Kookboekenweek 10 t/m 18 november 2018 - Postzegelblog

Kookboekenweek 10 t/m 18 november 2018

2

November is de maand van plannen maken voor de feestmaand december. Daar horen zeker nieuwe recepten bij, die alvast worden verzameld en uitgeprobeerd. De grootste groei van de boekenmarkt blijkt uit de categorie ‘Kookboeken’ te komen. Dat blijkt uit de ‘meters’ boekenkasten in de boekwinkels. Het is moeilijk om een juiste keuze te maken. Kiezen we voor een standaard, een vega of een dieet kookboek ? Het CPNB heeft daarom de Kookboekenweek georganiseerd. Welk kookboek is een aanrader ? En welke keukens zijn trendy ? Eten, voeding en koken in de filatelie is een niet populair thema, maar wellicht wordt dat anders na het lezen van deze blog?

Koken (geschiedenis)

Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en een meer verfijnde kookkunst. Hieronder een aantal voorbeelden van kookmethoden uit inheemse landen.

Ivoorkust (1986), Traditoneel keuken hulpmiddelen

 

Jamaica (1979), Kookpot en pot in de vorm van een boot c. 300 AD

 

Tanzania (1985), Kookpot, waterpot, bakpot en grote pot

 

Papua New Guinea (2013), Kookmethodes

 

New Zealand (1935), Maori vrouw kookt in natuurlijke warmwaterbron

Bekende chef-kok Auguste Escoffier

Georges Auguste Escoffier (Villeneuve-Loubet, 28 oktober 1846 – Monte Carlo, 12 februari 1935) was een Franse chef-kok. Hij werd vooral bekend vanwege zijn culinaire genialiteit, het indelen van gerechten in logische overzichten, en het organiseren van de keukenbrigade. Escoffier was chef-kok in Parijs.  Hij kookte voor de ‘rich and famous’ in luxe instellingen zoals het Grand Hotel in Monte Carlo. Hieronder afgebeeld, op een zegel van Monaco (1971),  ter herdenking van de 125ste verjaardag van zijn geboorte. Een tweede zegel van Monaco ontworpen door Andrew Vicari en door Yves Beaujard gegraveerd is uitgegeven op 1 december 2006.

Escoffier verwierf grote faam dankzij zijn boek “Le Guide Culinaire”. Met dit baanbrekende werk bestaande uit 5000 nauwkeurige recepturen legde hij de fundering voor de modernisering van de Franse kookkunst. Zie hieronder twee uitgaven van Nieuw Caledonie van 1979 en 1999.

Bekende recepten van Escoffier

Tournedos Rossini, haasbiefstuk op een in jus gedrenkte croûton, geserveerd met in boter gebakken ganzenleverpaté en enkele plakken truffel, besprenkeld met madeira. Genoemd naar de componist Rossini.

 

Pêche melba, vanilleroomijs met in suikerwater gepocheerde perziken, frambozenpuree en amandelen. Genoemd naar Nellie Melba, een Australische zangeres.  Nellie Melba (1861-1931), geboren in Victoria, was 40 jaar lang een internationaal bekende operazangeres.  Nellie Melba verschijnt op deze Australische zegel uit 1961. Het is gebaseerd op een buste van Nellie Melba gebeeldhouwd door Sir Bertrand Mackennal. Ter ere van Nellie Melba creëerde Auguste Escoffier  een dessert. Daarna volgen nog twee Australische zegels uit 2009 en 2011. Ook de melbatoast is een door hem uitgevonden recept dat hij vernoemde naar deze zangeres.

Winnaar kookboek TLV

Het huidige kookboek bestaat niet alleen uit het recept (rechterkant: tekst) en een mooi plaatje (linkerkant: eindresultaat). Koken bestaat anno 2018 uit een culinaire ontdekkingsreis met plaatjes van de stad of regio waar het recept vandaan komt. Het klaarmaken van de gerechten is in feite bijzaak maar wel een beleving om niet meer te vergeten. Een modern kookboek moet daaraan voldoen. De jury van de Kookboekenweek heeft vijf schitterende kookboeken genomineerd, die voldoen aan de ultieme beleving. Uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn.

TLV van Jigal Krant is ‘Het Gouden Kookboek 2018’. TLV is volgens de unaniem lovende jury het beste kookboek van Nederland: ‘TLV leert, verlekkert en verleidt. Het is een kookboek, een leesboek én een reisgids. Jigal Krant trekt je mee de Israëlische keuken in. Er is geen ontkomen aan.’

De Israëlische keuken bestaat o.a. uit falafel, couscous en vis. Populaire fruitsoorten zijn o.a. sinaasappel, citroen, avocado, grapefruit en granaatappel.

 

 

TLV (=Tel Aviv)

Tel Aviv (Hebreeuws: תל אביב) of Tel Aviv-Jaffa is een stad en een metropool in de centrale kuststreek van Israël aan de Middellandse Zee. Het ligt in het Tel Aviv district. De naam betekent ‘Lenteheuvel’. Tel Aviv is met 410.000 inwoners de tweede stad van Israël, na Jeruzalem.  Tel Aviv is begonnen als een nederzetting ten noorden van Jaffa. Tijdens de eerste immigratiegolf van Russische Joden in 1887, werd ten noordoosten van Jaffa de wijk Neve Zedek gebouwd. Neve Zedek werd modern opgezet, met straten die van noord naar zuid en van west naar oost liepen. In de daarop volgende jaren werden meer wijken gebouwd.  In 1906 werd  the “Ahuzat Bayit” Association gevormd.  In 1909 bestond de groep uit 60 families. Ze kochten 12 acres land van de Bedouinen en wilden dat land verdelen onder de leden van de groep.  De methode om het land te verdelen, werd the “Land Lottery” of the “Seashell Lottery” genoemd. De voorzitter van de “Ahuzat Bayit” Association haalde 60 witte schelpen en 60 grijze schelpen. In de 60 witte schelpen werden de namen en in de grijze schelpen de nummers 1 t/m 60 geschreven. Nadat elke familie een witte en een grijze schelp hebben geselecteerd, werden op deze wijze het land eerlijk verdeeld. In 1911 werden de 60 stukken land bebouwd en zijn daarna gegroeid tot het huidige Tel Aviv.

 

Het moderne Tel Aviv:

 

 

Moord op premier Rabin

Op 4 november 1995 vond in Tel Aviv tijdens een vredesmanifestatie de moord plaats op de Israëlische premier Yitzhak Rabin. Hij werd vermoord door Yigal Amir, een joodse extremist.

Rabin had in oktober 1994 samen met PLO-leider Yasser Arafat en minister Shimon Peres van buitenlandse zaken de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor de vredesakkoorden in Oslo.

 

Tenslotte als u kookt denkt u aan de volgende (Global Warming) boodschap uit Israël:

 

 

Meer info:

https://kookboekenweek.nl/

https://eetverleden.nl/

https://www.tlv-kookboek.nl/

https://www.aup.nl/en/book/9789462987395/luilekkerland

https://www.kookboekennieuws.nl/smakelijk-de-lekkerste-verhalen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tel_Aviv

https://www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen/500-de-smaak-te-pakken

https://www.museumjancunen.nl/MJC/We-Are-Food—over-de-kunst-van-voedsel.aspx

https://designmuseum.nl/tentoonstelling/food-is-fictie/

https://www.youtube.com/watch?v=0-LOvD0cCLU

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Israël Boeken GastronomieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)