Eerste vlucht KNILM Soerabaja-Manokwari - Postzegelblog

Eerste vlucht KNILM Soerabaja-Manokwari

0

Vanaf begin 1920 vonden in het voormalige Nederlandsch Indië regelmatig proefvluchten plaats waarbij post werd vervoerd binnen de archipel. Eerst werden deze vluchten uitgevoerd met vliegtuigen van de Marine Vliegdienst maar vanaf oktober 1928 werden vluchten uitgevoerd door de KNILM.

De eerste proefvlucht van de Koninklijke Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij die op 16 juli 1928 was opgericht vond plaats op 26 oktober 1928 tussen Bandoeng en Weltevreden. Daarbij werd slechts 400 gram post meegenomen. Op 1 november 1928 vond de eerste vlucht van een geregelde KNILM-dienst plaats tussen Weltevreden en Semarang. Daarmee was Nederlandsch Indië het eerste land in het Verre Oosten dat over een geregelde luchtverbinding beschikte. Al snel werden nieuwe vliegvelden aangelegd en verbindingen tot stand gebracht met Palembang, Soerabaja, Medan, Djokjakarta, Cheribon, enzovoorts.

Op 21 augustus 1940 werd de eerste geregelde vlucht voor een wekelijkse dienst tussen Soerabaja en Manokwari uitgevoerd. Tussenlandingen vonden plaats in Makassar, Kendari, Namlea, Ambonia, Neira, Fak Fak en Babo. Een voor mij onbekend persoon, een afzender is niet op de envelop geschreven, zond een brief naar de Chef van het postkantoor te Ambonia.

De brief, gefrankeerd met 17½ cent, werd gestempeld op het postkantoor in Bandjirmasin op 12 augustus 1940. Dit is thans de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Kalimantan, het vroegere Borneo. Waarschijnlijk is de brief van daaruit verzonden naar Soerabaja om met de vlucht mee te gaan. Niet tot Manokwari, maar tot Amboina. De brief kreeg een afdruk van het speciale eerste vlucht stempel in driehoeksvorm. Een aankomststempel werd niet aangebracht.

De envelop was dichtgeplakt, maar ik voelde geen inhoud. Tegen het licht aangehouden zag ik een adres in Antwerpen aan de binnenzijde. En een afdruk van een reclamevlag van een stempelmachine: Drink meer melk. De envelop was dus in elkaar geknutseld door een eerder ontvangen envelop te gebruiken die eerst een andere bestemming had gehad. Papierschaarste? Een vreemde puzzel, die waarschijnlijk nooit wordt opgelost: wie had dit ‘kunstwerkje’ vervaardigd en wat was het doel ervan? Of was de chef van het postkantoor te Ambonia de maker?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Indonesië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)