De bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog (deel 2) - Postzegelblog

De bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog (deel 2)

0

kopjeHet ´Etappengebied West´ België bestond uit het door de Duitse troepen bezette gedeelte van België tussen het front en de grens van het Generaal Gouvernement in België. Het betrof Oost- en West-Vlaanderen en de arrondissementen Aarlen, Bergen en Doornik en een aantal gemeenten van Noord-Franse departementen.

Een Etappengebied is het gedeelte van een land dat volledig onder controle stond van de militaire bezetters en waar zich de belangrijkste voorraden voor het leger bevonden, direct achter het front in een brede strook. Ook bevonden zich hier de verzorgingsonderdelen van het leger, zoals legerhospitalen e.d. Het Etappengebied was onderverdeeld in verschillende ´Kommandanturen´. De grenzen van het gebied lagen niet vast en verschoven mee met het front. Het postverkeer stond onder volledig toezicht van de bezetters.

De serie bestond uit twaalf waarden. Groot verschil met de opdrukken van het Generaal-Gouvernement van België was, dat op deze serie het woord ´Belgien´ ontbrak. De serie werd uitgegeven vanaf 1 december 1916.

Untitled-2

Poststukken verzonden vanuit het Etappengebied gefrankeerd met de postzegels uitgegeven vanaf 1 december 1916 zijn veel moeilijker te vinden dan poststukken met postzegels van het Generaal Gouvernement. Gestempelde losse postzegels zijn meestal voorzien van afdrukken van de ´Postüberwachungsstelle´, rond, zonder kantoornaam, maar met alleen een nummer en een letter. Verder vindt men afdrukken van het rechthoekkige stempel ´Postprüfungsstelle´ van de Etappen-Inspektion, waarin wel een kantoornaam voorkomt. En heeft u een poststuk gevonden met een duidelijke afdruk gedateerd in december 1916 gefrankeerd met één van de zegels uit de serie van het ´Etappengebied´? Dan heeft u een juweeltje gevonden!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)