De Beschermheilige van Wales: Saint David - Postzegelblog

De Beschermheilige van Wales: Saint David

0

Elk jaar wordt sinds de 12de eeuw op 1 maart in Wales Saint David’s Day gevierd. Dat gaat gepaard met het zingen van traditionele liederen in het Welsh gevolgd door een ‘Te Bach’, waarbij thee wordt gedronken met ‘bara brith’, een fruitig brood, en ‘teisen bach’, een soort cake dat alleen wordt gebakken in Wales. Maar wie was Saint David?

Op 26 februari 2009 gaf Royal Mail een blokje met vier postzegels uit ter gelegenheid van Saint David’s Day, de nationale feestdag in Wales, waarbij veel in de traditionele klederdracht wordt gelopen en prei of narcissen worden gedragen als nationale symbolen. In het blokje waren naast de postzegel met afbeelding van Saint David, ontworpen door Clare Melinsky, een Schotse kunstenares, een postzegel opgenomen met een afbeelding van het gebouw van de ‘National Assembly’ in Cardiff. En een postzegel met de rode draak op de vlag van Wales en de andere eveneens met de draak van Wales.

Op de achtergrond van het blokje een afbeelding van Harlech Castle op een rots van 60 meter hoogte aan de kust van Noord-Wales in het graafschap Gwynedd, gebouwd tussen 1282 en 1289. Toen het kasteel werd gebouwd lag het vlak aan zee, nu ver landinwaarts doordat de zee zich vanaf de 13de eeuw langzaam terugtrok. Via een trap met 127 treden kon men toen vanuit de waterpoort van het kasteel het smalle strand bereiken. De trap is er nog steeds, maar het strand is verdwenen.

Veel is niet bekend over Saint David, of ‘Dewi Sant’ in het Welsh, dan alleen een biografie die in 1090 is geschreven door Rhygyfarch, zoon van de toenmalige bisschop van St. Davids. Volgens de overlevering zou David geboren zijn op een klif in de buurt van ‘Capel Non’, aan de kust van Zuidwest-Wales tijdens een hevige storm. Zijn ouders waren van Welshe koninklijke bloede. Zijn vader was de zoon van Sandde, Prins van Powys en Non en zijn moeder een dochter van een hoofdman van Menevia, nu het kleine kathedraalstadje St. Davids en omliggende landerijen.

In de Middeleeuwen geloofde men dat Saint David een neef was van koning Arthur. Na zijn jeugd werd David priester en werd opgenomen in het klooster van Hen Fynyw waarbij hij werd begeleid door Saint Paulinus, een monnik uit Bretagne. David zou tijdens zijn leven verschillende wonderen hebben verricht, waaronder de terugkeer van het gezichtsvermogen van de blind geworden Saint Paulinus. Aan Saint David wordt ook toegeschreven dat hij soldaten die tegen de Saksen vochten, had geadviseerd om prei op hun hoed te dragen zodat ze gemakkelijk van hun vijanden konden worden onderscheiden.

Dat gebeurde ook toen de Welshe boogschutters met Hendrik V meevochten tijdens de Slag van Agincourt in 1415. Daarom is prei een van de emblemen van Wales. Zoals afgebeeld op de bruine postzegel met de waardeaanduiding van 2nd op bovenstaand fragment. Daarnaast de draak van Wales, een narcis en de drie witte struisvogelveren van de Prins van Wales.

De narcis is het tweede symbool van Wales geworden om een geheel andere reden. De woorden narcis en prei lijken in de Welshe taal op elkaar: ‘Cenhinen’ voor prei en ‘Cenhinen Pedr’ voor narcis. Deze wonderlijke verwarring heeft ervoor gezorgd dat ook de narcis een nationaal symbool is geworden voor Wales.

David werd geboren rond het jaar 500 of 520. In het klooster van Hen Fynyw, of Henfynyw in het huidige graafschap Ceridigion, leefde hij als vegetariër. Hij at alleen brood, kruiden en groenten en dronk alleen water. Vandaar dat hij bekend werd als ‘Aquaticus’ of in het Welsh ‘Dewi Ddyfrwr’, de waterdrinker. Soms, als een soort boetedoening, stond hij tot zijn nek in een meer van koud water waarbij hij delen van de Heilige Schrift citeerde. Het ontspringen van enkele waterbronnen werd toegeschreven aan zijn spirituele invloed.

David werd een zendeling en reisde door Wales en Groot-Brittannië en maakte zelfs een bedevaart naar Jeruzalem waar hij tot bisschop werd gewijd. Hij stichtte twaalf kloosters, waaronder Glastonbury in het graafschap Somerset en één in Minevia (St. Davids), waar hij zijn bisschoppenzetel vestigde. Hij werd tot aartsbisschop van Wales benoemd tijdens de Synode van Brevi (Llandewi Brefi), in het graafschap Cardiganshire in 550.

Saint David stierf als abt op 1 maart 589 na Christus In Minevia. Zijn overblijfselen werden begraven in een schrijn in het toenmalige klooster stammend uit de 6e eeuw. De kloosterkerk werd gepromoveerd tot kathedraal. In de 11e eeuw werd door Noormannen de kathedraal en het bisschopspaleis geplunderd. Ook hebben zij twee bisschoppen uit Wales, Moregenau en Abraham, vermoord. In 1120 verklaarde paus Calixtus II David tot heilig waarna hij werd uitgeroepen tot beschermheilige van Wales. De kathedraal van St. Davids werd een van de belangrijkste bedevaartplaatsen. De paus bepaalde dat twee bedevaarten naar St. Davids gelijk stonden aan één bedevaart naar Rome. En drie bedevaarten naar St. Davids waren gelijk aan één bedevaart naar Jeruzalem. Thans dragen meer dan vijftig kerken zijn naam als parochiekerk in Zuid-Wales.

In 1181 werd met de bouw van de huidige kathedraal van St. Davids begonnen op de plaats waar eens het klooster stond. De bouw ging voorspoedig en de kathedraal werd enkele tientallen jaren daarna in gebruik genomen. In 1220 stortte de toren in en moest herbouwd worden. De kathedraal werd in de jaren 1247 en 1248 getroffen door aardbevingen en raakte beschadigd.

Bisschop Gower liet tussen 1328 en 1347 de kathedraal restaureren en deels herbouwen waarbij hij het koorhek toevoegde, te zien op de postzegel van 56p en de prentkaart. Verder liet hij bij de kathedraal een paleis bouwen, het Bisschoppelijke Paleis. De bisschoppen Adam Houghton en John of Gaunt voegden tussen 1509 en 1522 een kapel toe aan het complex met de naam ‘De Heilige Drie-eenheid’. Een mooie kapel met een gewelf in de vorm van een waaier. Tijdens de burgeroorlog werd onder bevel van Oliver Cromwell het lood van de daken van het bisschoppelijk paleis verwijderd waardoor het in verval raakte en overbleef als ruïne.

Tweehonderd jaar na de vernielingen in de kathedraal door troepen van Oliver Cromwell werd onder leiding van de Welshe architect John Nash begonnen met de restauratie. Het werk aan de westgevel kwam in 1793 gereed maar bleek instabiel te zijn waarna architect Sir George Gilbert Scott het hele gebouw restaureerde tussen 1862 en 1870. De gevolgen van de aardbevingen van eeuwen daarvoor zijn nog altijd te zien in de kathedraal door ongelijke vloeren en ‘vreemde’ restauraties. De fundamenten van de kathedraal zijn nog steeds aan het verschuiven ook al is dat bijna niet merkbaar. Maar zijn niet gevaarlijk voor de constructie van het gebouw. De tien luidklokken bevinden zich niet in de toren van de kathedraal maar in een kleine toren naast de oude toegangspoort in de voor de rest afgebroken stadsmuur.

Niet alleen in Wales is Saint David bekend. Op een postzegel van Bermuda uit 1938 is een vuurtoren afgebeeld. Het is de vuurtoren op de oostelijke punt van het eiland dat de naam draagt van Saint David. De bouw van de vuurtoren begon in 1876 en werd operationeel in 1879. De 22 meter hoge toren werd gebouwd van lokale zandsteen en was in het begin helemaal wit geschilderd. De vuurtoren staat 65 meter boven de zeespiegel. Het eiland grenst aan de eilanden Saint George en Bermuda en is vernoemd naar de beschermheilige van Wales. Saint George is vernoemd naar de beschermheilige van Engeland.

Op 16 januari 1940, toen de vuurtoren vanwege de Tweede Wereldoorlog was gedoofd, liep een Griekse vrachtboot op een onderzeese rif vlak bij de oostpunt van het eiland en brak in twee stukken. Het was het stoomschip ‘Pelinaion’ dat vanaf Takoradi in Ghana op weg was met ijzererts naar Baltimore. Het wrak op een diepte van ongeveer 20 meter is nu een geliefd object voor duikers omdat de stoomketels en de stoommachine nog goed herkenbaar zijn.

Bent u wel eens in Wales geweest en in het bijzonder in het graafschap Pembrokeshire waar het stadje en de kathedraal van St. Davids zijn te vinden? Mocht u de kathedraal willen bezoeken dan kan men parkeren in een straatje voor de oude stadspoort en klokkentoren met de naam ‘The Pebbles’. En anders op het grote parkeerterrein aan ‘Pit Street’. De ruïne van het bisschoppelijk paleis kan men dan te voet bereiken door het riviertje de Alun via een voetgangersbruggetje over te steken. Wij zijn vaak tijdens onze zomervakanties in Wales geweest. Pembrokeshire is een van onze favorieten, maar zeker ook Snowdonia, het nationale park in het noorden van Wales.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Klederdracht Paleizen VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)