Verloren plaatsnamen: Wittebrug - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Wittebrug

1

Wittebrug, een gehucht gelegen tussen Den Haag, Wassenaar en Scheveningen. Toen in 1828 werd besloten om een kanaal aan te leggen tussen het centrum van Den Haag en Scheveningen, moesten daarover ook bruggen worden gebouwd. Een brug ter hoogte van het Malieveld en een brug bij wat nu Madurodam is. Deze laatste brug kreeg de naam Koninginnebrug maar werd al snel omgedoopt in Witte Brug.


De reden was, dat de gehele brug wit geschilderd was met opvallende dichtgemaakte balustrades. De brug heeft bestaan van 1832 tot 1873. Op de vier hoeken van de brug brandden ´s nachts olielampen die de enige verlichting vormden tussen Den haag en Scheveningen. Thans liggen twee bruggen op de plaats van de Witte Brug, een gebouwd in 1950 en de andere voor het tramverkeer in 1968.

Op 1 juni 1906 werd in het inmiddels tot een woonwijk uitgegroeide gehucht Witte Brug een bijpostkantoor gevestigd: Dienstorder No 239 van 23 mei 1906: Met ingang van 1 Juni e.k. wordt te ’s-Gravenhage een bijpost- en telegraafkantoor gevestigd nabij de Wittebrug aldaar. In de alphabetische lijst van gemeenten, enz., is onder ‘s Gravenhage op te nemen: Bijkantoor 11. Wittebrug.

Helaas is het stempelboek met afdrukken van grootrondstempels verloren gegaan, zodat hiervan geen voorbeelden van kunnen worden getoond. Wel enkele afdrukken op postzegels, waarbij een eerste dag van gebruik!

De stempels zijn lang in gebruik gebleven en dat viel stempelverzamelaars op: In het Nederlandsch Maandblad voor Philatelie van juli 1928 is de volgende melding opgenomen: Dank zij de gewaardeerde medewerking van de heeren Bogaard en Nieuwenhuyzen, kunnen wij vermelden, dat de oude grootrondstempel (type 1895) behalve te Maartensdijk (Utr.) nog steeds dienst doet op de hulpkantoren 2de Exloërmond, Hardenberg, Heeten, Kolham, Uden en op het wijkkantoor ’s Gravenhage 11 (Wittebrug).

De oude grootrondstempels hadden geen volgnummer, maar omdat een van de twee stempels was versleten, werd een nieuw stempel besteld in 1920. Dit stempel van het type kortebalk deed dienst vanaf 10 november 1920 tot en met 18 november 1943. Het tweede grootrondstempel werd in 1929 vervangen. Het nieuwe stempel kreeg volgnummer 2 en was in gebruik van 13 november 1929 tot en met 18 november 1943. Opvallend was, dat de benaming van het bijkantoor hier als Witte Brug was weergegeven. De oude naam van het gehucht!

De sluiting van het bijkantoor in 1943 was op last van de Duitse bezetter. 45.000 inwoners van Scheveningen en Den Haag moesten hun woning verlaten ten behoeve van de bouw van de Atlantikwall, de verdedigingslinie langs de gehele Nederlandse kust.

Maar op 1 juli 1946 werd het bijkantoor weer geopend. Het stempel met volgnummer 1 bleef in gebruik tot en met 31 december 1969, toen het werd vervangen door een cilinderbalkstempel. Stempel nummer 2 werd vervangen op 8 september 1953 en op 18 mei 1966 werd een nieuw stempel met volgnummer 3 in gebruik genomen.

Op 2 februari 1976 werd de benaming van het bijpostkantoor gewijzigd. Voortaan ging het Van Lennepweg heten. De stempels Wittebrug werden geleidelijk vervangen. Het bijkantoor was eerst gevestigd op nummer 19, het vroegere woonhuis en atelier van de kunstschilder Willem Maris, die naar nummer 14 was verhuisd. Later verhuisde het bijkantoor naar nummer 22 totdat dit op 1 oktober 1999 werd opgeheven. Daarmee was weer een stuk historie van Den Haag en Scheveningen verdwenen. Of ziet u dat niet zo?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Hans Kremer op 22 april 2011 om 01:57

    Als ik Wittebrug zie denk ik aan Hotel de Wittebrug en de kabinetsformaties die daar plaats vonden en/of ministers die daar ‘dineerden’.

    Nu vraag ik me af hoeveel poststempels zouden er wel niet zijn met het woord ‘brug’ erin?

    Van de grootrond stempels vind ik:
    Balkbrug, Schagerbrug, Burgerbrug, Diemerbrug, Glanerbrug, Echtenerbrug, Echterbrug, Scharsterbrug, Dieverbrug, Nieuwerbrug, Sint-Maartensbrug en St Maartensbrug

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)