De oudste houten kerk ter wereld - Postzegelblog

De oudste houten kerk ter wereld

1

Op 21 juni 1972 werd een serie van vijf postzegels uitgegeven met het thema: Britse Architectuur. Daarbij werden afbeeldingen gekozen van dorpskerken in Engeland. Ontwerper van de serie was Ronald Maddox.

Voor de postzegel van 3 Pence werd een tekening gemaakt van de kerk van Saint Andrew in het dorpje Greensted, vlak bij het marktstadje Chipping Ongar. De kerk is uit de Angelsaksische tijd en wordt beschouwd als de oudste houten kerk ter wereld die nog bestaat. De kerk werd opgetrokken met gebruik van dikke eikenhouten planken en balken en testen hebben uitgewezen dat de oudste balken dateren uit het jaar 845 na Christus. Het meeste hout dateert echter uit de 11de eeuw. Het koorgedeelte van de kerk is in steen opgetrokken tijdens de regering van Koning Henry VII in de Tudor stijl, terwijl de houten toren werd toegevoegd in de vroeger 17de eeuw.  Het dak is voorzien van leisteen in de Victoriaanse tijd maar men gaat er van uit dat dit dak eerst was bedekt met riet en dat de dakkapellen toen nog niet bestonden. Naast de kerk ligt het graf van een boogschutter die heeft deelgenomen aan de kruistochten.

De drie foto’s werden genomen door een student uit Oxford, Kelly Kilpatrick, die in 2010 een studiereis maakte in Engeland. De foto’s vervaardigde hij voor zijn projectopdracht van objecten uit de Angelsaksische tijd. En daar paste deze kerk uitstekend in.

De postzegel werd gedrukt in fotogravure waarbij het hoofd van Koningin Elizabeth werd uitgevoerd in goud en reliëfdruk. De postzegel werd voorzien van twee fosforbanden. Een kleine plaatfout komt voor op een vel gedrukt met cilinder 2A, op het vel op de tweede rij zegel nummer 9. Daarbij ontbreekt een klein stukje van een van de zwarte horizontale lijntjes van de toren.

Ook een verschuiving komt voor van de rode kleur de persoon in de deuropening waardoor een witte lijn zichtbaar werd waar de rode kleur moest raken tegen de deurstijl. Nooit gedacht dat de oudste houten kerk ter wereld zo dicht bij Londen zou zijn te vinden!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Architectuur KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Theo op 14 januari 2015 om 09:57

    Ik heb in Duitsland ( Zwarte Woud) ook een paar, zeer oude kerkjes bezocht die ook geheel opgetrokken waren uit hout. De pannen op het dak van deze kerkjes werden ook gemaakt van hout. Dit natuurlijk omdat hout in grote getale aanwezig was (is)in het Zwarte Woud.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)