Dag van de Architectuur en Dag van de Bouw op 17 juni 2023: Toegang en Toegankelijkheid - Postzegelblog

Dag van de Architectuur en Dag van de Bouw op 17 juni 2023: Toegang en Toegankelijkheid

0

In 2023 is het thema van de Dag van de Architectuur ‘Toegang en Toegankelijkheid’. De landelijke manifestatie vindt plaats op 15, 16, 17 en 18 juni 2023. Op en rondom deze dagen organiseren diverse architectuurinitiatieven wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten. Kijk op de site voor het programma in verschillende steden. Als u op 17 juni gebruik wil maken van rondleidingen en lezingen, dan eerst vooraf inschrijven. VOL=VOL. Speciale aandacht voor het Binnenhof in Den Haag.

Wat is de Dag van de Architectuur?

De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Veel dorpen en steden stellen bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling.

Nederland (2011): Stad van Nederland – Toekomst in beweging.

De Dag van de Architectuur toont iconische gebouwen en wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving in de steden, dorpen en regio’s. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken. Denk hierbij aan democratisering en participatie, de verduurzaming van stad en samenleving en een gezonde verstedelijking.

Nederland (2018): Architectuur – Nieuwe Bouwen

Het overkoepelend landelijke thema van de activiteiten wordt sinds 2020 vastgesteld door de Stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (St. CoLA) in nauw overleg met de architectuurcentra. De thema’s zijn nadrukkelijk bedoeld om bovenop ‘het genieten en leren van gebouwen’ ook aandacht te vragen voor grotere ontwerpopgaven en de rol, verantwoordelijkheid én het belang van ontwerpers en opdrachtgevers hierbij. Dit tezamen met het landelijke netwerk van lokale initiatieven biedt de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met burgers en andere stakeholders op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

 

Het Binnenhof

Het Binnenhof (historische naam: Hof van Holland) is een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag, dat al eeuwenlang het middelpunt is van de Hollandse en Nederlandse politiek. Hier bevinden zich de Eerste en Tweede Kamer, de twee kamers die samen het parlement vormen, en een deel van de Raad van State, het orgaan dat over wetgeving adviseert en tevens dient als de hoogste bestuursrechter. Ook de minister-president, de hoogste politieke bestuurder van Nederland, heeft hier zijn kantoor, in het Torentje.

Het Binnenhof vanuit de lucht. Foto: Rijksvastgoedbedrijf.

Het ontstaan van het Binnenhof gaat terug tot de bouw van een kasteel door de graven van Holland, die er sinds de dertiende eeuw hun residentie hielden. Later werden zij in deze keuze opgevolgd door stadhouders, de Staten van Holland en West-Friesland, de Staten-Generaal van de Nederlanden en, sinds 1815, de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Binnenhof is het oudste parlementscomplex in Europa dat nog als zodanig dienstdoet, waarbinnen de vergaderzaal van de Eerste Kamer, rond 1655 gebouwd als vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland, kan worden gezien als de oudste in gebruik zijnde parlementaire vergaderzaal.

Nederland (1964): 500 jaar Staten-Generaal. Ansichtkaart met eerste dag stempel 9 januari 1964.

Het huidige Binnenhof is het resultaat van tal van verbouwingen door de eeuwen heen, waarbij steeds nieuwe onderdelen zijn toegevoegd en bestaande gewijzigd. De meest recente verbouwing werd voltooid in 1992. Daarbij werd het Tweede Kamercomplex uitgebreid en werd onder meer de vergaderzaal van de Tweede Kamer verplaatst. In 2021 werd gestart met een grootscheepse renovatie van het Binnenhof.

Nederland (2012): 60 jaar Madurodam met Het Binnenhof.

De stad Den Haag dankt haar ontstaan aan het Binnenhof, dat in de loop van de eeuwen zorgde voor een aanwas van bestuurders en werklieden, die zich in de nabijheid vestigden. Het wordt gerekend tot de Top 100 van Nederlandse rijksmonumenten. Het woord ‘Binnenhof’ staat in het Nederlandse taalgebruik vaak synoniem voor Nederlandse parlement. Het Buitenhof is een aangrenzend plein, vroeger ook wel ‘Nederhof’ genoemd.

Nederland (2016): Postcrossing – Toerisme in Nederland. Met op de vierde zegel Het Binnenhof als attractie voor toeristen.

Op de Dag van de Bouw / Dag van de Architectuur gaat het Binnenhof voor de eerste keer tijdens de renovatie weer open! Via een speciale route wandelt u door de gebouwen van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State. Onderweg krijgt u uitleg over de zalen en de 800-jarige geschiedenis van het Binnenhof. Ook jonge bezoekers zijn welkom. Verplichte reservering op de website van DvdA-DenHaag.nl hieronder.

Nederland (1992): PZM 150 jaar BNA en nieuwbouw Tweede Kamer.

 

Meer info:

Landelijke Architectuur Dag 17 juni 2023: https://www.architectuurdag.nl/

Dag van de Bouw 17 juni 2023: https://www.dagvandebouw.nl/

DvdA-Den Haag 17 juni 2023:  https://www.dvda-denhaag.nl/

Binnenhof Renovatie: https://www.binnenhofrenovatie.nl/

Haags Historisch Museum – 800 jaar Binnenhof:

https://www.haagshistorischmuseum.nl/nl/plan-your-visit/zien-en-doen/macht-800-jaar-binnenhof

Rotterdam Architectuurmaand juni 2023:  https://rotterdamarchitectuurmaand.nl/

DvdA-Utrecht 17 juni 2023: https://www.aorta.nu/dvda2023/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland ArchitectuurNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)