedsporen). Dat kan leiden tot een aanhouding van een verdachte (handboeien) en een veroordeling door een rechter (hamer).

De meest bekende sporen zijn vingerafdrukken en DNA, die we op deze postzegels ook zien terugkomen. Een microscoop is dan wel handig.

Maar er zijn veel meer sporen. Op onderstaande envelop zien we een inbreker met een breekijzer het raam van een woning openbreken. Als de inbreker later wordt aangehouden, en hij heeft dat breekijzer nog, dan kan bewezen worden dat met dit breekijzer de inbraak is gepleegd, bijvoorbeeld omdat er nog verfsporen (van het raam) op het breekijzer zitten.

Het vergelijkend verfonderzoek (verf van het raam en van het breekijzer) wordt dan uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na een fusie bestond dit instituut 15 jaar in 2014.

Het NFI heeft nu hele moderne onderzoeksapparatuur. In zijn tijd had Sherlock Holmes genoeg aan een vergrootglas en een lucifer.

Beroemde Plaats Delict
Ik denk dat de beroemdste Plaats Delict van Nederland zich bevindt in het Prinsenhof in Delft. In 1584 werd Willem van Oranje daar vermoord door Balthasar Gerards. Die gebruikte daarvoor een radslotpistool. Op de plek waar dit is gebeurd zijn de kogelgaten (de stille getuigen) nog altijd te zien in de muur. Een ‘prachtige’ Plaats Delict dus met sporen in overvloed. Gerards werd na een korte achtervolging gegrepen en op een verschrikkelijke manier ter dood gebracht.

Moord op Franz Ferdinand
Frans Ferdinand, de koning van Oostenrijk-Hongarije, bezocht op 28 juni 1914 Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, destijds een geannexeerd kroonland van Oostenrijk-Hongarije. Tijdens een rondrit werd hij doodgeschoten door Gavrilo Princip. De aanslag was waarschijnlijk beraamd door De Zwarte Hand, een geheime nationalistische Servische groepering. Naar aanleiding van deze moord verklaarde Oostenrijk-Hongarije op 28 juli de oorlog aan Servië, hetgeen leidde tot de Eerste Wereldoorlog (al lagen de oorzaken daarvan dieper). In 2014 (dus honderd jaar later) gaf Oostenrijk een postzegelvel uit over deze aanslag, waar we op de achtergrond de Plaats Delict zien.

En op onderstaand postzegelvel van Antigua & Barbuba, zien we ook een Plaats Delict. Ziet U van welk misdrijf?

Anekdote uit de praktijk
Ongeveer 40 jaar geleden werd er in mijn standplaats ingebroken in een vrijstaande bungalow.
Toen de bewoners (een oudere man met een wat jongere vrouw) ’s-avonds laat thuis kwamen werd de politie gebeld en omdat ik dienst had, ben ik daar toen heen gegaan. Er was ingebroken door een raam te forceren en de hele woning was doorzocht, zag ik. Kennelijk was de inbreker op zoek geweest naar kostbare voorwerpen. De technische recherche stelde een sporenonderzoek in. Er was onder andere een duur horloge gestolen. Een half jaar later werd er in een naburige gemeente een inbreker op heterdaad betrapt. Bij een huiszoeking in zijn huis werd het dure horloge aangetroffen. Ik heb de inbreker daarover verhoord en hij bekende de inbraak in de bungalow ook gedaan te hebben. Toen ik klaar was en de verhoorkamer wilde verlaten, zei hij: ‘Zeg rechercheur, mag ik nog wat vragen over de inbraak in die bungalow?’ Ik vond dat goed en hij vervolgde: ‘hebben jullie na die inbraak nog een vibrator op het kussen van het bed aangetroffen?’ Ik vroeg hem waarom hij dat wilde weten. Hij zei toen: ‘toen ik het huis doorzocht op kostbaarheden, trof ik in de slaapkamerkast een vibrator aan. Ik heb deze gepakt, mijn handschoen uit getrokken, de vingerafdruk van mijn duim daarop aangebracht en de vibrator op het beddenkussen gelegd.’ Ik heb daarna met een vriend van me de weddenschap afgesloten dat ik nooit op die vingerafdruk gepakt zou worden.’ Wat denk U? Is er door ons toen op de Plaats Delict een vibrator aangetroffen? Als mensen bellen dat er in ingebroken zeggen wij altijd dat er niets aangeraakt of verplaatst mag worden.

Als afsluiting een onderzoek op een Plaats Delict op de recherche-opleidingsschool in Cuba.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Oostenrijk Zweden DisneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,43 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 28 april 2021 om 19:06

    rectificatie:
    Van een trouwe lezer kreeg ik een foutje door. Franz Ferdinand was niet de Koning van Oostenrijk-Hongarije, maar de troonopvolger. Zijn titel was Aartshertog van Oostenrijk-Este. Waarvan akte.

  • AaLuWa op 29 april 2021 om 20:38

    Het blijft een mooie TV-serie Tatort op zondagavond om 20.15 uur.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)