Zeldzaam stempel gevonden - Postzegelblog

Zeldzaam stempel gevonden

0

Net als in Nederland kende Nederlandsch Indië ook de langebalkstempels. Wel in een andere uitvoering, namelijk met gearceerde segmenten. De stempels werden vervaardigd door De Rijksmunt in Utrecht. De afdrukken van de stempels komen het best tot hun recht op oranjerode postzegels en daarvan zijn er volop!Laten we eerst enkele verschillende typen beschrijven. De eerste langebalkstempels hadden een arcering die het gehele segment vulde, dus tot aan de horizontale balken en de binnencirkels. Bij de eerste afgeleverde stempels waren de buitencirkels compleet, zonder onderbrekingen. Later werd de buitenrand onderbroken, zodat een soort beiteltjes ontstonden. In de onderste cirkel waren drie kruizen aangebracht.


De grotere kantoren hadden stempels met daarin een volgnummer, aangebracht tussen de verticale balken in het onderste segment.


In de onderste cirkel waren in de stempels voor de bijkantoren in grotere plaatsen de kruisen vervangen door een aanduiding als CENTRUM of de straatnaam, zoals MOLENVLIET.


Bij een volgend type stempel heeft het gearceerde gedeelte verticale balken die niet doorlopen tot de horizontale balken en de binnencirkel.


Bij de grootte van de datumcijfers zijn ook verschillen te zien. Soms ziet men bij de uuraanduiding de letter V, al dan niet met streepje eronder, of de letter N voor voormiddag en namiddag.


De postdienst van Nederlandsch Indië nam in januari 1935 een nieuw stempeltype in gebruik: het zogenoemde puntvlakvullingstempel. Dit stempeltype is echter maar door een klein aantal kantoren gebruikt, terwijl het langebalkstempel tegelijkertijd in gebruik bleef. Het stempel zag er heel anders uit. De verticale balken waren vervangen door punten en de drie kruisen onderin vervangen door een dikke gebogen balk.

De afdrukken van sommige van deze stempels ziet men vaker, maar enkele stempels zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam. Groot was dan ook de verrassing, dat ik in een stockboek een postzegel tegenkwam met de afdruk van het kantoortje BATOEROESA. Het plaatsje ligt in bergachtig gebied in Zuid Sumatra. Bij verzamelaars was het stempel wel bekend in een verzameling, want iemand had dit beschreven. Maar een afdruk was tot nu toe onbekend! De Studiegroep Zuid-West Pacific heeft de afbeelding van de afdruk dan ook wat graag opgenomen op hun website. Zie www.studiegroep-zwp.nl en klik op het domein langebalkstempels. Dan ziet u onder de kantoornaam Batoeroesa de zegel met het stempel afgebeeld. De waarde van de afdruk is enkele honderden euro´s. Wellicht heeft u ook een zeldzame afdruk van een Indisch poststempel? U kunt het controleren op de website van de Studiegroep. Heeft u geluk?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederlands IndiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)