Beklimming Mount Everest herdacht in 2003 - Postzegelblog

Beklimming Mount Everest herdacht in 2003

0

Dat vele postadministraties grijpen naar feiten uit het verleden om een serie herdenkingspostzegels uit te geven is zo langzamerhand wel duidelijk. Soms zijn het feiten die er ‘met de haren bijgesleept zijn’. De Indonesische Post gaf op 5 juni 2003 een serie van vijf postzegels uit met een blokje ter herdenking van de beklimming van de Mount Everest in de Himalaya op vrijdag 29 mei 1953.

In het midden van het blokje is aangegeven dat het vijftig jaar geleden was dat de Everest werd bedwongen. Dit gebeurde door de Britse Mount Everest Expeditie geleid door Kolonel John Hunt. Het nieuws van de geslaagde beklimming bereikte Londen op 2 juni 1953, de dag van de Kroning van Koningin Elizabeth II. Sir Edmund Percival Hillary bereikte samen met de Nepalese bergbeklimmer Tenzing Norgay als eersten de top. Maar daarvan is verder niets te zien of te vinden op het blokje en de serie postzegels. Integendeel, de afbeeldingen hadden betrekking op vulkanen in Indonesië.

De waarde van 500 Rupiah laat een afbeelding zien van de vulkaan Gunung Kerinci. Het is de hoogste berg op Sumatra en de grootste vulkaan in Indonesië. De vulkaan ligt in het Nationaal Park Kerinci Seblat in de provincie Jambi en is nog steeds actief. De laatste eruptie dateert van 2 juni 2013 waarbij zwarte rook en as werd uitgespuwd tot een hoogte van 600 meter.

De Gunung Krakatau ligt in de Straat Soenda tussen de eilanden Java en Sumatra. Deze vulkaan is bekend vanwege zijn enorme uitbarsting op 27 augustus 1883. De uitbarsting in het jaar 535 zou als gevolg hebben gehad dat de Java en Sumatra zouden zijn ontstaan als aparte eilanden. Bij de uitbarsting van 1883 ontstond een tsunami van 30 meter hoog. Meer dan 36.000 mensen verloren het leven vanwege de vloedgolven waarbij complete dorpen werden weggevaagd. De aswolk reikte een hoogte van 50 kilometer waarbij de zon werd verduisterd. De vulkaan verdween onder water maar in 1932 werd een nieuwe vulkaan ‘geboren’, de Anak Krakatau ofwel het kind van de Krakatau. Sinds 2007 is deze vulkaan vrijwel dagelijks actief met kleine erupties en aardbevingen.

Op het eiland Java ligt een van de bekendste vulkanen, de Gunung Merapi. De berg ligt in het midden van Java (Jawa Tenga), dicht bij de stad Jogjakarta. Het is een van de meest actieve vulkanen van Indonesië. Bij de uitbarstingen in 2010 zijn meer dan 300 mensen omgekomen. Brokken steen en as werden meer dan 10 kilometer de hoogte in geslingerd. Nog steeds spuwt de vulkaan as uit en in juli 2013 bedekte een centimeters dikke as laag de wijde omgeving.

De Gunung Tambora is een zogenoemde stratovulkaan, waarbij de kegel is opgebouwd uit lagen gestolde lava en tefra, vulkanisch gesteente. De vulkaan ligt op het eiland Soembawa aan de Floreszee. Op 10 april 1815 vond een enorme uitbarsting plaats waarbij de top van de vulkaan werd weggeblazen. Daarbij werd de oorspronkelijke hoogte van meer dan vier kilometer met meer dan een kilometer verlaagd en ontstond een krater met een doorsnede van zes kilometer.

De vijfde postzegel laat een afbeelding zien van een minder bekende vulkaan, de Gunung Ruang. Deze stratovulkaan behoort tot de Sangihe Eilanden van de provincie Noord-Sulawesi. De vulkaan is jarenlang rustig gebleven tot de uitbarsting op 25 september 2002. Daarna bleef de vulkaan actief waarbij de laatste eruptie plaats vond op 12 maart 2015. De vulkaan heeft een hoogte van 725 meter boven de zeespiegel.
In totaal werden 240.000 series postzegels gedrukt en 50.000 blokjes. Opvallend is de vorm van de postzegels, uitgebeeld als vulkanen. Maar de relatie naar de Mount Everest is ver te zoeken!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)