Het Amerikaanse Jeugd Rode Kruis - Postzegelblog

Het Amerikaanse Jeugd Rode Kruis

9

Bij het doorkijken van een doos met poststukken viel een bijzonder exemplaar op. Het bleek een vouwbrief te zijn gericht aan het Amerikaanse Jeugd Rode Kruis in Washington. Als afzender Joke de Rijck uit Afferden, Limburg, geschreven in een duidelijk kinderhandschrift. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Wat was het American Junior Red Cross? Internet gaf het antwoord. Opgericht naar aanleiding van een donatie door zes kinderen die in 1884 geld hadden ingezameld voor het toen drie jaar bestaande Rode Kruis. Studenten werkten mee aan het werven van fondsen voor de slachtoffers van de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de organisatie echt van de grond. Dozen met schoolbenodigdheden en andere kleine dingen werden naar overzeese studenten gezonden. Er werd veel geld ingezameld, tijdens die oorlog een bedrag van 3.677.380 dollar, een enorm bedrag! Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende de organisatie bijna 20 miljoen leden. Na de Tweede Wereldoorlog ging de organisatie door met het zenden van dozen met materialen. In die dozen werd een vouwblad gedaan waarop de school die meedeed de naam en andere adresgegevens kon vermelden. Naast de naam van de onderwijzer mochten ook schoolkinderen hun naam vermelden als ze aan de samenstelling van de doos hadden meegewerkt.

Hoe een en ander in zijn werk ging is mij niet bekend. Maar het is wel een feit dat Joke de Rijck een doos met spulletjes uit Amerika ontving. Ze schreef in het vouwblad een briefje dat door iemand in de Engelse taal is vertaald.

De postzegel en de stempelafdruk trokken in eerste instantie mijn aandacht, maar de inhoud van de brief was voor mij veel interessanter.

Wordt vervolgd?

Het gezin De Rijck bestond uit vader, moeder en acht kinderen. Het adres kon ik niet meer achterhalen. B283 was het perceelnummer maar waar dat was in Afferden? Misschien aan de Dorpsstraat of een zijstraat daarvan? Of was het een boerderij? Is er een vervolg op dit verhaal? Ik ben benieuwd!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • franc rossi op 1 november 2012 om 17:13

  Leuk artikel!! B283 is waarschijnlijk de aanduiding uit de tijd voordat de straatnamen algemeen werden toegepast. Gebruik was dat in het centrum van de gemeente met A… nummers werd gewerkt de wijken eromheen B… C… enz. Om het bijpassende adres te achterhalen kun je informatie krijgen uit het gemeentearchief dat waarschijnlijk is ondergebracht bij het regionaal archief in Nijmegen. Succes!

 • franc rossi op 1 november 2012 om 17:24

  Regionaal archief Nijmegen is Afferden in Gelderland en dus fout. Voor vragen of meer informatie over Afferden Limburg, kunt u contact opnemen met de gemeente Bergen via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer (0485) 34 83 83, e-mailadres info@bergen.nl of bezoek het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Nieuw Bergen.

 • joke de rijck op 7 januari 2013 om 17:24

  hallo hier is joke de rijck ik was zeer
  verbaast toen ik dit mailtje kreeg hoe is het mogelijk dat mij dit overkomt
  kan mij niet meer voorstellen wat er in het pakje zat. mijn broer meende dat hij een siee had gekregen.ik zij meteen die was zeker van mij dat was lachen.
  mijn handschrift is nog het zelfde gebleven.wil dit wel graag in het dorpsblaadje zetten gr joke de rijck

 • Cees op 8 januari 2013 om 13:25

  Dag Joke. Dat is een verrassing! Had dit niet verwacht. Hoe was het adres waar je toen woonde? Zelf ben ik wel een beetje bekend in Afferden, omdat we vroeger in Malden woonden en er veel op de fiets uittrokken richting Noord Limburg. Prachtige natuur! Woon je nog steeds in Afferden?
  Groetjes van Cees

 • joke de rijck op 8 januari 2013 om 22:29

  Hallo Cees Wat leuk dat je zo snel reageert’Toen woonde ik op B283. Dicht bij de heijense molen.Nu is het hengoland 7 En ben 21 mei 1957 getrouwd.
  En woon nu in Heijen Nou rijst mij de vraag hoe bent u in het bezit gekomen van die brief.Is die in nederland achter gebleven Of komt hij uit Amerika
  Het is wel bijzonder.
  Groetjes Joke

 • Cees op 9 januari 2013 om 07:37

  Dag Joke. Dat adres ken ik wel. Zit nu een praktijk voor Ostheopathie. Mooie boerderij! En de Gerardamolen kennen we natuurlijk ook. De brief is uit de VS teruggekomen bij een handelaar en ik heb enkele jaren geleden die brief gekocht.Ook op eBay zie je ze wel eens te koop bij Amerikaanse aanbieders. Zo komen ze in Nederland terug!
  Groetjes van Cees

 • Marjo Boekhorst op 14 maart 2013 om 09:06

  T.a.v. Cees Janssen:
  Geachte heer Janssen, ik ben redacteur van het dorpsblad het Hèjs Nèjs dat maandelijks in Heijen verschijnt. Joke de Rijck heeft ons gevraagd een artikel in het blad te schrijven over de vondst van de brief aan het Amerikaanse Rode Kruis en gisteravond zijn we bij haar op bezoek geweest. Er zijn bij ons een paar vragen opgekomen, waarmee u ons misschien zou kunnen helpen het antwoord te vinden. Zou u via mail contact met mij op willen nemen?
  Alvast bedankt.
  Marjo Boekhorst

 • Afferden op 11 mei 2013 om 17:59

  wanneer komt het blad uit, ben wel benieuwd naar dit artikel.

 • joke de rijck op 16 juni 2013 om 21:47

  Het dorpsblad waar het verhaal in gestaan heeft was in de maand april was heel leuk gr joke Rijck

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)