WANDERLUST, Nederlandse kunstenaars op reis (1800-1900) in Dordrecht - Postzegelblog

WANDERLUST, Nederlandse kunstenaars op reis (1800-1900) in Dordrecht

0

Superlatieven te kort in de recensies van Trouw, Volkskrant en NRC. Tot en met 8 januari 2023 kunt u de mooiste expo zien van 2022, een echte blockbuster! De expo is ruim 6 maanden te zien geweest in het Dordrechts museum. Maar wat een juweeltjes wereldwijd van Nederlandse kunstenaars die op reis waren. Zij schilderden wat ze zagen ter plekke of thuis in hun atelier. De echte kunst is veel mooier dan de postzegels. Dus snel naar Dordrecht reizen is mijn advies.

Frankrijk

Rouen

Te zien van Johannes Bosboom (1817-1891): Parijse kade te Rouen, 1839.

 

 

 

 

Bosboom bezocht Rouen in 1839. Net als vele andere kunstenaars was hij geboeid door de enorme kathedraal. De oude toren was in 1822 afgebrand en tijdens Bosbooms bezoek werd aan een nieuwe, gietijzeren spits gewerkt, een staaltje 19de-eeuws technisch vernuft. Deze zou echter pas in 1876 voltooid worden, waarna Rouen op de hoogste spits van Frankrijk kon bogen. Bosboom nam op dit schilderij alvast een imaginair voorproefje.

 

Fontainebleau

Te zien van Jacob Maris (1837-1899): Landschap met rotsen, Fontainebleau, ca. 1865.

 

 

 

 

Behalve vanwege het ongerepte bos stond het gebied rondom Fontainebleau ook bekend om de grote rotsblokken. Het was een geliefd onderwerp voor de kunstenaars die naar het dorp Barbizon kwamen. De rotsen gaven het landschap een prehistorisch voorkomen en van een laag standpunt gezien, zoals hier, ontstaat een beeld van de natuur in de oertijd. Nog steeds zijn deze enorme rotsen rondom Barbizon te bewonderen.

 

Le Pouldu

Te zien kunstwerken van Meijer de Haan en Jan Verkade. In 1888 verbleef de Nederlandse kunstenaar Meijer de Haan als leerling van Gauguin in Pont Aven en vissersdorp (en kunstenaarskolonie) le Pouldu. In Amsterdam schilderde Meijer de Haan nog in een realistische stijl met veel clair-obscure effecten, maar onder invloed van Gauguin experimenteerde hij met felle kleuren en dikke lijnen. Al sinds de jaren 1860 was dit dorpje een magneet voor kunstenaars gefascineerd door het traditionele dorpsleven en de pittoreske bevolking in klederdracht.

Via Meijer de Haan kwam ook Jan Verkade in contact met Gauguin. Verkade schilderde stillevens en landschappen gebaseerd op de principes van Gauguin. Gauguin raadde hem aan om verder te kijken dan de werkelijkheid en ook een spirituele component toe te voegen. Gauguin zag een schilderij zowel als een materiële en als een geestelijke geboorte. Verkade sloot zich na zijn tijd in Pont Aven aan bij de katholieke kerk. In het lokale geloof van de Bretons en de schepping van kunstwerken zag hij de hand van God. Verkade zou later in zijn leven als monnik gaan leven in een Benedictijns klooster.

Deze groep schilders staat bekend als Les Nabis. Les Nabis (de profeten) is een groep van postimpressionistische Franse kunstschilders in Parijs en Bretagne in het laatste decennium van de 19e eeuw. Naabi is een Hebreeuws / Arabisch woord dat staat voor profeet; een verwante term is het Hebreeuwse nebiim (intellectueel). Maurice Denis (1870 –1943) was een Frans kunstschilder. Hij was een van de oprichters van de groep Les Nabis.

 

Duitsland

Rijndal

Te zien van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862): Gezicht op het Rijndal, 1843.

De Rijn was de romantische rivier bij uitstek. De Duitse dichter Heinrich Heine schreef in 1824 het beroemde gedicht Die Lorelei (‘Ich weiß nicht, was soll es bedeuten, Daß ich so traurig bin’), geïnspireerd op de hoge rotsen en de vele burchten langs de rivier. Het waren vooral de bergachtige hellingen die schilders uit heel Europa aantrokken, niet het brede rivierland dat veelal het landschap van de Nederlandse Rijn kenmerkt.

 

Noorwegen

Hardanger Fjord

Te zien van Alexander Wüst (1837-1876): Grote waterval in het Hardanger Fjord, 1871.

Het water dondert naar beneden op dit enorme doek, alsof we er zelf onder staan. De Nederlands-Amerikaanse schilder Alexander Wüst schilderde het op basis van schetsen die hij had gemaakt tijdens een reis naar Noorwegen, samen met de Haagse School-schilder Willem Maris in 1871. Het Hardangerfjord ligt ten zuidoosten van Bergen. Wüst creëerde een onherbergzame wildernis met grote roofvogels. Een ervan heeft een geit of schaap te pakken gekregen.

 

Italië

Taormina

Te zien van Bramine Hubrecht: Berglandschap te Taormina, Sicilië, Italië, ca. 1900.

De Rotterdamse Bramine Hubrecht studeerde aan de Haagse en Amsterdamse kunstacademies. Vanaf 1892 woonde ze een tijdlang in het pittoreske Taormina op Sicilië, indertijd de thuisbasis van een levendige kunstenaarskolonie. Op deze tekening kijken we vanachter planten op de voorgrond tegen een steile rotswand aan. In de verte doemt links de vulkaan Etna op. In enkele suggestieve krijt- en verfstreken wordt een ruig, atmosferisch berglandschap geschapen.

 

Florence

Te zien van Abraham Teerlink (1776-1857): Gezicht op Florence vanaf S. Miniato, 1836.

De Dordtenaar Teerlink bleef na zijn opleidingsjaren in Rome en had er veel succes. In 1836 trouwde hij met de Toscaanse schilderes Anna Muschi. In datzelfde jaar ontstond dit gezicht op het zonovergoten Florence vanaf het franciscaner klooster in het bergdorp San Miniato. Van links naar rechts zien we de Ponte Vecchio over de rivier Arno, het Palazzo Vecchio met uitkijktoren en de koepel en klokkentoren van de beroemde dom.

 

Indonesië

Vulkaan Merapi

Te zien van Raden Saleh Sarief Bustaman: Vulkaan Merapi, uitbarsting bij dag, 1865.

In 1865 verruilde Saleh zijn thuisstad Batavia voor Centraal-Java om het landschap te schilderen. Terwijl hij daar rijstvelden en tempelruïnes vastlegde, werd hij opgeschrikt door de uitbarsting van de Merapi (letterlijk berg van vuur). Deze vulkaan werd een favoriet motief van de kunstenaar. In de twee maanden durende uitbarsting schilderde hij deze driemaal overdag en tweemaal ’s nachts. Opeenvolgende erupties voegde hij samen in één beeld, alsof ze gelijktijdig plaatsvonden.

 

Meer info:

De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: Wanderlust. In de 19e eeuw reisden Nederlandse kunstenaars de wereld over met dit doel. In deze tentoonstelling kun jij met Nederlandse kunstenaars meereizen, ontdekken en herkennen. Dwaal jij mee tot en met 8 januari 2023:

https://www.dordrechtsmuseum.nl/nu-te-zien-en-te-doen/wanderlust/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Frankrijk Indonesië NoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)