Uitspraak rechtzaak: Guldenzegels definitief ongeldig - Postzegelblog

Uitspraak rechtzaak: Guldenzegels definitief ongeldig

11

Dat is de uitspraak van het Gerechtshof in den Haag in de zaak die door een aantal postzegelhandelaren en een verzamelaar tegen PostNL was aangespannen.
In de praktijk betekent dit dat de huidige situatie, waarin guldenzegels niet meer geldig voor frankering zijn, gehandhaaft blijft.

De volledige uitspraak kunt u hier bekijken: Uitspraak rechtspraak Guldenzegels

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • Pieter op 25 januari 2018 om 13:10

  Het was te verwachten… tegen de logica en zakelijke belangen van de aandeelhouders van PostNL is niets opgewassen.

 • Patrick Lava op 25 januari 2018 om 16:49

  Dat juridische logica niet steeds ook eerlijk en rechtvaardig is, wordt enkel ontkend door zéér naieve mensen. Door de beslissing van postNL, die nu door de rechtbank is bekrachtigd, hebben tienduizenden verzamelaars een groot deel van hun verzameling Nederland bijna van de ene dag op de andere met 90% in handelswaarde zien dalen. En dan zijn er nog de vele handelaars in NL maar ook daarbuiten, die hetzelfde zagen gebeuren met hun handelsvoorraad. Dat mag volgens de rechtbank blijkbaar zomaar kunnen.
  Of het ook slecht is voor de filatelie op wat langere termijn, daar durf ik me nog zo snel niet over uitspreken. Feit is in elk geval dat instappers in de hobby nu voor een krats meteen een stevig begin kunnen maken met een verzameling postfris NL. Dat is de positieve kant aan de zaak, en indien ik handelaar was, dan zou ik me daar op richten.
  Ik laat er mijn door jarenlang werk in de marketingsector getrainde (of misvormde, zo je wil) geest even op los … een landelijke campagne op internet gericht op ALLE Nederlanders. Noem het “Mooi Nederland” of “Nederlanders houden van Nederland”, met daarbij het aanbod van een bijzonder laag geprijsde instapcollectie jaren ’60 tot ’90, iets dergelijks. Inspelen op de nationale trots, op dat gevoel van “blij om Nederlander te zijn”, en daar die postzegels aan vastkoppelen. Uiteraard met de bedoeling dat zoveel mogelijk van die nieuwe verzamelaars ook belangstelling ontwikkelen voor de rest.
  Wellicht heeft dit idee, mits goed uitgewerkt, een reële kans op succes. Maar, en dat zal wel weer de struikelblok zijn: het zal samenwerking vereisen tussen handelaren (en misschien ook postzegelclubs), en vooral: “De cost gaet voor de baet uyt”, zoals de zuinige Heeren XVII ook al wisten. Maar die hebben met hun investeringen toch maar mooi voor Hollands Gouden Eeuw gezorgd …

 • aadb op 25 januari 2018 om 22:19

  Tja willen we morgen de zegels geldig verklaren zouden er dan verzamelaars bij komen dat is de vraag ?het enige voordeel is dat de handel zijn zegels nog kwijt kan ,niet tegen de volle prijs maar met flinke kortingen immers de prijs van de postzegel wordt bij grotere partijen ook goedkoper wat wil men bereiken ?
  Dan zie je in het rechtbank verslag een staatje waar de 100 duizenden euro,s vanaf spatten ,allemaal bedoeld om de verzamelaar te bevoorraden ???Nee aangekocht in de tijd dat de filatelie door allerlei omstandigheden in zwaar weer kwam en men door onder andere de financiële crisis volop goedkoop kon inkopen en de verwachting had tegen beter weten in de slag te slaan .Als je speculeert en dat was zeker het geval kan je het ook mis hebben .Hoeveel is er niet verloren met het hebben van aandelen die men ongebreideld kon inkopen ja zelfs op credit .Hoe veel aandacht in de media is er niet geweest met de bomen /aandelen groeien tot aan de hemel .Kan ik jammeren dat mijn aandeel Baan niet meer bestaat ,mijn aandeel Spijker en een aandeel Postnl niets meer voorstelt
  Kan ik klagen dat mijn prachtige antieke klok nu voor een paar tientjes wordt aangeboden .Wat maakt het voor de verzamelaar uit als je 1x een serie postzegels koopt hoe groot is dan je verlies ,inmiddels weer terug verdiend met de invoering van de 1 aangekocht voor 0,44 maar inmiddels staat op 0,83
  Hoe mooi kan het zijn voor een nieuwe verzamelaar om voor 50 Euro de complete jaarsets te kopen uit de jaren 80/90. De handel klaagt maar de verzamelaar die 50 gulden voor een paartje koeien betaalde hoor je niet of een Rembrandt serietje voor 70 gulden aanschafte .Hoor ik verzamelaars zeggen ik betaalde 100 gulden voor een serie van 2 wrd Europa zegels uit 1956 kan ik ze misschien terug geven want ik heb toch wel erg veel betaald en ach wegplakken dat gaat niet meer .Als je dan de tonnen geïnvesteerde zegels door de handel geldig zou verklaren hoelang denkt men dan in een krimpende markt zijn zegels te slijten hoeveel jaar denkt men nodig te hebben om het weg te werken nee men heeft gegokt en verloren neem je verlies dat kan ook zijn voordelen hebben ! Oja ik heb nog 20.000 fdc,s liggen kunnen die ook retour die zouden ook allemaal duurder worden in de loop der jaren maar helaas !Ach en nieuw leven in blazen is zoiets als de flippo weer introduceren laat de mooie postzegelhobby gewoon met rust de ware filatelist gaat dwars door de storm heen en trekt zich er weinig van aan .

 • R van Dijk op 27 januari 2018 om 19:35

  @AADB
  Gefeliciteerd!

 • R van Dijk op 27 januari 2018 om 19:49

  Beste Aad,
  Het lukt me niet om niet te reageren, maar ik hou het bij 1 vraag: als jij dat slappe gelul van je zelf terugleest, schaam jij je dan nooit?

 • aadb op 27 januari 2018 om 19:57

  R.van Dijk ja veel geklets zonder enig onderbouwing door mij, ik ga natuurlijk niet weer op dit blog in discussie heeft geen enkele zin .Maar de vraag is of ik mij schaam nu soms denk ik dit had ik niet beter kunnen schrijven de 8 kantjes van het vonnis in hoger beroep spreek boekdelen ,en zoals je zelf ergens schrijft we waren totaal kansloos !

 • R van Dijk op 27 januari 2018 om 23:14

  Even voor alle duidelijkheid: inzet van de procedure was niet dat PostNL de ongeldigheidsverklaring zou terugdraaien. Dat was een voldongen feit.
  De eis was dat PostNL ongeldig geworden guldenzegels zou omruilen voor nieuwe geldige postzegels. Dat stond immers in de voorwaarden op het moment dat deze zegels werden verkocht.
  De rechter heeft nu bepaald dat dat niet hoeft. Voor de door het staatsbedrijf geincasseerde gelden hoeft dus nooit meer een tegenprestatie te worden verricht.

  Laten we met zijn allen afspreken dat iedereen die hier reageert eerst het vonnis leest. Dat voorkomt dat we met zijn allen discussies voeren die kant noch wal raken. Eén AadB kan ik al moeilijk verdragen, nog meer slap geouwehoer en ik spring voor de trein.

 • aadb op 28 januari 2018 om 00:05

  @Om wille van de veiligheid op het spoor stop ik maar met een bijdrage te leveren
  in zake de recht zaak die ook in hoger beroep verloren is .
  En inderdaad goed lezen wat er staat met name de regeltjes omtrent de onderhandelingen met de NVPH
  die er toe lijden dat de termijn werd verlengt en waar de NVPH mee akkoord is gegaan
  Tevens zoek ik nog een bedrijf dat spullen verkoopt en waar ik ten alle tijden mijn spullen terug kan brengen cq
  kan omruilen en met name spullen die ik elders van andere heb gekocht tegen een veel lagere waarde..
  En zoals een oud collega van mij eens zei ik heb van mijn verlies een nieuwe auto aangeschaft .

 • R van Dijk op 28 januari 2018 om 09:10

  Wat er in het vonnis staat over het verlengen van de geldigheidstermijn en de zogenaamde deal die gemaakt is met de NVPH is een leugen. Het is verzonnen door de advocaat van PostNL nadat deze aanvankelijk steeds heeft beweerd dat er nooit sprake is geweest van plannen voor omruil. Die omruilregeling is in 2001 echter tot in detail besproken, zelfs een vergoeding voor het logistieke proces is overeengekomen. Op het allerlaatste moment heeft PostNL besloten om de guldenzegels gewoon geldig te laten blijven. Daarmee kwam automatisch de omruilregeling te vervallen. De guldenzegels bleven namelijk geldig. Van een deal met de NVPH is uit geen enkel document iets gebleken. Ook is het zinnetje waarin omruil bij ongeldigheid werd beschreven nog 10 jaar in de algemene voorwaarden blijven staan. Wat er in het vonnis staat is dus een leugen.

 • Pieter op 28 januari 2018 om 10:03

  @R. van Dijk: Misschien daarover een rechtszaak voeren om het vonnis onrechtmatig te laten verklaren? (ik bedoel dit serieus, niet cynisch)

  Hoe het ook zij, mij wordt eens te meer duidelijk dat het grote geld dit land regeert, blijkbaar nu ook met grote invloed tot bij de rechterlijke macht.

  Trumpiaanse toestanden…

 • R van Dijk op 28 januari 2018 om 11:04

  Beste Pieter,
  We hebben 3 maanden de tijd om in cassatie te gaan. Daarvan verwacht ik op basis van deze uitspraak niet veel, maar het is wellicht een noodzakelijke formaliteit om verder te kunnen procederen. Op dit moment overheerst bij mij emotie. Geen goed moment voor een zakelijke beslissing.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)