De geschiedenis van het postzegelverzamelen 9, Frederick W. Booty - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 9, Frederick W. Booty

0

kopjeGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 9, Frederick W. Booty

Frankrijk, en dan met name Parijs is zonder twijfel de bakermat van de filatelie. Maar zoals al eerder aangegeven in deze serie, in 1862 verspreidt het virus zich wereldwijd. Zo bloeit de hobby van het postzege verzamelen ook meer en meer in het land dat de eerste postzegel 22 jaar daarvoor uitgaf.

In hetzelfde jaar als waarin de eerste postzegel verscheen werd op 9 december Frederick W. Booty geboren. Hij woonde in Brighton, was kunstschilder van beroep en verzamelde samen met zijn vader postzegels.

Van een goede kennis kregen zij begin 1861 een grote zak vol met postzegels. Nadat deze gesorteerd waren stelde Frederick een catalogus samen.

Deze catalogus verscheen in april 1862 en was daarmee de eerste in de Engelse taal. De oplage bedroeg 500 stuks. In augustus verscheen reeds een tweede editie omdat de eerste snel was uitverkocht. Booty verbond overigens nog niet zijn naam aan deze edities. Op de titelpagina’s stond vermeld ‘By a Stampcollector’.

Nog in hetzelfde jaar verscheen een derde en vierde editie. Op deze edities vermelde Frederick wel zijn naam en voor de vierde editie kwam zijn beroep goed van pas, want hij tekende hiervoor zelf zo’n 200 afbeeldingen waardoor dit de oudste engelse geillustreerde filatelistische uitgave was.

1024px-Frederick_Booty's_1862_illustrated_stamp_catalogue

De volledige titel van deze vierde editie luidt; ‘The Stamp Collector’s Guide: being a list of Britisch and Foreign Postage Stamps with 200 fac-simile drawings, by Fred. Booty, 1862′.

de derde editie van Booty voor 1 shilling aangeboden wordt

In ‘The Bookseller’ werd de derde editie van Booty voor 1 shilling aangeboden.

catalogus

Het was meteen het laatste wat we van Booty gezien hebben. In 1864 verliet hij zijn ouderlijk huis en heeft, voor zover bekend, nooit meer naar postzegels omgekeken.

Frederick schilderde vooral landschappen, stadsgezichten en zeegezichten. Frederick W. Booty leefde van 9 december 1840 tot 9 december 1924.

Wordt vervolgd op 20 augustus.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus

4. Alfred Potiquet

5. Booming 1862

6. Edard de Laplante

7. Natalis Rondot

8. Henri Justin Lallier

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)