Klimaatslachtoffers deel 5, de bonte vliegenvanger - Postzegelblog

Klimaatslachtoffers deel 5, de bonte vliegenvanger

1

1-postzegel-bonte-vliegenvanger-wit-rusland-belarus-2006Veel postzegels met een bonte vliegenvanger erop zijn er niet. En het zou zomaar kunnen dat binnen de kortste keren de Ficedula hypoleuca er zelf ook niet meer is. Het zangvogeltje is een Europees voorbeeld van een vogelsoort die dreigt uit te sterven. Nummer 5 uit de top 5 van opmerkelijke klimaatslachtoffers van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Door de global warming dreigen vele vogels uit te sterven. De klimaatverandering beïnvloedt het gedrag van vogels. Volgens het WNF rapport ‘Bird Species and Climate Change: The Global Status Report’ zijn er bijvoorbeeld trekvogels die eerder of helemaal niet meer migreren.

2-postzegel-bonte-vliegenvanger-mozambique-20023-postzegel-bonte-vliegenvangerbelgie-1999

  Mozambique (2002)                          België (1999)

Ook zijn er vogels, zoals de bonte vliegenvanger, waarbij het ritme door de opwarming van het klimaat, niet meer overeenkomt met het ritme van hun leefgebied. Een voorbeeld hiervan is de bonte vliegenvanger, een trekvogel die grote afstanden aflegt. Hij komt nog steeds op hetzelfde moment aan in Europa, terwijl de ‘rupsenpiek’ steeds vroeger in het jaar komt. De bonte vliegenvanger is dus in feite te laat en kan niet genoeg voedsel vinden voor zijn jongen. In sommige delen van Europa is hierdoor in de laatste twintig jaar de populatie met bijna 90% gedaald.

4-postzegel-bonte-vliegenvanger-gambia5-postzegel-bonte-vliegenvanger-jersey-2008

  Gambia                 Jersey (2008)

Het WNF noemt de bonte vliegenvanger een Europees voorbeeld. Toch gaven de Afrikaanse landen Gambia en Mozambique postzegels uit met deze zangvogel erop. Van een aantal van de postzegels die ik vond, houdt de kwaliteit helaas te wensen over. Vandaar dus dat de laatse twee zo klein zijn.

Volgens Hans Verolme, directeur van het internationale klimaatprogramma van het WNF, laat het rapport zien dat vogels ook een ‘kanarie in de kolenmijn’ functie vervullen als het gaat om klimaatverandering. Vogels zijn zeer gevoelig voor veranderingen in het klimaat. Het op grote schaal uitsterven van vogels zou veel eerder kunnen plaatsvinden dan verwacht. Er zijn dus snelle en ingrijpende maatregelen nodig om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Wat doen jullie om bij te dragen aan ons klimaat?

Nog even de artikelen over de andere klimaatslachtoffers op een rijtje. Klik op de postzegel om het artikel te lezen.

1-postzegel-groene-zeeschildpad-australie-cocoseilanden-2002

1-postzegel-zuid-chinese-tijger-china-2004

1-postzegel-koraal-united-nations-new-york-2008

8_postzegel_orang-oetan_cuba_20071

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Jersey Wit-RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (1)

  • johan op 6 juni 2009 om 13:48

    (Er zijn dus snelle en ingrijpende maatregelen nodig om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Wat doen jullie om bij te dragen aan ons klimaat?)(te) weinig. De realiteit is, er moet brood op de plank komen, dus wat je ook doet, je vervuilt altijd wel. Van de politiek hoef je het niet te hebben. Van het bedrijfsleven waarschijnlijk wel. Nu zie je dat ze de auto’s en woningen nauwelijks meer kwijtraken. Daar zal de vernieuwing vandaan moeten komen. Want dat wakkert de vraag aan. Gewoon stoppen met consumeren, net zo lang tot er schonere producten op de markt komen… dan moet de overheid ism het noodgedwongen door de overheid overgenomen bedrijfsleven wel… wat nu in Amerika gaat gebeuren. (Obasma met GM) Gewoon laten escaleren… daar leert de mens alleen van…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)